Noul Institut al Inimii din Târgu Mureș, „premiantul” finanțării prin PNRR

12 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Noul Centru Chirurgical Cardiovascular al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant de la Târgu Mureș a obținut 92 de puncte la evaluare și va beneficia de un buget de aproape 500 de milioane de lei. 

 

Dr Horatiu Suciu

Imediat după publicarea listei celor 27 de noi unități medicale care vor beneficia de finanțare prin PNRR, medicul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT), a scris pe pagina sa socializare că noul Institut al Inimii aduce la Târgu Mureş aproape 105 milioane de euro.

Ne-am propus să construim un Institut al Inimii la Târgu Mureș. Nou prin construcția și dotările pe care le presupune și continuator al excelenței medicale, dovedită în atât de multe situații limită de echipa IUBCvT. Astăzi, visul mai multor generaţii de specialişti cardiovasculari a primit girul Guvernului României şi al Ministerului Sănătăţii. Şi nu oricum, ci de pe locul 1, cu cel mai mare punctaj din ţară dintre obiectivele din sănătate finanţate prin PNRR. Aş vrea să traduc, realist, sentimentele care definesc starea mea din momentul aflării acestei veşti istorice. În primul rând, avem încă o confirmare a celor 50 de ani de excelenţă la Târgu Mureş în domeniul tratării bolilor cardiovasculare. Mă bucur, așadar, că România intră pe drumul firesc al prețuirii performanței și al promovării meritocratiei”, a scris dr. Horaţiu Suciu într-o postare pe Facebook.

 

Subliniind că acesta este obiectivul situat pe primul loc din România în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), profesorul Suciu subliniază că această finanţare reprezintă şi recunoaşterea muncii colectivului de profesionişti ale căror rezultate certifică folosirea cu folos a acestei sume impresionante care va fi investită în sănătatea oamenilor.

Proiectul este „o reuşită a întregii comunităţi mureşene şi de aceea îndrăznesc să-l numesc «un proiect de generaţie». Entuziasmul de la începutul anului 2022 a devenit o stare de spirit, aproape imposibil de anticipat acum un an. În spatele acestui succes a fost muncă şi au fost oameni. De aceea, este timpul firesc al mulţumirilor. Mă bucur că am ocazia să menţionez, cu recunoştinţă, implicarea doamnei manager al IUBCvT, dr. Mariana Ciorba. Suntem recunoscători întregii echipe de management al proiectului, care a făcut un efort enorm pentru a compensa decalajele faţă de celelalte proiecte aflate în cursă. Datorită lor am urcat de pe locul 39 în evaluarea iniţială, pe locul 1”, a arătat dr. Suciu.

 

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IUBCvT Târgu Mureş consideră că unitatea medicală este „la începutul unui drum greu, care se va finaliza în 2026”, şi a ţinut să menţioneze persoanele şi instituţiile implicate în susţinerea acestui demers, de la premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății Alexandru Rafila și europarlamentarul Cristian Bușoi, la parlamentarii mureșeni Florin Buicu și Leonard Azamfirei și decidenții și liderii locali „care au sprijinit în unanimitate și necondiționat proiectul”.

Suntem la începutul unui drum greu, care se va finaliza în 2026, cu un nou Institut al Inimii la Târgu Mureş. Va urma creşterea performanţei actului medical în domeniul bolilor cardiovasculare. Vor fi mai multe inimi îngrijite şi mai multe vieţi salvate. Va fi o contribuţie majoră în creşterea prestigiului centrului medical şi universitar târgumureşean, spre bucuria noastră, a tuturor”, a precizat dr. Horaţiu Suciu.

 

„Premiantul” finanțării prin PNRR, Centrul Chirurgical Cardiovascular care se va construi la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a obținut 92 de puncte la evaluare – cel mai mare punctaj între cele 27 de proiecte declarate eligibile – și va beneficia de un buget de 497.528.749,35 de lei, din care contribuția proprie va fi de doar 5%.

Alte trei proiecte cardio aflate pe lista „câștigătorilor” finanțării prin PNRR sunt: o construcție nouă pentru Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din București (80 de puncte) care are la dispoziție un buget de 788.909.296 lei și o finanțare de 80%; Relocarea și modernizarea activității secției de Onologie și înființarea Compartimentului de Cardiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, împreună cu relocarea și modernizarea secției de Oncologie a unității medicale, cu un buget total aprobat de 233.019.289 de lei, finanțat din PNRR cu 95%; o clădire nouă în care va funcționa Policlinica Municipală Constanța, cu specializarea Cardiologie și Oncologie (69 de puncte), care va avea la dispoziie un buget de 510.714.401 lei, finanțat cu 95%.

 


Adaugati un comentariu


 

*