Ce trebuie să știe părinții, copiii și profesorii despre gripă. Recomandările medicilor și autorităților
Medicii se așteaptă să crească numărul de îmbolnăviri și avertizează că vârful epidemiei de gripă va fi atins în a doua jumătate a acestei luni, dar și că există și riscul îmbolnăvirii simultane de gripă și COVID.
În plină alertă epidemiologică de gripă, peste trei milioane de copii au revenit de astăzi în banci, la grădiniţe, şcoli şi licee. Autoritățile au recomandat efectuarea triajului epidemiologic, zilnic, la intrarea în clase, dar acesta este aproape imposibil de realizat în multe unități de învățământ, în condițiile în care mult nici măcar nu au un cabinet medical, ca să nu mai vorbim de numărul redus de medici şi asistenţi medicali.
Medicii atrag atenția și că încă nu s-a atins vârful sezonului de gripă sezonieră, iar acesta este așteptat în perioada următoare. Prezența copiilor în colectivitate favorizează răspândirea comunitară a virusurilor, de aceea este foarte important să se cunoască și să se respecte măsurile de prevenție.
Raportările INSP arată clar că trei săptămâni consecutiv s-au depășit ratele de îmbolnăvire, atât în cazul virozelor respiratorii, cât și al numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic și al celor confirmate în laborator. Vârful sezonului gripal este așteptat însă abia după jumătatea acestei luni.
În aceste condiții, principala responsabilitate a triajului revine părinţilor, care sunt sfătuiţi să nu-şi trimită copiii în colectivitate dacă au semne de boală, și al dascălilor, care vor efectua un triaj observațional, adică vor observa/identifica eventuale simptome ale virusului gripal.
Conform recomandărilor ministrului Educației, triajul se va face triaj zilnic, la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, iar în cazul în care copilul are simptome de gripă, părinții/reprezentanții legali vor fi informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie, pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, iar copilul va fi izolat la domiciliu, până când medicul va considera că nu mai este contagios. De asemenea, se recomandă purtarea măștii de protecție, în special de către cadrele didactice și copii care suferă de anumite afecțiuni cronice. În plus, accesul părinților/reprezentanților legali în incinta școlii/ gradiniței este recomandat să fie limitat și să se facă în conformitate cu prevederile legale și cu cele stabilite prin procedura de acces.
Directorii unităților de învățământ trebuie să se asigure că există materiale pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor, că sunt aerisite încăperile şi că se respectă „eticheta” tusei și a strănutului. Acolo unde nu sunt medici sau asistenţi, cadrele didactice pot face triajul copiilor, transmite ministrul Educației.
La rândul lor, autoritățile saitare vin cu o serie de recomandări pentru a limita răspândirea gripei și virozelor. Raportările INSP arată clar că de mai bine de trei săptămâni consecutiv s-au depășit ratele de îmbolnăvire. Vârful sezonului gripal este așteptat după jumătatea acestei luni și atrag atenția că, în paralel, circulă și virusul SARS-CoV2. În cazul în care cele două virusuri infectează aceeași persoană, vorbim despre „flurona”, care poate duce la complicaţii grave (mai ales în cazul copiilor și a persoanelor vârstnice, cu boli asociate), de aceea evoluţia bolii trebuie urmărită de specialişti, în spital, recomandă specialiștii.
Este util ca părinții să cunoască diferențele dintre gripă și o banală răceală. Medicii spun că gripa debutează brusc, cu febră înaltă, bolnavului îi curge nasul sau îi apare răgușeala, are dureri de cap, de oase și dureri musculare, o stare generală de rău, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui guturai obișnuit.Pe de altă parte, diferența între COVID și gripă este foarte greu de făcut clinic, de aceea este mai bine ca pacientul să se testeze cât mai des, cu teste rapide care se găsesc în farmacii, pentru a ști dacă e vorba despre gripă, despre COVID sau despre amândouă și să se adreseze medicului de familie.
Conform documentului realizat de INSP, gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale (viroze respiratorii) care au simptome asemănătoare gripei. „Puteți recunoaște o viroză respiratorie, alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor, cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap), dar și după evoluția mai ușoară a bolii. Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și plămâni)”, precizează INSP.
Simptomele tipice ale unei răceli includ tuse, rinoree, congestie nazală și durere sau iritație a faringelui. Acestea pot fi însoțite de durere musculară (mialgie), senzație de oboseală, cefalee (dureri de cap) și scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât (odinodinia) este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse și dureri musculare procentul este de aproape 50%. De asemenea, tusea este, de obicei, mai ușoară decât în cazul gripei. Răceala este, în general, moderată și autolimitantă, majoritatea simptomelor atenuându-se în câteva zile. Complicațiile severe apar, în general, la persoanele vârstnice, la copii și la persoanele imunodepresive.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a transmis, astăzi, că 1.025 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, iar la ATI sunt trataţi 119 pacienţi, dintre care 109 nu sunt vaccinaţi anti-COVID. „Din totalul pacienţilor internaţi, 97 sunt minori. 96 sunt internaţi în secţii şi unul la ATI”, precizează MS.
În intervalul 2 – 8 ianuarie, au fost înregistrate 4.107 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 1.105 dintre cazurile noi raportate în ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.
Săptămâna trecută au fost raportate de către INSP 52 decese (32 bărbaţi şi 20 femei) la pacienţi cu COVID-19, dintre care unul la categoria de vârstă 30 – 39 de ani, cinci la categoria de vârstă 50-59 de ani, şapte la categoria de vârstă 60-69 de ani, 12 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 27 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi și doar 18 dintre ei erau vaccinați împotriva noului coronavirus.
De la debutul pandemiei şi până în prezent, 67.460 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.
În ceea ce privește lipsa medicamentelor pentru tratarea afecțiunilor de sezon, de pe piața farmaceutică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila recunoaște că există o discontinuitate în furnizarea unor peniciline cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei, dar spune că producătorii l-au asigurat că, în această perioadă, ei „transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente solicitare, astfel încât să nu lipsească aceste categorii de medicamente din farmacii şi, bineînţeles, din unităţile sanitare, pentru că spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial să aibă aceste medicamente pentru pacienţii internaţi. Problema este legată de o anumită discontinuitate generată de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului, pe de o parte, şi de întârzieri în livrarea materiei prime din China, pe de altă parte. Mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie, legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală și probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, pe care speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni. Dar o anumită întârziere pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China, care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul astăzi, într-o conferință de presă.
Alexandru Rafila a menționat că alte probleme nu ar mai fi, dar va avea marți, o întâlnire cu distribuitorii, pentru a discuta un plan coerent privind furnizarea cu medicamente în acest sezon traversat de viroze şi infecţii respiratorii. „Ne vom întâlni cu distribuitorii ca să putem să avem o politică coerentă care să includă profesioniştii din sănătate, producătorii de medicamente, distribuitorii de medicamente şi să putem trece cu bine peste această perioadă în care şi România, la fel ca şi în restul Europei, acest val de viroze respiratorii se manifestă şi bineînţeles că pacienţii au nevoie de tratament”, a precizat ministrul Sănătății.
Acesta a menționat că se așteaptă ca „poate până la finalul acestei săptămâni, sigur nu depinde de noi, dar am făcut diligenţe la misiunea României de la Bruxelles, încât până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă se poate, să avem un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuităţi pe piaţa de medicamente din România”.