EXCLUSIV: Medicul buzoian Bogdan Micu, despre pandemie, echipă, empatie și valul cinci

17 ianuarie 2022 | 5 comentarii |

Tecucean de origine și râmnicean prin adopție, șeful Secției de Boli contagioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău profesează în această unitate medicală din 2013, imediat după finalizarea rezidențiatului la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală și obținerea titlului de specialist.

 

Dr Bogdan Micu

Tânăr, calm și bun ca pâinea caldă, empatic și binevoitor ca pansamentul numai bun de pus pe rană și mai ales foarte priceput și dedicat trup și suflet profesiei pe care și-a ales-o. Este descrierea, pe scurt, pe care mai mulți dintre foștii pacienți Covid i-au făcut-o medicului buzoian Bogdan Micu, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Buzău, în mesajele de mulțumire și recunoștință trimise pe adresa redacției SănătateaBuzoiană.ro.

Unii dintre ei spun că au ajuns în spital în stare foarte gravă, după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2, dar au fost salvați de medicul buzoian și echipa sa. Aceștia sunt recunoscători că în urma îngrijirilor primite au scăpat cu viață și chiar fără sechele semnificative, după o perioadă destul de lungă de internare, tratament și supraveghere și ceva recuperare ulterioară.

Patru valuri de pandemie, zeci de mii de pacienți salvați, dar și câteva sute „pierduți– cam așa s-ar putea rezuma în câteva cuvinte cei peste doi ani în care medicii buzoieni s-au luptat, ca de altfel toți medicii din țară și din întreaga lume, cu virusul SARS-CoV-2. Cel mai greu încercați au a fost cei din spitale, în special din secțiile de Primire Urgențe, Boli Infecțioase, Pneumologie și ATI.

S-au adaptat din mers, au făcut eforturi supraomenești și au încercat să nu-și abandoneze niciunul dintre pacienții care le-au cerut ajutorul.

 

Particularități neașteptate ale virusului

 

Întrebat despre cum a depășit primele patru valuri ale pandemiei, care a fost secretul succesului în contextul în care tratamentele s-au adaptat din mers și nu au existat protocoale clare pe care să le fi putut urma, dar și ce l-a impresionat cel mai mult la miile de pacienți tratați de Covid-19, medicul infecționist buzoian spune că „secretul nu este, de fapt, un secret, este echipa cu care lucrez. Formăm cu adevărat o echipă, ne completăm și ne ajutăm reciproc și nu pot decât să-mi exprim recunoștința față de colegii mei Cristina Răduță și Liviu Pavel, ca și față de întregul personal medical și nemedical, dar și față de toți colegii din spital, pentru că toți am dat tot ce se putea da, în această perioadă, pentru a ne ajuta pacienții”.

În plus, spune doctorul Micu, la reușita echipei a contribuit și empatia față de pacienți și încrederea pe care ei au avut-o în noi au făcut ca împreună să reușim să trecem peste situațiile dificile. Sigur că ne-a marcat pe toți evoluția acestui virus imprevizibil, nu este ușor să pleci acasă cu inima strânsă și, pe de o pare să te întrebi dacă nu cumva ai plecat cu virusul și-l duci familiei, iar pe de alta, dacă a doua zi, când revii la serviciu, îi mai găsești pe toți pacienții pe care i-ai lăsat în spital. Este însă extraordinar când vezi că ai mai reușit să scoți din ghearele morții încă unul și încă unul… E ca și când tu însuți ai fost salvat!.

 

Virusul SARS-CoV-2, primele valuri

 

Dr. Bogdan Micu spune că fiecare val pandemic a avut specificitatea proprie, iar tipologia observată în primele două valuri a fost caracterizată prin forme ușoare și medii, cu evoluție în general bună, mai ales la persoanele fără comorbidități, iar la externare, pacienții au avut un prognostic bun și nu au manifestat sechele post-Covid decât în rare cazuri.

Începând cu valul trei, procentul celor cu forme ușoare a scăzut progresiv, iar numărul celor cu forme medii și severe a crescut îngrijorător. Au început să vină la spital din ce în ce mai mulți pacienți cu afectare pulmonară de peste 50 și cu saturație mică de oxigen. COVID-19 s-a dovedit o boală complicată, care ne-a pus pe toți în fața unui algoritm de reacții necunoscut până acum, din partea organismului. Acest sindrom inflamator intens, care asociază și o tulburare de coagulare, poate face ca și un organism fără comorbidități să intre în colaps, odată ajuns la nevoia de oxigen, când se instalează și panica. Cel mai greu a fost cu cei aflați în stare gravă și critică, care au intrat în hipoxie cerebrală și au necesitat ventilație mecanică non-invazivă. Din păcate, când ajunge la hipoxie, când creierul nu mai este oxigenat, pacientul devine agitat, necooperant, își smulge masca și este foarte dificil să fie tratat. O parte dintre ei au putut fi însă ajutați și au fost externați în stare ameliorată, cu recomandarea de a continua recuperarea. O altă parte au fost transferați însă la ATI, pentru că la noi nu mai putau fi ajutați”, își amintește medicul.

 

Vaccinul anti-COVID îl protejează pe cel vaccinat

 

Odată cu apariția vaccinurilor anti-Covid, toată lumea a sperat că vaccinarea ne va imuniza și vom scăpa de pandemie. Autoritățile ne-au spus chiar că e bine să ne vaccinăm pentru a-i proteja pe copiii care nu erau eligibili la vaccinare și pe bătrânii care erau vulnerabili la infectare, crezându-se că persoanele vaccinate nu mai transmit virusul.

Medicul Bogdan Micu a fost primul buzoian care s-a vaccinat, oferind asfel încredere și multora dintre cei reticenți față de vaccinul obținut prin altă metodă decât cea tradițională. S-a dovedit însă că  vaccinul oferă, de fapt, o bună protecție individuală, a celor vaccinați, pentru că ne protejează de formele grave ale bolii. Este, putem spune, un câștig personal. Am avut pacientă o bunică adusă în stare critică, nevaccinată. Ceilalți din familie erau vaccinați, iar când i-am întrebat de ce nu s-au îngrijit să se vaccineze și mama/bunica, au zis că s-au gândit că virusul nu va ajunge la aceasta, pentru că locuia într-un sat izolat. Sigur că au regretat, dar a fost prea târziu… Tocmai de aceea pledez pentru vaccinare și spun că este important să-i convingem și pe cei la care ținem să se vaccineze, pentru că doar astfel vor fi protejați de formele grave date de infecția cu SARS-CoV-2, explică dr. Bogdan Micu care, chiar în condițiile în care și-a vaccinat toată familia, a trecut și prin boală, împreună cu soția și cu cele două fiice.

 

Valul patru, iadul pe pământ

   

Valul patru al pandemiei Covid-19 s-a dovedit și pentru medicii buzoieni, așa cum a fost pentru toți colegii lor din toată țara, un adevărat iad. După „marea relaxare din vară”, toamna a venit cu o creștere bruscă a numărului pacienților infectați cu SARS-CoV-2. S-a dovedit că a fost depășită capacitatea spitalelor, la ATI n-au mai rămas locuri pentru pacienții cu alte afecțiuni, iar cazurile grave și severe s-au înmulțit mai mult decât și-a putut imagina cineva vreodată.

Această situație a fost cauzată în mare parte și de lipsa vaccinării, pentru că peste 90% dintre cazurile severe au fost ale unor persoane nevaccinate. Au fost situații în care pacientul a venit într-o stare medie spre severă, părea să-și revină după tratament, dar după câteva zile, brusc apăreau complicații, emfizem mediastinal și tromboembolism pulmonar. Nu am mai văzut astfel de evoluție la alte boli infecțioase și nici o așa mare lipsă de predictibilitate! Este traumatizant și pentru noi, medicii, să ne confruntăm cu astfel de situații, de aceea sper din tot sufletul ca valul cinci să fie ceva mai blând”, a explicat dr. Bogdan Micu.

Vizibil emoționat, șeful Secției de Boli infecțioase a SJU Buzău își amintește și de un caz în care un pacient care a ajuns în stare foarte gravă, cu arterele bronnșice degradate total, și-a revenit, apoi iar a ajuns în spital, a fost și la ATI dar, ca prin minune, a scăpat…

 

Sechelele post-covid

 

Nu mai este un secret pentru nimeni că pacienții care au ajuns cu forme grave de COVID-19 în spital, cu afectare pulmonară severă, au fost externați în stare ameliorată și au rămas cu sechele post-Covid și au nevoie de o perioadă lungă de recuperare.Aceștia sunt candidații ideali pentru post-Covid sechelar, necesită în continuare supliment de oxigen. Chiar dacă la 1-2 săptămâni după boală își recapată parțial funcția resporatorie, iar plămânul reușește să mențină saturația optimă, calitatea vieții este mult degradată, pacientul este mereu obosit, are nevoie de o perioadă destul de lungă de recuperare și, uneori, nu o poate face decât tot cu ajutor medical. Așa cum am spus, cei mai mulți dintre acești pacienți au fost nevaccinați. Au fost și 5-10% dintre cazuri dintre cei vaccinați, dar aceștia aveau o imunitate foarte scăzută, din cauza unor boli grave de care sufereau anterior infectării, în special pacienți oncologici, povestește medicul, subliniind că aceste situații au generat o epuizare fizică, dar mai ales psihică majoră a personalului medical.

Nu ai cum să nu fii marcat, pentru că empatizezi cu pacientul și cu familia acestuia… Eu cred că un medic lipsit de empatie nu ar trebui să fie medic!”, a subliniat dr. Micu.

 

Liniștea dinaintea furtunii

 

La ora actuală, în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie ale Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt 33 de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2, iar șase sunt în Terapie Intensivă. La Râmnicu Sărat sunt 23 de pacienți Covid, iar unul la ATI. În spitalele Nehoiu, Smeeni și CFR e liniște, dar toată lumea se teme de liniștea dinaintea furtunii, așa că se fac pregătiri intense pentru demararea activității în centrele de evaluare ambulatorie și tratament, iar pentru internările din valul cinci, care nu se știe cum va fi, au fost deja finalizate pregătirile atât din punct de vedere al infrastucturii, cât și al aprovizionării cu medicamente și materiale sanitare. Mai greu este cu specialiștii, de care duc lipsă toate spitalele din județ.

La noi, centrul de evaluare ambulatorie și tratament va funcționa în fosta bucătărie. Clădirea a fost renovată și igienizată, este plasată aproape de intrare și atât noi, cei de la Infecțioase, cât și colegii de la Pneumologie, ne vom organiza astfel încât să putem asigura triajul, evaluarea și să putem recomanda tratamentul potrivit fiecărui pacient care ni se va adresa, a mai spus dr. Micu.

 

Omicron, abordat cu „prudență”

 

Deocamdată, în spitalele buzoiene nu a fost internat niciunul dintre pacienții diagnosticați cu varianta Omicron a virusului, despre care doctorul Micu spune că trebuie abordată cu prudență, pentru că nu se știe încă ce evoluție va avea și mai ales cum se va manifesta. La noi în țară, rata de vaccinare este mică și încă nu știm cum va evolua acestă nouă variantă a virusului. De aceea spun că e nevoie de multă prudență, atât din partea populației, cât și a noastră, a medicilor, este rugămintea adresată de medicul buzoian.

Pe de altă parte, medicii infecționiști și pnneumologi din Spitalul Județean sunt pregtiți să ofere recomandări și colegilor din celelalte spitale, prin telemedicină, în contextul în care doar Spitalul din Râmnicu Sărat mai are un medic infecționist și doi pneumologi, iar celelalte spitale nu au nici infecționiști, nici pneumologi, nici epidemiologi.

Astăzi, potrivit datelor comunicate de Prefectura Buzău, DSP a confirmat 90 de noi cazuri de infectare și 7 de reinfectare, pentru ultimele 24 de ore, ale unor pacienți cu vârste între 2 și 90 de ani.

 Comentarii (5)

 1. Lucica Sava spune:

  Un medic deosebit bunătatea întruchipata are o voce blîndă și cît ai fi de bolnav te simți bine în prezența domnului dr.Micu Dumnezeu să-i dea sănătate.

 2. Radu Voicu spune:

  Un om deosebit! Felicitari pentru ceea ce faceti, domnule doctor!

 3. Tanta Mihalache spune:

  Ii multumesc domnului doctor pentru tot ce a facut pentru mine.
  Ii doressc sănătate si putere de muncă!

 4. Rodica Ticaleu spune:

  Stima si respect!!! Un medic deosebit ,implicat, informat, dedicat profesiei alese!!! Sa tot avem astfel de profesionisti in domeniu!!!
  Felicitari ptr efortul depus d-le Doctor!!

 5. Gabriela Litviniuc spune:

  Omul potrivit la locul potrivit! Întreaga echipa este minunata!!! Felicitări pt colaborare, felicitari pt implicare!Sunteți exemplul cel mai bun de urmat și multi ar trebui sa învețe ceva de la dumneavoastră!!!FELICITARI, oameni minunati!!!

Adaugati un comentariu


 

*