Peste 1.000 de participanți la o nouă ediție a Congresului Naţional de Urologie ROMURO

6 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Lucrările congresului au început azi și se vor derula exclusiv on-line, pe parcursul a trei zile.

 

Astăzi a debutat una dintre cele mai importante  manifestări ştiinţifice medicale din domeniul Urologiei, care și câștigat prestigiul de-a lungul celor 36 de ediții desfășurate până în prezent. Este vorba de Congresul Naţional de Urologie ROMURO, care își continuă tradiția, în ciuda piedicilor întâmpinate în pandemie.  Astfel, din cauza contextului epidemiologic, cea de-a 37-a ediția a congresului se desfășoară zilele acestea exclusiv on-line, însă asta a facilitat participarea unui număr mai mare de specialiști din toate colurile lumii. Este vorba de peste 1.000 de cadre didactice universitare, medici primari, specialişti şi rezidenţi din țară și din străinătate, care vor prezenta noutăţile de ultimă oră în una dintre cele mai complexe specialităţi medicale, prin intermediul lucrărilor lor ştiinţifice.

După cum reiese dintr-un comunicat al organizatorilor, „Evaluarea morfometrică în chirurgia conservatoare a tumorilor renale parenchimatoase – actualităţi şi perspective”, „Cancerul de prostată oligometastatic – rolul chirurgiei”, „Prezervarea incontinenţei urinare după prostatectomie radicală asistată robotic”, „Boala cronică de rinichi – diagnostic şi implicaţii urologice”, „Chimioterapia sistemică în tratamentul tumorilor vezicale” sau „Imunoterapia: următorul pas” sunt doar câteva dintre lucrările şi cazuistica ce vor fi prezentate în cadrul congresului. De asemenea, manifestarea va include și lansarea edișiei a doua a volumului de specialitate „Profilaxia şi Metafilaxia litiazei renale”.

 

Acad, Ioanel Sinescu

Congresul este organizat de Asociaţia Română de Urologie, al cărei președinte este academicianul Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni și fost rector al UMF Carol Davila. Acesta a precizat că mediul virtual a rămas „singura scenă intangibilă în fața noului coronavirus”, iar din acest motiv s-a considerat că organizarea congresului on-line este cea mai sigură modalitate disponibilă în contextul actual.

Indiferent de vicisitudinile vremurilor, medicina nu se va putea dezvolta în tot ansamblul său fundamental fără ca noi,medicii – cei înregimentaţi în drumul către performanţa extraordinară de a salva vieţi, să nu ne înrolăm şi în tot ceea ce înţelegem a fi educaţia medicală continuă din care astăzi face parte şi această manifestare ştiinţifică extrem de importantă. Pot spune că şi în această perioadă dificilă pentru întreaga planetă, Asociaţia Română de Urologie îşi continuă dezvoltarea cu multă vigoare în performanta şi generoasa arie profesional-ştiinţifică patronată de Asociaţia Europeană de Urologie, context în care putem conchide că urologia românească, prin tot ceea ce înseamnă şi reprezintă ea, este o urologie europeană”, a precizat acad Ioanel Sinescu în deschiderea lucrărilor congresului.

 

Aceasta a vorbit și despre centrul pe care îl conduce, care reprezintă la acest moment cel mai mare centru de specialitate urologică din Europa, în cadrul căpruia se pot acoperi cu succes toate cele 13 supraspecialităţi ale chirurgiei urologice.

Ca urmare a unei investiţii considerabile, realizată în anii trecuţi, urologia românească de la Fundeni se bucură astăzi de un modern bloc operator cu zece săli de intervenţiii chirurgicale – 5 săli de chirurgie deschisă, două de endourologie înaltă şi 3 de endourologie joasă – şi un nou departament de transplant, utilat la standarde de top: 13 paturi ATI transplant, 17 paturi pre/post transplant, 3 aparate hemodializă etc. Investiţia totală s-a cifrat la 2,9 milioane de lei, bani folosiţi pentru amenajarea spaţiilor ultramoderne pentru tot centrul şi aparatura medicală ultraperformantă şi de ultimă generaţie. Concomitent, a fost complet reabilitată şi dotată cu tehnologie modernă şi Secţia de ATI a centrului, secţie ce cuprinde 22 de paturi. Suma provine din venituri proprii, finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi sponsorizări. Astfel, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni se poziţionează pe harta europeană a clinicilor de top, atât prin calitatea actului medical oferită de unii dintre cei mai buni specialişti urologi ai Europei, cât şi prin dotările şi echipamentele de ultimă generaţie ce au făcut obiectul procesului de modernizare din ultimii doi ani”, a mai precizat președintele Asociaţiei Române de Urologie.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*