Medici și asistenți medicali, decorați de Ziua Mondială a Sănătății

7 aprilie 2022 | 0 comentarii |

UPDATE, 18.00: În cadrul ceremoniei de decorare, președintele Klaus Iohannis le-a mulțumit medicilor și asistenților medicali care, în perioada pandemiei de COVID-19 au dovedit implicare și dedicare și au salvat vieți, subliniind că progresul către un viitor sănătos al României necesită un sistem medical puternic și bine pregătit.

„Mă bucur să mă reîntâlnesc cu oameni care, în ultimii doi ani, au fost atât de implicați în a salva viețile românilor. Medicilor și asistenților medicali le datorăm rezistența sistemului nostru de sănătate, mai ales în ultimii doi ani ai unei pandemii fără precedent. Am depășit cu toții perioadă neagră și sunt încrezător că experiența acumulată în gestionarea acestei dramatice crize sanitare, precum și măsurile de prevenție pe care le avem acum la dispoziție ne vor ajuta să contracarăm eventuale noi scenarii de risc epidemiologic, a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Klaus Iohannis

Accentuând rolul medicilor și asistenților medicali, cărora li se datorează rezistența sistemului românesc de sănătate în cei doi ani de pandemie, președintele a mai spus că, la fel ca întreaga comunitate, este conștient că ați sacrificat multe, inclusiv sănătatea fizică și emoțională, ați pus grija față de semeni mai presus chiar și de propria viață și ne-ați demonstrat devotament, empatie și pasiune, cu mult peste chemarea datoriei. Indiferent de tipul de amenințare sanitară, dumneavoastră vă aflați mereu în prima linie a luptei pentru sănătatea noastră, a românilor, și a tuturor celor care ne cer ajutorul. Abnegația și solidaritatea manifestate de dumneavoastră reprezintă o sursă de inspirație pentru noi toți”, a punctat Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că, în acest context, se cuvine „să marcăm cu recunoștință aceste eforturi și să îi onorăm pe aceia care, prin modelul personal, sprijină transformarea sistemului de sănătate.

 

În același timp, șeful Statului a subliniat că „traversăm, de mai bine de o lună, o criză umanitară generată de agresiunea militară a Rusiei asupra unui stat suveran, o situație care-și pune indiscutabil amprenta din nou pe sistemele de sănătate ale statelor vecine Ucrainei și implicit asupra sistemului nostru de sănătate. Aceste crize sunt urgente și necesită reacție rapidă, dar nu trebuie să uităm că avem de gestionat și pandemii tăcute, precum cancerul ori bolile cardiovasculare. Sunt realități care nu pot fi ignorate, iar eforturile dumneavoastră, ale personalului medical, rămân esențiale în reducerea impactului acestor afecțiuni asupra calității vieții și bunăstării sociale”, a transmis președintele întregului personal medical și nemedical din sistemul de sănătate românesc, subliniind în același timp că  progresul către un viitor sănătos al unei Românii puternice și solidare necesită un sistem sanitar puternic și un corp medical bine pregătit, gata să le ofere oamenilor servicii de sănătate, indiferent de context”.

 

CEREMONIA DE DECORARE – Sursă foto și video: Administrația Prezidențială

 

***

Aceștia sunt invitați la Palatul Cotroceni, unde președintele Klaus Iohannis le va înmâna Ordinul și Medalia „Meritul Sanitar“, în semn de apreciere și recunoștință pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în creșterea calității actului medical.

 

Ca în fiecare an, președintele României acordă decorații, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, unor medici și asistenți medicali. Anul acesta, 34 de profesioniști din domeniul medical vor fi decorați „în semn de apreciere și recunoștință pentru profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă în creșterea calității actului medical, pentru curajul și solidaritatea manifestate în prima linie a luptei împotriva pandemiei de COVID-19 de pe teritoriul țării noastre”, așa cum se menționează în Decretul privind conferirea Ordinului „Meritul Sanitar“ în grad de Cavaler, respectiv conferirea Medaliei „Meritul Sanitar clasa a III-a”, publicat în Monitorul Oficial.

Cu Ordinul „Meritul Sanitar în grad de Cavaler vor fi decorați medicii Aldea Ion, Aioanei Monica Dana, Ambrono Simona, Arbune Manuela, Banca Liliana, Bîrluțiu Victoria, Burghelea Daniela, Cambrea Simona Claudia, Carteleanu Doina-Lucia, Chilinciuc Ion, Chircov Elena, Cocu Simona, Dumitrescu Florentina, Florescu Simin-Aysel, Gîrbovan Elena Cristina, Grecu Ileana, Grecu Tatiana Paulina, Horhota Lucian, Leca Daniela Anicuța, Lupu Adina Lenuș, Manea Luminița Diana, Manole Pălivan Corina Cecilia, Mihalache Lucia Dorina, Moldovan Anca Maria,  Moroșanu Vitalie, Mușat Galiana Marina, Nane Ana, Piticaș Ana-Maria, Rus Alina Rodica, Szederjesi János, Tomescu Dana Rodica, Țilea Brîndușa.

Medalia „Meritul Sanitar clasa a III-a” va fi conferită asistenților medicali Baginean Rodica Argentina și Somlea Daniela Cristina.

Ca în fiecare an, ceremonia de decorare are loc joi, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni.

 

Crucea Meritul Sanitar

În anul 1913 statul român a instituit Crucea „Meritul Sanitar”, distincţie menită a răsplăti personalul medical specializat, ca şi persoanele care au ajutat voluntar spitalele şi lazaretele de îngrijire a militarilor şi civililor bolnavi de holeră, în timpul celui de-al doilea Război Balcanic (1913). Însemnul era constituit dintr-un cerc prelungit printr-o cruce cu braţele egale, înconjurată de raze, purtând deasupra coroana regală. Aversul era emailat în roşu de culoarea sângelui, purtând efigia în profil a reginei Elisabeta. Reversul, în metalul însemnului, purta inscripţia „MERITUL SANITAR”, între monograma regelui Carol I şi anul „1913”.

Panglica, de culoare albă, avea două benzi roşii înspre margini. Crucea „Meritul Sanitar”, era împărţită pe trei clase: cl. I (de aur), cl. a II-a (de argint), cl. a III-a (de bronz). Decoraţia a căpătat statut de distincţie militară în timpul Primului Război Mondial, prin adăugarea pe panglică a unei cununi de frunze de stejar şi de laur, ovală. În preziua celui de-al doilea Război Mondial (1938), aspectul panglicii de război s-a modificat din nou, cununa dispărând, dar fiind adăugate pe marginile panglicii cele două benzi marginale ale decoraţiilor de război, din fir de aur lat de 3 mm. În acelaşi timp, însemnul de pace era conservat în aspectul avut în 1913, anul instituirii.

Tot pentru a răsplăti eforturile personalului medical a fost instituit, în 1917, Ordinul „Crucea Regina Maria”; ambele decoraţii amintite erau organizate pe câte trei clase şi, până în 1947, au constituit distincţiile specifice acestui domeniu.

 

După abrogarea tuturor vechilor decoraţii româneşti, pentru personalul medical şi sanitar a fost creat, în 1969, Ordinul „Meritul Sanitarorganizat pe trei clase, precum şi medalia cu acelaşi nume, care avea o singură clasă.

Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României prevede a se institui, printre decoraţiile civile pe domenii de activitate, şi Ordinul şi Medalia „Meritul Sanitar”.  La fel ca toate decoraţiile care fac parte din această categorie, şi acestea au Ordinul organizat pe patru grade şi Medalia pe trei clase.

În ceea ce priveşte forma distincţiei, ea preia forma generală a Crucii „Meritul Sanitar din 1913, ca cea mai veche distincţie specifică pentru domeniul medical.

Atât la Ordinul cât şi la Medalia „Meritul Sanitar, în locul efigiei în profil a reginei Elisabeta, pe aversul însemnului s-a aşezat un toiag al lui Esculap (simbolul medicinii). Coroana regală a modelului iniţial a fost înlocuită cu o cunună de frunze de laur, emailată în verde, de care se agaţă şi panglica.

 

Spre deosebire de celelalte decoraţii civile pe domenii de activitate, Ordinul şi Medalia „Meritul Sanitar se acordă atât civililor, cât şi militarilor; însemnul şi panglica sunt comune pentru civili şi pentru militari, cu excepţia miniaturilor, care sunt deosebite (rozete/barete).

Ordinul şi Medalia „Meritul Sanitar au şi variantă de război, în care fiecare panglică primeşte pe margine câte o bandă marginală din fir de aur.

Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor (inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate), s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*