Record absolut de la debutul pandemiei: Buzăul a depășit pragul de 200 cazuri noi de Covid în 24 de ore

6 octombrie 2021 | 0 comentarii |

În câteva zile, locuitorii municipiului reședință de județ vor fi obligați să poarte din nou masca pe stradă, iar pentru cei nevaccinați vor fi impuse restricții. Managerul SJU Buzău face apel la populație să se vaccineze, pentru a se proteja și a ajuta astfel spitalele să facă față valului masiv de cazuri grave. 

 

Situația epidemiologică de la nivelul Buzăului pare ceva mai liniștitoare în comparație cu alte județe ale țării, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa și se precipită cu rapiditate. De la o zi la alta s-au înregistrat noi recorduri ale numărului de noi cazuri confirmate în 24 de ore, iar în cursul zilei de ieri a fost depășit pragul psihologic de 200 de cazuri pe zi. Conform raportării transmise în această dimineață de către Direcția de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore au fost confirmate pe raza județului 210 cazuri noi de Covid-19, unul dintre pacienți fiind reinfectat, după ce trecuse anterior prin boală. Este cea mai mare cifră înregistrată de la debutul pandemiei, care confirmă că acest val patru este mult mai violent decât precedentul, care a avut loc anul trecut, în aceeași perioadă. Pacienții infectați au vârste cuprinse între 10 luni și 86 de ani, iar foarte îngrijorător este faptul că pentru cei cu forme medii și severe ale bolii este aproape imposibil să se găsească un loc în spital și mai ales la ATI. Locurile disponibile la nivelul Spitalului Județean de Urgență și al spitalului din Râmnicu Sărat sunt ocupate la capacitate maximă, la fel și cele din ATI, iar singurele speranțe sunt legate de spitalul din Nehoiu, pentru care s-a primit recent aprobarea de a fi transformat în spital Covid și care va putea prelua în scurt timp pacienții cu forme mai ușoare spre medii. Unitatea medicală va avea 45 de paturi destinate tratării pacienților Covid și nu va mai trata bolnavi cu alte afecțiuni, ceea ce a generat nemulțumirea localnicilor.

 

Claudiu Damian

Din păcate, aproape zilnic se înregistrează și noi decese (4 pacienți și-au pierdut viața în ultima zi), astfel că numărul buzoienilor care au pierdut lupta cu Covid-19 a ajuns la 487.

Trist este însă și faptul că, spre deosebire de anul trecut, de această dată populația are la dispoziție o soluție eficientă de protecție împotriva virusului – vaccinarea, dar cu toate acestea, numărul de îmbolnăviri este mai mare decât în valul 3, deși oamenii au avut la dispoziție aproape 10 luni pentru a se vaccina și a se proteja astfel cel puțin de formele grave ale bolii cauzate de noul virus. După cum reiese din datele Prefecturii, doar 75.348 de buzoieni sunt vaccinați la acest moment cu schema completă, însă vestea bună este că interesul pentru vaccinare a crescut în ultimele zile, pe fondul situației epidemiologice tot mai îngrijorătoare.

Un mesaj în acest sens vine și din partea managerului Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, care și-a făcut azi cea de-a treia doză de vaccin, în centrul redeschis în incinta unității medicale. „Îndemn populația să se vaccineze! La acest moment, în Spitalul Județean de Urgență Buzău nu mai sunt locuri pentru pacienţii Covid, suntem la capacitate maximă. 92% dintre persoanele internate în spital nu sunt vaccinate și vin cu forme grave ale bolii. Trebuie să înţelegem gravitatea acestei probleme şi să convingem populaţia să se vaccineze și să respecte regulile minime de prevenire a infectării. Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție sunt singurele care ne pot ține departe de infectare și de formele severe”, a declarat acesta.

 

Claudiu Damian a adăugat că tot mai mulți pacienți ajung la spital cu forme grave de boală, iar în această perioadă, majoritatea celor care ajung la UPU este reprezentată de pacienți depistați pozitiv cu ocazia testării. Mulți dintre ei necesită internare, însă unitatea nu mai are locuri libere, iar spitalul de la Râmnicu Sărat este ocupat, de asemenea, la capacitate maximă. Rar se mai întâmpla ca un pacient să poată fi transferat în alt județ, așa cum s-a întâmplat ieri, când a fost găsit un loc liber într-un spital din Galați. În aceste condiții, pacienții sunt ținuți în UPU până când apare un pat liber, fapt ce a dus la supraaglomerarea secției, îngreunând accesul pacienților cu alte patologii.

Incidența la nivelul județului raportată azi este de 3,33 la mie, ceea ce înseamnă că Buzăul este în zona roșie. Cele mai multe cazuri sunt în municipiul reședință de județ, unde s-a ajuns la o incidență de 5,38 la mie, iar la ritmul în care evoluează lucrurile, se va depăși curând pragul de 6 la mie, caz în care se va impune adoptarea măsurilor obligatorii aprobate la începutul acestei luni. Astfel, purtarea măștii ar putea deveni obligatorie și în spațiile publice deschise, magazinele se vor închide în week-end la ora 22.00, iar participarea la spectacole, competiții sportive, conferințe și alte evenimente publice sau private nu va mai fi permisă decât persoanelor vaccinate. De asemenea, în week-end se vor impune interdicții de circulație în intervalul orar 22.00 – 5.00, însă acestea se aplică doar persoanelor nevaccinate.

 

La nivel național sunt 14.774 de cazuri noi  de infecție cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore și 331 de decese, situație caracterizată de președintele Klaus Iohannis ca fiind „o catastrofă”. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 14.569, din care, 1.513 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 400 sunt minori, 377 fiind internați în secții și 23 la ATI.

„Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele despre pandemie. Avem aproape 15.000 de cazuri, din păcate avem peste 330 de decese astăzi. Este o catastrofă”, a spus președintele Iohannis, care a subliniat că, în acest context, este nevoie de un guvern stabil. Acesta s-a arătat îngrijorat de situația pandemiei și de criza prețurilor precizând că „trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”, iar întreaga clasă politică trebuie să-și asume această situație critică și „să vină cu soluții”, să dea dovadă de „abordări mature”.

De la debutulpandemiei, în România au fost înregistrate 1.303.900 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 2.842 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.148.983 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 38.260 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

 


Adaugati un comentariu


 

*