27 de unități medicale vor primi finanțare prin PNRR

11 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Lista spitalelor care urmează să primească finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost făcută publică, miercuri, de Ministerul Sănătății.

 

Cele 27 de unităţi spitaliceşti selectate pentru a primi finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în urma celor două etape de evaluare, au fost prezentate miercuri, de Ministerul Sănătății. Între unitățile medicale noi ce vor fi construite se numără Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei „Zerlendi” din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucureşti, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, București, Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București, Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Centrul Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, spitalele județene de urgență din Giurgiu, Piatra Neamț și Lugoj, dar și numeroase secții și pavilioane noi, în cadrul unor spitale și policlinici civile sau unități medicale militare.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a precizat, cu prilejul prezentării listei spitalelor care vor primi finanțare prin PNRR, că „în octombrie 2021, a fost aprobată Hotărârea Guvernului pentru stabilirea criteriilor de selecţie. În luna noiembrie, am început să primim aceste proiecte şi am ajuns în situaţia evaluării în luna decembrie şi până în momentul în care stăm de vorbă am evaluat aceste proiecte. Au primit punctajul criteriilor precizate în hotărârea de Guvern. Această listă va rămâne în transparenţă decizională, împreună cu proiectul hotărârii de Guvern, timp două săptămâni, după care Guvernul României va aproba această listă, prin hotărâre, iar semnarea contractelor de finanţare va urma imediat la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie 2023. De ce acest ritm alert? Pentru că angajamentul României referitor la proiectul de investiţii precizează sfârşitul lunii iunie a anului 2026 pentru finalizarea proiectelor, care înseamnă proiectare, execuţie şi dotarea a acestor unităţi spitalicești”.

 

Ministrul a menționat că cele 27 de spitale au fost selectate în urma unui proces de evaluare în două etape. În prima etapă, finalizată la sfârșitul anului trecut, au fost selectate 42 de spitale. Evaluarea s-a făcut pe baza a 7 criterii de ierarhizare pentru selecția unităților medicale.

Au fost câteva proiecte excluse pentru faptul că ele fie nu figurau pe lista iniţială, mă refer la proiectul de la Galaţi, fie aveau o valoare care depăşea această limită de 199,9 milioane de euro. Cele rămase, cele 42 de proiecte, pentru că au fost şi câţiva care nu au depus proiectele (..) au trecut la acordarea punctajelor”, a mai spus ministrul Rafila, care a menționat că bugetul acestor investiţii se ridică la circa 10 miliarde de lei, fără TVA, iar la majoritatea proiectelor „cofinanţarea este de 5%, două au cofinanţare de 30% şi 40%”.

Ministrul Sănătății și-a exprimat speranța că aceste spitale vor fi construite până la mijlocul anului 2026, subliniind că reprezentanții MS sunt „extrem de preocupaţi” să nu pună niciun fel de bariere birocratice, făcând chiar „un tur de forţă împotriva birocraţiei, pentru transparenţă şi informare publică”, a mai afirmat Rafila.

 

Lista celor 27 de spitale, în ordinea punctajului obținut:

1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (92p).

2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui (90p).

3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi (89p).

4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău (88p).

5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I,secțiile oncologie și neurologie (88p).

6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională (88p).

7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Braşov – un nou corp de clădiri (88p).

8. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa (87p).

9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare (85p).

10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de Boli infecțioase și Pneumologie, Oradea (85p).

11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj (83p).

12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara (82p).

13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, București (82p).

14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii (80p).

15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare (78p).

16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (75p).

17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu (75p).

18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești (75p).

19. Construcția de secții de Obstetrică și ginecologie, Neonatologie, Chirurgie pediatrică și Pediatrie, Arad – unități noi (72p).

20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă (70p).

21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” (70p).

22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova (69p).

23. Policlinica municipală, specializarea Cardiologie și Oncologie, Constanța – spital nou (69p).

24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești (69p).

25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov (67p).

26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou (66p).

27. Construire Centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București (64p).

 

Detalii despre sumele aprobate pentru fiecare proiect, AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*