Primul pacient cu triplă infecție virală: Covid, gripă și virus sincițial

11 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Un bărbat cu multiple comorbidităţi a fost internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, după ce a fost confirmat cu o triplă infecţie virală – SARS-CoV2, virus gripal şi virus respirator sinciţial.

 

Temerile medicilor că se vor manifesta, simultan, mai multe infecții virale, la pacienții vulnerabili, s-au adeverit. Cabinetele medicilor de familie sunt extrem de solicitate, iar spitalele și secțiile de Boli infecțioase au început să devină supraaglomerate. Gripa a făcut deja mai multe victime la Sibiu, mai multe cazuri de dublă infecție, cu coronavirus și virus gripal – Flurona, s-au manifestat în mai multe județe din țară. În Iași, unde a fost declarat și primul deces al unui pacient infectat cu varianta Omicron a noului coronavirus, un bărbat în vârstă de 58 de ani, care suferea și de hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2 şi pancitopenie severă, a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cu cu o triplă infecţie virală – SARS-CoV2, virus gripal şi virus respirator sinciţial.

La internare, pacientul prezenta o disfuncţie respiratorie importantă, ceea ce a impus internarea acestuia la Terapie Intensivă. În momentul de faţă, pacientul este conştient, ventilat non-invaziv, stabil din punct de vedere hemodinamic”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul unității medicale, care a subliniat că din cauza comorbidităților, în acest caz vorbim și despre o scădere severă a imunității organismului, iar prognosticul rămâne unul rezervat.

 

Medicii infecționiști atrag atenția că este extrem de important să evităm persoanele bolnave, care tușesc sau strănută, și recomandă purtarea măștii de protecție în locuri aglomerate și mai ales dacă suntem răciți și mergem la medic sau la spital, pentru a preveni infectarea cu alte virusuri și chiar infecțiile bacteriene (cum ar fi pneumococul) care sunt destul de agresive și periculoase individual, iar combinate pot duce la forme severe de boală, care în cazurile în care imunitatea organismului este scăzută pot deveni fatale.

O atenție sporită este necesar în cazul copiilor, al persoanelor vârstnice, al pacienților cu afecțiuni cronice și al femeilor gravide, care sunt mult mai vulnerabile în cazul infecțiilor virale și bacteriene. Medici atrag atenția că virusurile se pot transmite, prin aer, chiar la o distanță de 3 metri, iar pe suprafețele contaminate (telefon, tastatură, bancă, jucăriile copiilor) rezistă 24-48 de ore, iar odată ajuns pe mâini, el poate pătrunde ușor în organism, prin atingerea ochiilor, nasului sau gurii. Tocmai de aceea, medicii recomandă atât igiena socială (distanțarea față de persoanele care prezintă simptome), cât mai ales igiena personală (dezinfectare, curățarea mâinilor).

 

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, susține că nu există probleme în spitale în contextul creșterii numărului cazurilor de gripă şi alte infecţii virale respiratorii, precizând că secţiile destinate pacienţilor cu această patologie sunt ocupate în proporţie de doar câteva procente și, în plus, „există medicamente antipiretice, există medicamente antiinflamatorii”.

Ministrul a mai precizat că în România nu vor fi introduse niciun fel de restricții în contextul noului val de COVID-19 din China și că autorităţile române nu au declarat epidemie de gripă în această iarnă, pentru că acest demers ar duce la impunerea unor restricţii, ca urmare a prevederilor legale adoptate în 2020, cum ar fi izolarea obligatorie și carantina, măsuri pe care nu le consideră „potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social”, a afirmat Alexandru Rafila.

 

Ministrul Sănătății a menționat că „singurele restricţii, cu ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient. La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă, a explicat Rafila, la postul public de televiziune.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea, testarea, spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des, igienizarea frecventă a suprafețelor cu care intră în contact mai multe persoane, evitarea aglomerațiilor și purtarea măștii de protecție în locurile publice aglomerate, iar în cazul în care apar primele simptome de gripă, oamenii să se prezinte la medicul de familie în cel mult 24 de ore, iar dacă simptomatologia persistă mai mult de trei zile, atunci să se adreseze unui medic specialist.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*