De cinci ori mai multe apeluri la Telefonul Vârstnicului, în perioada stării de urgență
În cele mai multe cazuri, apelanții au solicitat ajutor pentru procurarea bunurilor necesare traiului zilnic, dar și servicii de îngrijire la domiciliu.
Vârstnicii au fost una din categoriile de populație cele mai afectate în perioada stării de urgență, în special din cauza restricțiilor privind circulația, care au fost mai stricte în cazul lor. Acest fapt este confirmat și de datele făcute publice de serviciul Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică națională care acordă asistență gratuită persoanelor ajunse la vârsta senectuții.
Operatorii serviciului spun că s-au confruntat cu un număr de apeluri cu mult mai mare în perioada celor două luni ale stării de urgență, comparativ cu numărul de apeluri recepționate anul trecut, în același interval. Zilnic, au fost primite de cinci ori mai multe apeluri, iar operatorii au avut un număr dublu de interacțiuni, față de perioadele normale.
Astfel, în perioada stării de urgență au fost primite 3.133 de apeluri, în cele mai multe cazuri fiind solicitări pentru acordarea de îngrijiri la domiciliu sau de sprijin pentru procurarea cumpărăturilor, în condițiile în care vârstnicii aveau la dispoziție un interval limitat de timp în care puteau ieși din casă.
Apelurile au venit din toată țara, aproape trei sferturi dintre apelanți fiind din orașe mari, ştiut fiind faptul că în mediul urban, singurătatea este mai accentuată. Cei mai mulți dintre ei s-au interesat despre cum pot să obţină ajutor material constând în alimente, medicamente și bunuri igienico-sanitare, au cerut informaţii referitoare la servicii publice în perioada pandemiei, cumpărături livrate acasă, îngrijire şi sprijin practic la domiciliu, dar şi informaţii medicale.

Roxana Molocea
Noile tipuri de solicitări adresate în perioada menţionată s-au referit la facilitarea cumpărăturilor şi consiliere psihologică prin telefon. Astfel, în perioada celor două luni ale stării de urgență, 900 de persoane au beneficiat de consiliere, îndrumare, informaţii practice sau sprijin emoţional oferite de o echipă specializată, prin intermediul Telefonului Vârstnicului.
Roxana Molocea, coordonatorul proiectului, este de părere că asigurarea de servicii sociale destinate vârstnicilor este necesară și în perioada stării de alertă, chiar dacă aceștia au acum mai multă libertate de mișcare. „Faptul că au sunat mai mulţi vârstnici în perioada aceasta este o consecinţă directă a izolării şi distanţării sociale impuse de pandemia de Covid-19. Însă, chiar dacă starea de urgenţă a fost ridicată, distanţarea socială rămâne în continuare o măsură de protecţie recomandată, mai ales pentru această categorie de vârstă. Aşadar, nevoile vârstnicilor – fie ele de ordin psihologic, fie material – nu vor dispărea, cel mult se vor atenua, dar ele rămân prezente. În schimb, iniţiativele de sprijin oferite se vor restrânge”, a declarat aceasta.
Dat fiind numărul mare de apeluri, echipa Telefonului Vârstnicului, compusă în mod obișnuit din 3 specialişti în asistenţă socială şi 15 voluntari, a fost extinsă cu 6 psihologi care au lucrat part-time și alți 8 psihologi care s-au alăturat echipei de voluntari.
Ioana Bejan, unul dintre psihologii care a stat în această perioadă la dispoziția bătrânilor ce au sunat la Telefonul Vârstnicului, a declarat că „în contextul pandemiei, am observat că s-au accentuat sentimentele de izolare, de neputinţă sau de inutilitate. Stările predominante au fost cele de disconfort, anxietate sau deprimare, dar şi acutizarea simptomelor specifice tulburărilor pre-existente”.
Totodată, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că la linia specială TelVerde destinată informării corecte în privința Covid-19 au fost primite peste 187.000 de apeluri în perioada stării de urgență. În același timp, platforma formular.sts.ro, unde au putut fi completate electronic declaraţiile pentru părăsirea locuinţei, a fost accesată de 2.439.219 de utilizatori, iar pagina formularului a înregistrat 9.134.687 de vizualizări.
Platforma este funcțională și în perioada stării de alertă, pentru completarea declarațiilor necesare deplasărilor în afara localității.