Peste 77% dintre părinți refuză vaccinarea anti-COVID a copiilor. Aproape 13.000 de elevi și peste 4.400 de angajați din învățământ, infectați

6 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Totodată, 121 de școli, 11.090 de clase și 278.000 de copii au trecut la învățământul online, din cauza numărului de infectări cu SARS-CoV-2 confirmate în unitățile de învățământ. 

 

În urma realizării unui sondaj privind vaccinarea copiilor, ân cadrul căria s-au centralizat 290.000 de chestionare, aproximativ 77,5% dintre părinţii chestionaţi de Ministerul Educaţiei nu vor să îşi vaccineze copiii împotriva COVID-19, 15% sunt indeciși, iar 7.5% sunt de acord cu vaccinarea, deși numărul elevilor bolnavi de COVID-19 a ajuns la aproape 13.000 săptămâna aceasta, iar cel al angajaţilor din învăţământ la aproape 4.400, a anunţat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

În cifre absolute, înseamnă circa 22.000 de răspunduri cu „da”, 44.000 de părinți sunt indecişi şi 224.000 de răspunsuri negative cu privire la intenţia de vaccinare. Aceasta este realitatea, o realitate tristă. Pentru cei 22.000 de elevi care doresc să se vaccineze, datele vor fi transmise către CNCAV azi pentru a se putea organiza echipe mobile de vaccinare” a declarat Cîmpeanu, atrăgând însă atenția că această oportunitate de vaccinare în şcoală va exista doar până la finalul lunii noiembrie, nu va funcționa pe termen lung.

Ministrul Educației a menționat că, la ora actuală, 12.978 de elevi şi preşcolari sunt infectați, ceea ce înseamnă „un plus de 4.500 în raport cu cei infectaţi acum o săptămână. Din perspectiva angajaţilor din învăţământ infectaţi, avem un plus de 1.700. Numărul celor infectaţi este de 4.392 de persoane”, a arătat Cîmpeanu.

 

Sorin Cîmpeanu – ministrul Educatiei

Numărul de clase cu activitatea fizică suspendată ca urmarea a infectărilor cu SARS-CoV-2 din unitățile de învățământ este de 11.090, ceea ce înseamnă 8% din numărul total de clase din învăţământul preuniversitar, iar numărul de copii care învață în sistemul online este de 278.000.

Sunt şi şcoli care au atins acea limită de 50% de activitate fizică suspendată, lucru care a generat suspendarea activităţii fizice la nivel de şcoală. Este vorba de un număr de 121 de şcoli din România. Avem în Bucureşti 18 şcoli, în Timiş 19 şcoli, în Bihor sunt 14 şcoli, restul judeţelor au fie câte una-două şcoli sau nu au deloc”, a mai spus Cîmpeanu.

Astăzi, potrivit datelor CNCAV, 400 de copii erau internați în spitale după ce s-au infectat cu noul coronavirus, iar 23 dintre ei se aflau în stare gravă, la Terapie Intensivă.

Totodată, ministrul Educației a anunțat că a fost semnată o completare a ordinului comun cu Ministerul Sănătății, pentru reglementarea modului în care elevii se pot testa pentru a reveni în școli, începând cu a opta zi după confirmarea unui caz de Covid-19, care corectează o adresă transmisă de un funcționar din Ministerul Sănătății, prin care se preciza că testarea nu se face la școală decât elevilor cu simptome și nu celor ce vor să revină în ziua a opta.

Astfel, testarea se poate face în cabinetele școlare sau cu ajutorul echipelor mobile ale DSP, dar și la oricare alt centru care efectuează astfel de testări.

 

Referitor la orele de sport, ministrul a explicat că există în continuare posibilitatea derulării orelor de educaţie fizică în spaţii interioare, dacă rata de incidenţă în localitate este sub doi la mie, iar peste doi la mie, doar în spaţii exterioare fără masca de protecţie. Dacă nu vor putea fi desfăşurate la exterior, din cauza vremii, aceste ore pot fi suplinite cu ore „Educaţie pentru viaţă”, spre exemplu.

Astăzi, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atila, și cel al Internelor, Lucian Bode, au semnat Ordinul privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV-2

Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise. Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se arată într-un comunicat remis de MS. Actul normativ a fost trimis spre publicare, la Monitorul Oficial.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*