Spitalul Elias a realizat prima prelevare de organe din acest an

6 iulie 2022 | 0 comentarii |

Este cea de-a 50-a prelevare de organe din acest an la nivel național și cea de-a treia din această lună, generozitatea unor familii care au acceptat donarea și mâinile de aur ale doctorilor făcând posibil ca mai mulți români aflați în suferință să primească o nouă șansă la viață prin transplant.   

 

La Spitalul Universitar de Urgență Elias, în zorii zilei de miercuri, echipele de prelevare și transplant din cadul unității medicale și de la Institutul Clinic Fundeni au încheiat prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient aflat în moarte cerebrală a cărui familie a ales să dăruiască o nouă şansă la viaţă unor semeni necunoscuţi. „Şi azi, alte vieţi care depind de un transplant de ficat sau rinichi, au putut fi salvate datorită oamenilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem, fără alt beneficiu în afară de gândul că undeva un om pe care nu îl cunoşti prinde puteri şi trăieşte!”, informează Agenția Națională de Transplant (ANT), care mulțumește familiei donatorului „cu profund respect şi recunoştinţă în faţa deciziei dificile pe care au avut puterea să o ia”.

Responsabilitatea şi profesionalismul echipei ATI şi de coordonare a Spitalului Elias – Dr. Ioana Popescu Garotescu – coordonator transplant, Dr. Andreea Stroi – kdp, Dr. Robert Dinca – rezident ATI, au pornit resorturile speranţei pentru alţi pacienţi, iar împreună cu echipele Institutului Clinic Fundeni, conduse de Dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat şi Dr. Claudiu Codoiu – pentru rinichi au făcut posibil ca viața să triumfe dincolo de moarte.

 

În urma gestului de omenie al familiei îngerului donator şi a mobilizării exemplare a profesioniştilor implicaţi în activitatea de transplant, alţi trei români se vor putea bucura de viaţă în urma intervenţiilor de transplant hepatic şi renal.

Un pacient aflat în stare critică a beneficiat de un transplant hepatic salvator, realizat de echipa Centrului de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni, condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, suport ATI – Dr. Daniela Ungureanu. Două paciente în vârstă de 16 ani, respectiv, 46 ani, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal. Intervenţiile au fost realizate cu succes în cadrul Centrului de Transplant Renal Institutul Clinic Fundeni, de către echipele chirurgicale conduse de Dr. Cătălin Baston şi Dr. Costin Gîngu, cu sprijinul Dr. Eliza Burchiu – ATI, Dr. Elena Cristoiu – nefrolog”, menționează ANT, care mulțumește tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, prinsă mereu între suferinţă şi speranţă.

 

Sâmbătă, 2 iulie, la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare avea loc prima intervenție de prelevare organe de la începutul pandemiei, generozitatea familiei unei paciente diagnosticată în moarte cerebrală, care a fost de acord să dăruiască o nuă o șansă la viață unor semeni necunoscuți, și efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Satu Mare – Dr. Diana Blanca Goia, Dr. Vitalie Moroșanu, pornind resorturile speranţei pentru alți pacienți aflați în suferință.

Echipele de chirurgi ale Institutul Clinic Fundeni și Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, „cu măiestrie și multă migală, au reînnodat firul vieții pentru alți pacienți”, menționează ANT. Munca lor a fost continuată de echipele de transplant ale celor două centre de excelență în transplant, iar trei pacienți „a căror unică șansă era o intervenție salvatoare de transplant hepatic sau renal” au primit o nouă șansă la viață.

 

Și tot în această lună, chiar în prima zi, la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a avut loc prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an de la un pacient decedat în urma unui accident vascular cerebral, a cărui familie a ales să spună DA pentru donarea de organe și țesuturi. Noua echipă ATI și de coordonare a unității medicale – Dr. Bartha Istvan – kdp, Dr. Adrian Cristian Dobrică – coordonator transplant, și susținerea echipei de management, pentru reluarea activității de transplant după mai mulţi ani de inactivitate în acest domeniu, au făcut posibil ca destinul a 5 oameni să se schimbe în bine, în urma intervenţiilor de transplant de ficat, rinichi și cornee, iar mai mulţi pacienţi vor beneficia de transplantul de ţesuturi osteotendinoase.

Prelevarea de ficat a fost realizată de echipa Institutului Clinic Fundeni, condusă de Dr. Radu Zamfir, care a adus speranţa la viaţă pentru un pacient aflat în stare critică, al cărui transplant hepatic a fost realizat cu succes de echipa condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu.

 

Rinichii au fost prelevaţi de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, condusă de Dr. Tudor Moisoiu, şi au fost transplantaţi de echipele chirurgicale conduse de Dr. Dan Enache şi Dr. Liviu Constantin, care au încheiat cu succes încă o verigă din acest lung lanţ: doi pacienţi, unul 31 de ani, şi altul 50 de ani, au primit şansa la o nouă viaţă.

Corneea a fost prelevată de echipa Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti (Dr. Diana Ioniță) şi a redat vederea a doi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant de cornee. Echipa Spitalului Clinic Colentina, coordonată de Dr. Ionuţ Teodoriu, a realizat prelevarea ţesuturile osteotendinoase, care vor ajuta foarte mulţi pacienţi să aibă o viaţă mult mai bună. 

Respect și recunoștință tuturor echipelor medicale implicate, care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă ultima şansă la viaţă. Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora. Gestul de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, oferindu-le o şansă la viaţă, este unul nepreţuit, o dovadă a umanităţii în forma sa cea mai pură”, subliniază reprezentanții ANT.

 


Adaugati un comentariu


 

*