Primul tansplant de inimă din acest an s-a realizat la Spitalul Floreasca, cu prima inimă prelevată vreodată la Spitalul Militar Central

15 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

În acelați timp, la SUUMC s-a realizat prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut din România, în acest an, iar mâinile de aur ale doctorilor de la Spitalul Floreasa și Institul Fundeni din Capitală au salvat, apoi, patru vieți, prin transplant de cord, de ficat și de rinichi. 

 

Anul 2022 pare să fie unul de bun augur pentru transplantul de organe din România. În primele zile ale anului, chiar de Bobotează și Sfântul Ioan, altruismul, umanitatea, profesionalismul şi responsabilitatea și-au dat mâna peste graniță și au făcut minuni. Trei români aflaţi în suferinţă au primit șasa la o nouă viață, după ce au primit ficatul și rinichii prelevați de la un donator din Bulgaria, ca urmare a acordului agențiilor de tanslant ale celor două țări.

La doar o săptămână, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) din București s-a realizat prima prelevare de cord din istoria unității medicale și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut din România din acest an, iar alți patru români au primit o nouă șansă la viață.

Îngerul donator a fost o tânără de 20 de ani, internată în stare critică în Secţia ATI a SUUMC, pe care medicii nu au putut-o salva și a intrat în moarte cerebrală. Suferința greu de descris în cuvinte a familiei care și-a pierdut o fiică atât de tânără s-a transformat însă în speranță pentru alți patru români a căror singură șansă la viață era un transpant. În urma discuțiilor purtate cu colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant din cadrul SUUMC, familia a acceptat donarea de organe, iar lupta contra-cronometru pentru salvarea altor vieți a început.

 

A fost anunțată, imediat, Agenția Națională de Transplant, pentru a identifica donatorii compatibili, iar echipa ATI a unității medicale, coordonată de de col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci, din care au făcut parte maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI, a asigurat suportul vital al donatoarei aflată în moarte cerebrală.

Echipele specializate în transplant de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg. Mureș, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Clinic Colentina, coordonate de prof. univ. dr. Horațiu Moldovan, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant și dr. Ştefan Păun s-au mobilizat și, împreună cu specialiștii SUUMC au intrat, în dimineața zilei de vineri, 14 ianurie, în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II, pentru prelevarea de organe, unde au prelevat inima, ficatul, rinichii și ţesut osos, tendinos şi cartilagii. „Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT”, a anunțat Spitalul Militar Central, unde a avut loc prima prelevare de cord din istoria unității medicale și prima prelevare multi-organ din România, în acest an.

 

Dr Dan Corneci

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci a precizat că deși este prima dată când se prelevează și cord de la pacienții în moarte cerebrală pe care SUUMC i-a menținut în spital, în unitatea medicală au avut loc mai multe prelevări de ficat, rinichi, țesuturi, tendoane și cornee.

Întradevăr, asta a fost o premieră. Am fost onorați de prezența profesorilor Moldovan și Suciu care au prelevat cordul. Au fost câteva particularități, lucrurile au fost ceva mai complexe. Sarcina noastră, a anesteziștilor, este să identificăm și să menținem donatorul de organe. Ce aș vrea să subliniez, și este important pentru opinia publică, este că  această activitate de prelevare de organe de la pacientul aflat în moarte cerebrală, în România nu se află încă la nivelul la care se desfășoară în Europa de Vest și în Statele Unite. Putem ajuta foarte mulți oameni dacă se înțelege această patologie, dacă se înțelege că în momentul în care pacientul se află în moarte cerebrală, și-a încetat existența, dar cordul bate, chiar dacă pacientul nu mai respiră și nu va mai respira niciodată, este menținut de ventilație, artificial.  Este într-adevăr greu pentru familiile pacienților să înțeleagă și să fie de acord cu prelevarea de organe, dar avem mulți români care empatizează cu semenii și eu sper ca, pe viitor, să avem mai multe donări de organe”, a spus, după intervenție, dr. Corneci.

 

Inima prelevată a fost transplantată unui tânăr de 23 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, unde cu această ocazie s-a reluat activitatea de transplant cardiac, după 20 de ani de întrerupere. Echipa coordonată de prof. univ. dr. Horațiu Moldovan – UMF „Carol Davila” București, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară SCUB – Floreasca, împreună cu prof. univ. dr. Horațiu Suciu, de la UMFST „George Emil Palade”, respectiv, IUBCvT din Târgu Mureș, a efectuat primul transplant cardiac din acest an și, totodată, prima intervenție de acest tip realizată de tânăra echipă a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la SCUB.

Profesorul Moldovan a explicat că fericitul pacient care va primi o inimă nouă este un tânăr, de 32 de ani, care suferea de cardio-miopatie dilatativă cu insuficiență cardiacă severă și a cărui salvare depinde de succesul acestei intervenții. „Pacientul este relativ recent introdus pe lista de așteptare, de aproximativ 9 luni, dar potrivirea între dimensiunea trupului pe de o parte, și caracterul de funcționalitate a circulației pulmonare, pe de alta, îl face candidadul ideal pentru acest translant”, a precizat dr. Moldovan.

 

Dr Horatiu Moldovan

Intervenția a durat aproape 5 ore și a reunit eforturile echipelor specializate din București și Târgu Mureș. „Mulțumesc pentru suport profesorului Horațiu Suciu și echipei sale, ale căror rezultate în domeniul transplantului cardiac în România ne-au inspirat și motivat în munca noastră la SCUB.Intervenția chirurgicală de transplant cardiac se adresează pacenților cu insuficiență cardiacă terminală care nu au altă soluție terapeutică. Este o intervenție care salvează vieți, care s-a impus în practica clinică în ultimii patruzeci de ani, cu succes. Transplantul cardiac se practică în România de aproximativ 23 de ani, există o largă experiență în acest sens, atât în Centrul de Boli Cardiovasculare al IUBCvT de la Tg. Mureș cât și în Spitalul Floreasca, unde s-a și realizat primul transplant cardiac în 1999, de către dr. Șerban Brădișteanu”, a declarat prof. dr. Horațiu Moldovan, subliniind că aceasta este prima prelevare de anul acesta în România, iar caracterul excepțional al intervenției nu ține neapărat de dificultatea ei în sine, cât de raritatea donatorului, de aceea „trebuie să ne preocupe dezvoltarea continuă a capacității de a valoriza donatorii”. În urma transplantului cardiac, tânărul va putea duce o viaţă normală.

 

Mulțumind donatorului și conducerii Spitalului Militar Central și echipelor medicale din această unitate pentru suport, medicul a subliniat că „astăzi avem de a face cu o prelevare de organ în integralitatea lui, deci nu se pune problema unei prelevări separate de valve sau de artere importante, deoarece ele merg cu organul și intră în procedura de transplant. În alte situații, în care cordul nu este potrivit pentru operația de transplant, se pot recolta valvele, care pot fi conservate și utilizate ca țesuturi. De asemenea, segmente vasculare, în situația în care cordul nu este prelevat, pot fi utilizate ca homogrefe într-o altă intervenție chirurgicală. Când e vorba de recoltare multiorgan, cum este astăzi, se recoltează organele în integralitatea lor și se folosesc ca atare”, a explicat prof. Horațiu Moldovan, care a reamintit că în România s-au realizat peste 200 de transpante cardiace, iar activitatea de transplant are deja o istorie în România, există și experiență și expertiză – echipe care pot face aceste intervenții chirurgicale și spitale dotate în acest sens, iar noua generație este „datoare” să continue programul de transplant „cardiac și, desigur, al celorlalte organe”.

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca este condusă de profesorul Horaţiu Moldovan din martie 2021. În cele nouă luni de activitate, tânăra echipă de specialişti a efectuat peste 180 de operaţii de chirurgie cardiacă, din care 135 pe cord deschis.

 

Profesorul Horațiu Suciu a subliniat, la rândul său, că prelevarea de cord la SUUMC este o premieră, iar pentru el este o onoare să fie „între prieteni” și să contribuie la impulsionarea activității de transplant cardiac, din păcate redus numeric în România, sub nivelul așteptărilor medicilor și al pacienților.

În primul rând aș dori ca românii să înțeleagă că medicina de transplant este una de înaltă performanță, o expresie a profesionalismului și a calității extraordinare, atât ca resursă umană cât și ca dotare, este un motor care să ducă înainte medicina românească. Medicina de transplant este o necesitate, iar aceste organe și țesuturi vin în întâmpinarea unei nevoi reale a pacienților. Din păcate sunt prea puține centre care pot efectua transplanturi, prea mic numărul de specialiști și prea puțini donatori. S-au făcut mari progrese, am  văzut cu toții inclusiv transplantul de inimă de porc, un xenotransplant, o pagină extraordinară care s-a deschis în istoria chirurgiei transplantului, o oportuniate extraordinară – iată, inimă, valve xenotransplantate – evoluție unde este importantă avansarea în domeniul cercetării”, a punctat dr. Suciu, care a mai spus că pe lista de așteptare de la Tg. Mureș sunt aproximativ 200 de pacienți cu cardiomiopatie dilatativă și care, la un moment dat, vor avea nevoie de transplant, iar pe lista de „urgență” sunt 25 de pacienți care, în orice moment, își pot piede viața dacă nu vor primi o inimă nouă, timpul de așteptare fiind, în general, de un an, un an și jumătate.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Suciu s-a declarat fericit să participe la reluarea activității de transplant cardiac de la Spitalul Floreasca, întucât „un centru, oricât ar fi de dotat, mai ales din perspectiva resursei umane, cum este cel din Târgu Mureș, nu poate face față cererilor unei țări întregi și atunci, un al doilea centru, cum este cel de la Spitalul Floreasca, este absolut esențial să repornească”.

În ceea ce privește transplantul în pandemie, medicul mureșean spune că această perioadă „a însemnat pt noi toți o mare încercare, ne-a pus în fața unei situații cu care nu ne-am mai întâlnit. Un inamic perfid ne-a dus într-o zonă unde aptitudinile fizice și mentale ne-au fost solicitate la maxim, dar din pctul de vedere al pacienților cardiaci a însemnat o reducere a posibilității accesului la tratamente. Nu vorbesc neapărat de urgențe, pt că urgențe am făcut tot timpul, dar ideal ar fi să facem prevenție, chiar și intervenții chirurgicale preventive, pentru ca pacienții să nu ajungă în situație de urgență. Noi am lucrat, din păcate, cam la 50% din capacitate – mă refer la numărul de pacienți operați. Acest lucru, sunt convins că s-a replicat la nivelul întregii țări. E o încercare prin care trebuie să trecem toți, împreună, și din care trebuie să ieșim bine, fiecare făcând eforturi în specialitatea lui, pentru ca  pacienților să nu li se refuze accesul la tratament, dar, din păcate, acest lucru s-a întâmpat și ne-a afectat pe toți, au crescut mult listele de așteptare. Inima este un organ vital, nu poate să tolereze pt mult timp anumite situații patologice, și din acest motiv au fost multe vieți care s-au pierdut, din păcate”, a mai spus dr. Suciu.

 

Dr Radu Zamfir

Rinichii și ficatul, prelevate de echipa coordonată de directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir, au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, unde echipele specializate în transplant au salvat alți trei pacienți a căror singură speranță la o viață normală era găsirea unui organ compatibil și transplantul.

Este a doua prelevare multiorgan prin care au fost transplantați pacienți din țara noastră, dar prima a fost efectuată prin bunăvoința familiei unui donator provenit din Bulgaria, iar aceasta este prima prelevare în țara noastră efectuată în acest an. S-au prelevat ficatul, cordul, rinichii și grefe tisulare. În pofida numeroaselor valuri ale pandemiei de Sars-COV-2, care au prejudiciat cifrele la nivel mondial, noi am reușit să menținem activitatea la un nivel care a permis realizarea permanentă a fiecărui tip de transplant de organ solid. Practic, anul trecut am avut 47 de prelevări multiorgan și s-au transplantat, de asemenea, grefe provenite de la 3 donatori din Bulgaria. Putea fi mai bine, dar putea fi și mai rău”, a spus directorul ANT, care le-a mulțumit echipelor de transplant, care și în vreme de pandemie au făcut tot ce le-a stat în utință pentru a reduce numărul mare de pacienți aflați pe lista de așteptare, pentru care transplantul este ultima soluție. „Cu această ocazie aș dori să le mulțumesc și familiilor pacienților donatori aflați în moarte cerebrală pentru gestul de un altruism foarte mare, prin care salvează multe alte vieți”, a mai spus șeful ANT.

 

În timp ce inima, ficatul și rinichii au fost transplantate imediat, de echipele de transplant din Spitalul Floreasca și Institutul Fundeni, țesuturile osteo-tendinoase recoltate au ajuns în Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde au fost carantinate, validate, stocate şi de unde vor fi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie ale spitalelor cu care Banca are încheiate  protocoale de colaborare.

Conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a mulțumit tuturor familiilor care, deşi s-au aflat în momente extrem de dificile, au acceptat să treacă peste greaua suferință și să dea o şansă la viaţă semenilor aflaţi în moment de cumpănă, oameni pe care nu îi vor cunoaște niciodată, precizând totodată că SUUMC a  obţinut, în februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment „singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri”.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

 

Sursă foto: captură – video realizat de SUUMC. Mulțumim!


Adaugati un comentariu


 

*