„Îngerii cu epoleți” de la Spitalul Militar Central și un „înger donator” au salvat mai multe vieți

11 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Generozitatea familiei unei paciente aflată în moarte cerebrală care a acceptat donarea de organe și țesuturi şi efortul colectiv al echipelor medicale au pus în mişcare „lanţul vieţii”, salvând mai mulți pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

 

Minunile continuă să se întâmple în spitalele românești, în ciuda scandalurilor mediatice care au marcat acest început de an. Românii au început să înțeleagă că, alături de medici, pot salva vieți. Tot mai mulți oameni acceptă ca organele unor ființe dragi care n-au mai putut fi salvate, să fie prelevate, pentru a salva alți oameni aflați în suferință și pentru care singura șansă la viață este un transplant. În perioada Sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou au fost parcă mai mulți donatori ca niciodată, dar minunile nu s-au oprit, au continuat și în primlele zile ale lui ianuarie. Chiar în ziua de Sf. Ion, familia unui tânăr în vârstă de 31 de ani, aflat în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență Oradea, a decis că suferința se poate preschimba în speranță, iar moartea, în viață. Au fost astfel salvați trei pacienți care aveau nevoie de transplant de ficat și de rinichi.

Mulți s-au întrebat de ce astfel de „minuni” se întâmplă mai ales în perioada sărbătorilor, dar iată că ele continuă să aibă loc mereu, chiar lângă noi. Trebuie doar să le vedem și să le apreciem, să fim recunoscători că ele există.

Îngerii cu epoleți” de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) au realizat, în zorii zilei de vineri, 10 ianuarie, prima prelevare multiorgan şi multiţesut din ultimii doi ani din acest spital.

Donatorul înger” a fost o pacientă declarată în moarte cerebrală, transferată în unitatea medicală lape 20 decembrie, anul trecut, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare „Prof. dr. Vlad Voiculescu” (IBCV), cu diagnosticul de „anevrism de arteră cerebeloasă posteroinferioară rupt, Hemoragie subarahnoidiană, Staus post- stop cardiorespiratior resuscitat.

 

Reprezentanții SUUMC precizează că pacienta a fost supusă, imediat după transfer, unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilatației anevrismale, procedură realizată în cadrul Compartimentului de angiografie și cateterism cardiac, de echipa medicală constituită din maior medic dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie și imagistică medicală, șeful Compartimentului și căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI.

Din păcate, evoluția postintervenție a fost una „nefavorabilă, cu deteriorarea rapidă a stării neurologice, conducând către un prognostic nefavorabil”, așa că în ziua de 7 ianuarie, echipa medicală multidisciplinară care avea în îngrijire pacienta aflată în stare critică în Secția ATI, a formulat, conform protocoalelor naționale în vigoare, diagnosticul de moarte cerebrală. Familia a înțeles că nu se mai poate face nimic, dar în același timp, în urma discuțiilor purtate cu echipa medicală, a înțeles că acceptând donarea de organe și țesuturi poate contribui la salvarea altor oameni aflați în suferință.

Două zile mai târziu, după ce a fost declarată moartea cerebrală (exitus), medicii au decis că organele pacientei sunt eligibile pentru transplant. În baza acceptului primit, în zorii zilei de vineri au intrat în Blocul operator al Secției Chirurgie generală și au demarat procedura de prelevare de organe. „Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.00, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat); Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii; SUUMC,  Secţia Clinică de Oftalmologie şi Secţia Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă medicii, pentru recoltarea de cornee şi de piele”, explică reprezentanții SUUMC, menționând că echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar AT, fiind compusă din: Andreea Șerbu, Cristina Filimon, Darius Morlova și Bogdan Constantinescu, medici rezidenți ATI.

 

Legătura dintre suferinţă şi speranţă a fost dusă mai departe de echipele de prelevare ficat şi rinichi de la Institutul Clinic Fundeni, conduse de dr. Genady Vatachki şi dr. Claudiu Codoiu, precum şi de echipele prelevare ţesuturi ale Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” pentru cornee (dr. Bianca Neagoe, dr. Laura Macovei, dr. Resid Yunel) şi Spitalului Clinic Colentina pentru ţesuturile osoase (dr. Andrei Nica, dr. Claudiu Gabără, dr. Ştefan Păun, dr. Răzvan Stoica, dr. Manuel Sava)”, menționează Agenția Națională de Transplant, a cărei conduceri a mulţumit „din suflet” familiei donatoarei și echipelor medicale implicate în procedurile de transplant.

După prelevare, rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, unde au salvat viețile a trei pacienți aflați pe listele de așteptare, în timp ce pentru cornee, specialiștii Sptalului Militar au luat în calcul „două cazuri medicale, aflate de aproximativ 2-3 ani pe lista de așteptare a specialiștilor Secţiei Clinice Oftalmologie din spitalul nostru, pacienți nevăzători, cu distrofie corneeană. În situația în care corneea se va dovedi că este viabilă pentru transplant (nu prezintă leziuni sau afecțiuni din sfera oftalmologică), ambele operații vor fi realizate de locotenent colonel medic Asistent universitar dr. Laura Macovei, Coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat de către SUUMC”, se menționează într-un comunicat al unității medicale militare.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a  obţinut acreditarea pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule, umane, în scop terapeutic în 2014, iar la 8 decembrie 2015 a realizat prima prelevare multiorgan și multițesut. Este singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri, până la ora actuală.

 (Sursă foto: SUUMC)

 


Adaugati un comentariu


 

*