Sorin Cîmpeanu: Elevii revin în bănci din 13 septembrie, dar masca rămâne obligatorie

18 august 2021 | 0 comentarii |

Școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți elevii, dar se vor respecta în continuare regulile de protecție sanitară, de distanțare, regulile de igienă, aerisirea spațiilor de învățământ și purtarea obligatorie a măștii, indiferent dacă elevii sunt sau nu vaccinaţi, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Deși ministrul consideră că școala online a fost „un dezastru”, ministrul nu exclude ipoteza ca, în cazul în care apar infectări cu SARS-CoV-2 într-o clasă, elevii nevaccinaţi să treacă în sistemul de învăţare online, iar cei imunizați să poată continua cu prezenţă fizică.

Ministrul Cîmpeanu a menționat că vineri, la ora 10.00, va avea o întâlnire convocată de premierul Florin Cîţu la Palatul Victoria, la care vor participa ministrul Sănătăţii, reprezentanţii Institutului Național de Sănătate Publică, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, şi coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, în cadrul căreia „vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranţă în şcoli, din perspectivă epidemiologică, ştiut fiind faptul că decizia este de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune.

 

Sorin Cimpeanu

Referitor la măsurile luate în calcul și care vor fi dezbătute la întâlnirea de la Guvern, ministrul Educației a spus că, printre acestea „se vor regăsi demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării. Este o acţiune de conştientizare pe care trebuie să o facem înainte de începerea şcolii. Se vor discuta şi măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlu de ipoteză, inclusiv acea decizie care, în cazul apariţiei unor situaţii, cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinaţi să treacă obligatoriu în online, iar elevii care sunt vaccinaţi să poată continua cu prezenţă fizică. Nu să fie obligaţi, să poată continua cu prezenţă fizică”, a explicat Cîmpeanu, subliniind necesitatea unor măsuri mai eficiente „de promovare, prin acţiuni interactive, împreună cu reprezentanţii DSP, a importanţei vaccinării”.

 

Referitor la posibilitatea testării pentru COVID-19, de două ori pe săptămână, a profesorilor şi elevilor şi în România, cum se întâmplă în alte ţări precum Scoţia şi Anglia, ministrul Educaţiei a reamintit că testarea în şcoli a fost limitată de faptul că era necesar acordul prealabil al părinţilor.

Vă reamintesc faptul că testarea a avut drept factor limitativ acordul părinţilor. Vom discuta inclusiv despre importanţa testării pentru a sensibiliza părinţii în a îşi da acordul pentru testare. Testarea nu a fost limitată de disponibilitatea testelor, nu a fost limitată nici din considerente financiare, ci doar de acordul părinţilor pentru testare care a fost considerată invazivă. Vom discuta şi în ce măsură se pot omologa acele teste non-invazive despre care am discutat prea mult timp”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

 


Adaugati un comentariu


 

*