Izolarea socială a vârstnicilor, un fenomen ce nu poate fi ignorat

30 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

O spun reprezentanții fundației Principesa Margareta a României pe baza interacțiunilor pe care la au cu cei care apelează la Telefonul Vârstnicului.

 

La ediția de anul trecut a Galei Societății Civile, proiectul Telefonul Vârstnicului, inițiat și coordonat de fundația Principesa Margareta a României, a fost desemnat cel mai bun proiect de servicii de asistenţă socială din România. Înființat în octombrie 2015, serviciul a recepționat până la finele anului trecut peste 40.000 de apeluri, voluntarii care îl deservesc venind astfel în sprijinul a circa 7.100 de persoane – apelanți unici.

Pe parcursul celor aproape patru ani și jumătate de operare a serviciului, reprezentanții fundației au constatat că numărul de apeluri crește constant, iar din convorbirile purtate cu apelanții au concluzionat că izolarea socială a vârstnicilor devine un fenomen din ce în ce mai pronunțat, direct proporțional cu ritmul de îmbătrânire a populației.

Aproape un sfert din numărul total de apeluri primite de la înființarea serviciului au fost recepționate pe parcursul anului trecut, cele circa 10.000 de apeluri venind de la un număr de aproximativ 1.200 vârstnici. Asta înseamnă că mulți dintre ei apelează în mod constant la acest serviciu, mulți dintre ei doar pentru că sunt singuri și simt nevoia de a avea un partener de conversație.

Un sfert dintre apelanți au între 70 și 80 de ani, iar 70% dintre ei locuiesc în mediul urban.

 

Statisticile pe anul trecut mai arată că 43% dintre apelanți sunt persoane peste 65 de ani, care locuiesc singure, iar principalul motiv pentru care sună la numărul special ce le este dedicat este acela de a obține informații pentru diverse servicii, pe care nu știu să le obțină din alte surse. Astfel, 37% dintre apeluri au fost efectuate în acest scop, în timp ce 30% dintre apeluri au fost făcute pentru a solicita îngrijire la domiciliu sau sprijin practic, venind din partea unor persoane cu diferite grade de dependență. Nu în ultimul rând, 8% dintre cele circa 10.000 de apeluri au venit din partea unor vârstnici care simțeau nevoia de sprijin emoțional sau de socializare, fiind apăsați de singurătate.

Telefonul Vârstnicului oferă și un serviciu de reapelare săptămânală, deservit de 25 de voluntari care apelează periodic vârstnicii ce și-au exprimat dorința de a avea un partener constant de conversație și de socializare. De la înființarea serviciului, paste 600 de beneficiari au apelat la această opțiune.

 

Un alt serviciu complementar este TeleClubul Seniorilor, dedicat celor care nu au posibilitatea să participe la un club al seniorilor în comunitatea locală, fie pentru că acesta nu există, fie pentru că nu se pot deplasa. Prin TeleClubul Seniorilor, aceştia pot să se conecteze şi să discute cu alţi vârstnici, iar până acum au fost organizate peste 50 de sesiuni de discuţii pe diverse teme, încurajând seniorii să participe la conversaţii, să interacţioneze, să schimbe impresii.

Roxana Molocea, coordonatorul proiectului spune că „cei mai mulţi dintre vârstnici nu au posibilitatea sau nu ştiu să folosească mijloacele moderne de informare, aşa că se confruntă cu o lipsă acută de cunoştinţe de care au nevoie în viaţa de zi cu zi. Ei nu cunosc tipurile de servicii la care au dreptul, nu ştiu ce să solicite şi cui să se adreseze. Cu ajutorul bazei noastre de date, vârstnicii sunt direcţionaţi spre instituţii private sau de stat, în funcţie de caz. În plus, pentru că odată cu vârsta înaintată se diminuează şi capacitatea de autoîngrijire, apelanţii de la Telefonul Vârstnicului solicită sprijin practic, ajutor la activităţile casnice, supraveghere specializată, însoţire la diferite activităţi, informaţii medicale, despre cămine pentru vârstnici şi despre procedura de instituţionalizare”.

Telefonul Vârstnicului poate fi apelat gratuit la numărul 0800 460 001, de luni până vineri, între orele 08.00 și 20.00, iar sâmbăta între 08.00 și 16:00. Serviciul poate fi accesat şi de persoanele care doresc să semnaleze un abuz sau o situaţie dificilă în care se află o persoană în vârstă.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*