Coronavirusul din China tulbură apele la SJU Bacău

30 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

 Unitatea medicală riscă să rămână fără specialiști în secția de Urgențe, după ce Direcția de Sănătate Publică l-a amendat pe medicul care s-a ocupat de un pacient suspectat de infecție cu acest virus.

 

Primul pacient care a ajuns la Institutul Matei Balș, cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus apărut în China, a fost un tânăr de 24 de ani din Bacău, care studiază în această țară și a revenit recent acasă. Pentru că începuse să se simtă rău încă din avionul care îl aducea în țară, acesta s-a prezentat zilele trecute la secția UPU de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, temându-se de o eventuală infecție cu coronavirusul 2019-nCoV.

Pentru că testele de gripă au ieșit negative, a fost transferat la Institutul Matei Balș, unde s-a stabilit în final că nu era infectat cu noul coronavirus, fiind vorba totuși de gripă.

Cazul a atras după sine un control al Direcției de Sănătate Publică la spitalul din Bacău, ai cărei reprezentanți au reproșat faptul că nu li s-a raportat la timp suspiciunea, aflând despre caz din presă. Au fost aplicate mai multe sancțiuni, cea mai consistentă fiind primită de medicul de la UPU care a preluat cazul tânărului suspect de infecție cu coronavirus. Acesta a fost amendat cu 20.000 de lei, fapt ce a stârnit nemulțumirea sa dar și a celorlalți 7 medici de pe secție. Fără a sta pe gânduri, medicul amendat și-a înaintat demisia, iar colegii săi au anunțat că îi vor urma exemplul, invocând faptul că sancțiunea a fost prea drastică, în condițiile în care procedurile medicale au fost respectate, iar singura vină a fost aceea că nu s-a anunțat imediat DSP.

 

Adrian Popa

Aceștia și-au anunțat intenția printr-un document semnat și parafat, pe care l-au înaintat managerului unității medicale, care încearcă să îi tempereze, fiind de acord că medicul ar fi fost sancționat pe nedrept.

Am văzut o foaie semnată şi parafată de toţi medicii din UPU, respectiv 7 medici din circuitul de adulţi, care sunt alături de colegul lor. I-am temperat puţin, să nu o depună cu număr de înregistrare. Este un val de nemulţumiri în UPU pentru că acel control de la DSP, în loc să ajute, să susţină şi să coordoneze, s-a soldat cu amendarea unui medic cu o sumă destul de importantă, 20.000 lei. Frustrarea era că DSP a auzit din presă, pentru că noi am declarat prea târziu cazul. Au fost mai multe sancţiuni, dar aceasta este cea mai importantă. Termenul imediat, după mine, nu este comensurabil în minute sau ore. Şi atunci medicul a luat decizia de a investiga atent cazul, de a cere consulturile necesare, după care, la circa o oră de la prezentare, a făcut o înştiinţare despre această suspiciune de coronavirus. Chiar eu am trimis raportarea medicului epidemiolog pe e-mail, fax şi whatsapp, la circa o oră de la prezentarea pacientului. Din punctul meu de vedere, procesul verbal al DSP nu este corect întocmit şi cred că ar trebui anulat. Se pierde din vedere rolul principal al DSP, acela de coordonare, susţinere, ajutor şi monitorizare, nicidecum de control şi sancţionare. Asta ar trebui să fie ultimul”, a precizat Adrian Popa, managerul unității medicale.

 

Victor Costache

Cazul a ajuns și în atenția ministrului Victor Costache care a anunțat că azi va ajunge la Bacău șefa Comisiei de medicină de urgență din minister, pentru a sta de vorbă cu reprezentanții DSP și cu medicii nemulțumiți. Ministrul spune că Direcția de Sănătate Publică ar fi trebuit, într-adevăr să afle despre cazul tânărului suspect de infecție cu noul coronavirus direct de le medic și spital, nicidecum din presă.

Am luat legătura cu doamna Cimpoieşu, şefa Comisiei de medicină de urgenţă. În momentul de faţă, numai un singur medic a rămas demisionar, este cel care a fost amendat. Joi, doamna profesor se va deplasa la Bacău pentru a discuta împreună cu cei de la DSP şi cu coordonarea lor la nivel central, despre această situaţie. Pot să vă asigur că Unitatea de Primiri Urgenţe de la Bacău funcţionează normal, ca în multe situaţii, probabil este un conflict interuman. Cei de la DSP şi-au dat seama de acea suspiciune de coronavirus dintr-o conferinţă de presă, ceea ce este nefiresc. Este un conflict interuman care trebuie dezamorsat, pentru ca toată lumea să funcţioneze normal în această perioadă de criză”, a declarat în acest sens Victor Costache.

Conducerea DSP Bacău susţine că medicii nu au respectat protocolalele de alertă, în contextul în care pacientul a ajuns la spital la 13:28, iar şapte minute mai târziu a fost deja izolat într-o cameră specială, cu suspiciunea de coronavirus și abia după ora 14.00 ar fi aflat din spaţiul public despre această alertă, iar informarea oficială de la spital a venit după aproximativ două ore. DSP Bacău a mai aplicat două amenzi de câte de 2.000 de lei pentru că pacientul nu a folosit un echipament special de protecţie şi pentru că nu s-ar fi făcut dezinfecţie după ce tânărul a fost transferat la Bucureşti. Cei sancţionaţi pot contesta în instanţă măsurile luate.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*