Flurona a făcut prima victimă. Bolnavii cronici și copiii sub 5 ani sunt mai vulnerabili

9 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

O femeie în vîrstă de 74 de ani, cu comorbidități și nevaccinată a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce a fost diagnosticată cu „flurona”, denumire folosită de specialiști pentru infecția simultană cu virus gripal și cu coronavirus.

 

Medicii infecționiști au atras atenția încă din perioada pandemiei COVID-19 despre riscul „flurona”, termen folosit pentru infectarea simultană cu virus gripal sezonier și cu SARS-CoV2, dar iată că acest risc revine și în acest sezon gripal, care se dovedește mai agresiv, chiar dacă riscul îmbolnăvirii cu coronavirus a mai scăzut în intensitate. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele cu boli preexistente și nevaccinate, dar și copiii, care au o imunitate scăzută.

Prima victimă a flurona din România, în acest sezon, este o femeie din județul Iași, în vârstă de 74 de ani, cunoscută cu multiple comorbidități și nevaccinată.

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a anunțat că femeia a fost îngrijită în unitatea medicală pe care o conduce, dar din păcate nu a putut fi salvată, în ciuda eforturilor medicilor. În același spital a fost diagnosticat cu flurona un bărbat în vârstă de 69 de ani, care în urma tratamentului administrat de echipa multidisciplinară a spitalului, formată din specialiști ATI şi de boli infecţioase, a fost externat în cursul zilei de ieri, urmând a fi supravegheat în continuare de medicul de familie.

 

Dr Florin Rosu

Medicul infecționist a atras atenția că niciunul dintre cei doi pacienți nu era vaccinat, iar din această cauză, riscul de complicații a fost crescut și tratarea simultană pentru ambele virusuri, mult mai dificilă.

Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee şi afectare pulmonară. Au fost internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie, în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS- CoV2 şi virusul respirator sinciţial. A fost confirmat diagnosticul de «flurona», în cazul ambilor bolnavi. Ei au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secţia de Terapie Intensivă”, a explicat dr. Florin Roşu.

Medicul a subliniat că, „din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale şi a terapiei administrate, nu aceeaşi a fost evoluţia şi în cazul pacientei, la care dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbidităţile grave de care suferea şi să conducă la decesul acesteia.

 

Și la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală au fost cazuri de „flurona”. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului, avertizează că este posibil să se înregistreze o creștere a numărului unor astfel de cazuri în perioada următoare și subliniază că în cazul persoanelor vulnerabile pot apărea complicaţii.

„Așa cum îi spune şi numele, «flurona» înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal – «flu» și «rona» – de la corona. Despre flurona am vorbit și în pandemie, doar că atunci, circulația virusurilor gripale era mult limitată și cazurile erau excepționale, la nivel mondial. Este o denumire care se referă la cele două virusuri care sunt prezente concomitent. Poate că se pune întrebarea «De ce vorbesc acum?» Pentru că sunt în alertă epidemică, pentru că sunt foarte aproape de epidemie de gripă și mă aștept ca de acum să am mai multe cazuri combinate, mai ales la cei care nu se vaccinează”, explică medicul Adrian Marinescu.

În județul Buzău, deocamdată nu a fost diagnosticat niciun caz de „flurona”, dar medicul Bogdan Micu, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, nu exclude ca, în contextul în care la nivel național, numărul acestora crește pe zi ce trece, iar intrarea copiilor în colectivitate, după începerea școlii, crește riscul de transmitere virală, să apară și astfel de combinații.

 

Dr. Adrian Marinescu

În cazul „flurona”, simptomatologia este „mult mai zgomotoasă decât în cazul gripei sezoniere sau chiar a COVID, pentru că este o însumare a simptomelor de gripă și de COVID, iar evoluția lor simultană poate fi imprevizibilă, crește riscul de a avea complicaţii, mai ales la persoanele vulnerabile, de peste 65-70 cu boli cronice, la persoanele supraponderale. De asemenea, o atenţie sporită ar trebui să fie acordată copiilor sub 5 ani, care au un risc de a face complicaţii, a explicat dr. Marinescu.

În general, vorbim de o simptomatologie destul de clară, ca de gripă, dar care este accentuată, despre o stare generală brusc modificată, cu dureri de intensitate mare, dureri musculare, articulare, dureri de cap, despre acea senzaţie că «am fost bătut» pe care toţi o ştim dacă am trecut prin gripă, putem să avem şi simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale. În momentul în care vorbim de «flurona», adică de o însumare a simptomatologiei de gripă şi de SARS-CoV2, lucrurile sunt de o intensitate de multe ori mult mai mare”, a descris medicul, simptomele la care trebuie să fim atenți.

Potrivit medicilor de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în acest spital există pacienți cu diverse combinații de virusuri: coronavirus cu gripă, coronavirus cu adenovirus, coronavirus cu virus sincițial respirator, care sunt mult mai greu de tratat, dar până acum nu s-au înregistrat cazuri care să pună în pericol viața pacienților.

 

Dr. Marinescu recomandă testarea cu teste rapide, care se găsesc în farmacii, și spune că în cazul în care dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi, eventual, tratarea în spital, cu două antivirale – unul pentru gripă și altul pentru COVID, dar alte tratamente necesare în tratarea pacienților cu flurona.

Medicul mai spune că trebuie să vedem, totuși, și „partea plină a aharului”, pentru că deocamdată, „nimic nu demonstrează, nici pentru virusurile gripale, nici pentru SARS-CoV2, că avem o virulenţă sporită, mă refer la ele luate separat. În al doilea rând, este vorba despre o perioadă scurtă, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de câteva săptămâni de maximă intensitate”, a adăugat medicul, care a menționat că la sfârșitul lunii ianuarie este de așteptat ca gripa să aibă un trend descendent, iar atunci, lucrurile se vor mai calma, chiar dacă vor exista, probabil, cazuri şi în martie.

Medicii infecționiști recomandă vaccinarea ca primă măsură de prevenție a îmbolnăvirii, dar și purtarea măștii în spațiile închise, evitarea aglomerațiilor și igiena mâinilor, iar celor cu simptome le spune că nu ar trebui să meargă în colectivitate până la vindecare.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*