Proiect ambitios de modernizare si retehnologizare a tuturor sectiilor si clinicilor de urologie din tara

18 iunie 2015 | 0 comentarii |

Initiativa apartine Asociatiei Romane de Urologie, iar banii, aproximativ 11 milioane de euro, vor veni de la Ministerul Sanatatii.

 

conferinta congresIeri au debutat in Capitala lucrarile celui de-al 31-lea Congres National de Urologie, organizat de Asociatia Romana de Urologie. Romuro 2015 are loc in perioada 17-20 iunie si reuneste la Bucuresti peste 500 de participanti care vor asista in aceasta perioada la prezentarea a 150 de lucrari stiintifice.

Printre primii care au luat cuvantul la aceasta noua editie a congresului s-a numarat si academicianul Ioanel Sinescu, seful Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni. Acesta a abordat mai multe subiecte legate de domeniul urologiei, precizand ca aceasta disciplina medicala va cunoaste o importanta dezvoltare in Romania in viitorul apropiat, datorita unui amplu proiect de modernizare si retehnologizare a tuturor sectiilor si clinicilor de urologie din tara. „Am discutat in boardul Asociatiei Romane de Urologie despre un proiect de retehnologizare a retelei nationale de urologie, agreat de Ministerul Sanatatii, care priveste retehnologizarea intregii retele si a clinicilor si a sectiilor de urologie din toate spitalele din tara care practica urologie”, a anuntat dr. Ioanel Sinescu in prima zi a congresului.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Acad. Ioanel Sinescu

Find agreat de Ministerul Sanatatii, proiectul va fi finantat integral din bugetul alocat acestui sector, necesitand o investitie estimata la 11 milioane de euro. Odata cu retehnologizarea, metodele moderne de diagnostic si tratament vor putea fi folosite in toate sectiile si clinicile de urologie din tara, ceea ce va duce la o durata de spitalizare mai scurta si o suferinta mai mica pentru pacientii cu probleme renale, dupa cum a subliniat vorbitorul. „Acest proiect care este finantat si sustinut de Ministerul Sanatatii inseamna intr-un calcul preliminar mai mult de 11 milioane de euro, dar aceasta inseamna pe de alta parte nu numai metode noi si moderne de diagnostic si tratament pentru bolnavi, ci si mult mai putine zile de spitalizare pentru pacientii din specialitatea urologie si o suferinta mai mica cu rezultate cel putin egale din punctul de vedere al diagnosticului si terapeutic cu procedurile clasice, in asa fel incat banii investiti pot fi repede recuperati cu beneficiu pentru toti cei care au nesansa sa se imbolnaveasca sau sa aiba nevoie de spitalizare. Tratamentul sa fie cat mai putin invaziv si durata de spitalizare cat mai scurta, cu rezultate foarte bune. Se intampla in acest an, in 2015. Actiunea este in desfasurare, ea a inceput mai demult”, a mai precizat academicianul Ioanel Sinescu.

 

Institutul Fundeni

Institutul Fundeni

In continuare, acesta a vorbit despree activitatea institutului pe care il conduce, unitate medicala de referinta atat in plan national cat si la nivel european. Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni este una din clinicile care au beneficiat de astfel de investitii in retehnologizare, iar rezultatele se vad in numarul mare de pacienti care au beneficiat in ultima perioada de serviciile medicale de calitate asigurate aici. Astfel, in cursul anului trecut, aici au fost internati 14.805 pacienti si s-au efectuat 7.638 de interventii chirurgicale urologice cu o medie de 37 de proceduri pe zi. Tot in cursul anului trecut, la Fundeni au fost efectuate 148 de transplanturi renale, inregistrandu-se o medie de 12 transplanturi pe luna, lista de asteptare a pacientilor pentru a beneficia de transplant depasind pragul de 1.500.

Si anul acesta, activitatea de transplant renal decurge in acelasi ritm, pana in prezent fiind efectuate aici 53 de transplanturi renale, dintre care 31 de la donatori in viata si 22 de la donatori aflati in moarte cerebrala.

In ceea ce priveste realizarea transplantului renal in Romania, dr. Ioanel Sinescu a precizat ca din punctul de vedere al tehnicii interventioniste, al tratamentului postoperator, dar si al dotarilor din clinicile de specialitate, urologia romaneasca nu mai intampina niciun obstacol iar pacientii sunt tratati similar celor din marile centre ale lumii.

 

operatie fundeniUn alt subiect abordat de dr. Ioanel Sinescu in prima zi a congresului s-a referit la problema chirurgilor urologi pentru adulti, care opereaza si pacienti copii. Patologia in cazul copiilor cu afectiuni urologice difera de cea a adultilor, iar operatiile se realizeaza cu instrumentar specific. De aceea, un chirurg urolog specializat pe pacienti adulti nu poate opera un copil, avand nevoie de o vasta experienta in acest sens. Dupa cum a precizat vorbitorul, la ora actuala exista foarte multi urologi pentru adulti care au competente si pentru pacientii copii, insa competenta lor este justificata doar de experienta pe care o au, fara a exista vreun document care sa o ateste. Pentru a se rezolva aceasta problema, academicianul Ioanel Sinescu considera ca, din punct de vedere al legalitatii, chirurgii urologi pentru adulti ar trebui sa obtina acreditare din partea Colegiului Medicilor pentru a putea opera copii. Acesta a mai precizat ca „niciunul dintre urologii pentru adulti din Romania, oricat de bun ar fi, nu este suficient de bine pregatit pentru a acoperi toata paleta urologica pediatrica, ci doar pentru unele afectiuni si pentru unele tehnici chirurgicale pediatrice”.


Adaugati un comentariu


 

*