Alertă epidemiologică: S-a dublat numărul de cazuri de gripă. S-au înregistrat primele decese

5 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România se află în stare de alertă epidemiologică, dar nu declară epidemie, pentru a nu se reveni la „anumite restricţii”, ca în perioada pandemiei cu noul coronavirus, și nici nu consideră necesară suspendarea cursurilor din școli și grădinițe.

 

S-a confirmat, numărul de cazuri de de infecţii respiratorii şi de gripă confirmată clinic a crescut pentru a treia săptămână consecutiv. Chiar dacă din cauza sărbătorilor, cazurile de viroze și gripă au fost subraportate, tot s-a ajuns la cifre îngrijorătoare, care l-au determinat pe ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, să declare, astăzi, că România se află în stare de alertă epidemiologică, precizând că deși sunt îndeplinite condțiile, nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, la fel ca în perioada pandemiei de coronavirus.

Ministrul a spus că săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023 este a treia săptămână „epidemică”, iar ca să oficializeze „această situaţie”, o să emită o „instrucţiune” prin care să se instituie „stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru” ar genera, automat, și anumite restricţii. „Abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină, de izolare, pentru că emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie”, a explicat Rafila, într-o conferință de presă.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății a ținut să sublinieze că el este „un om echilibrat”, care încearcă să găseascăcele mai bune soluţii pentru protejarea sănătăţii publice, dar nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuţii legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile în cazul în care Ministerul Sănătăţii emite un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricţii”.

În același context, dr. Alexandru Rafila a recomandat evitarea aglomeraţiilor şi, eventual, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise aglomerate, menţinerea igienei adecvate, cu grijă atunci când strănutăm, consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare, consultarea centrelor de evaluare care sunt funcţionale sau a centrelor de permanenţă unde funcţionează medici de familie, organizate la nivelul fiecărui judeţ, şi continuarea vaccinării antigripale.

 

Chiar dacă nu consideră necesară „închiderea școlilor”, Rafila recomandă efectuarea triajului în şcoli, utilizarea măştii de protecţie, informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali cu privire la semnele şi simptomele infecţiilor respiratorii, asigurarea materialelor de dezinfecţie a mâinilor şi suprafeţelor, aerisirea periodică.

La nivelul angajatorilor, recomandări asemănătoare: evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru, utilizarea măştii de protecţie dacă aglomeraţia nu poate fi evitată, încurajarea vaccinării antigripale şi, de asemenea, realizarea unui triaj epidemiologic”, a completat Alexandru Rafla.

În cazul unităților sanitare, măsurile sunt „plasate” pe umerii managerilor, care după consultarea cu Direcţiile de sănătate publică, pot impune: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal şi izolarea voluntară la domiciliu, purtarea echipamentului de protecţie pentru personalul medical sau pentru orice alte persoane care vin în contact cu pacienţii, adaptarea programului de vizită al aparţinătorilor pentru pacienţii internaţi, pe baza analizei de risc efectuate de DSP, care înseamnă limitarea programului de vizite sau chiar sistarea pentru anumite secţii unde există pacienţi cu risc înalt, în cazul în care sunt infectaţi.

 

Ministrul a menționat că a discutat cu a menţionat că a discutat cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică și le-a cerut ca spitalele din jurisdicţie să asigure, acolo unde se tratează pacienţi cu viroze respiratorii, stocurile de medicamente antivirale.

De asemenea, instituirea terapiei antivirale specifice după internare la pacienţii care prezintă simptome specifice gripei, continuarea vaccinării antigripale şi, bineînţeles, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi antiseptice sau dezinfectante din spitale. Trebuie toate să existe în cantităţi suficiente, iar managementul cazului de gripă, al contacţilor şi al focarelor beneficiază de un protocol pe care îl readucem în atenţia cadrelor medicale care lucrează în aceste unităţi”, a mai spus Rafila, care a avertizat că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă.

 

Ligia Deca

Prezentă la conferința de presă, ministra Educației, Ligia Deca, a afirmat la rândul său că nu încurajează întreruperea cursurilor în școli, considerând că „după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat și cu domnul ministru al Sănătăţii, trebuie să fie pe prevenţie”, a punctat aceasta, menționând că un triaj „observaţional” trebuie făcut zilnic, atât de către familii, cât şi la intrarea la şcoală sau la grădiniţă și „orice cadru didactic, la începutul orelor de curs, poate observa dacă există simptome specifice virozelor respiratorii şi Direcţiile de Sănătate Publică vor ajuta prin informări atât inspectoratele, cât şi şcolile cu toate informaţiile necesare, în aşa fel încât acest triaj să fie unul eficient”.

Ligia Deca a subliniat că „este responsabilitatea noastră, a tuturor – atât părinţi, cât şi profesori şi management şcolar -, să prevenim răspândirea virusului gripal” și a promis că va avea, vineri, o întâlnire cu inspectorii şcolari, pentru a discuta despre măsurile de prevenție necesare.

 

Potrivit datelor centralizate și transmise astăzi de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna S 52 (26.12.2022-01.01.2023) numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 74.567 de cazuri. „Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, se menționează în informarea INSP.

Au fost raportate, de asemenea, 38 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 22 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 36 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

 

În aceeași perioadă au fost raportate, la nivel național, 4.961 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236). „Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme”, menționează INSP.

Ministrul Sănătății a menționat că  rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie este de 37%, în timp ce în săptămâna anterioară s-a situat la a fost de 32%.

 

Au fost confirmate și primele două decese cauzate de virusul gripal din acest sezon: o femeie în vârstă de 25 de ani, din municipiul București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3; și o femeie în vârstă de 50 de ani, tot din București, care avea condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

În săptămâna 26.12.2022-01.01.2023 au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B). De la începutul sezonului au fost raportate 362 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul: 204 cazuri cu virus gripal A nesubtipat;  69 cazuri cu virus gripal AH3; 81 cazuri cu virus gripal AH1 și 8 cazuri cu virus gripal B.

Până la data de 01.01.2023 au fost vaccinate antigripal 1.428.483 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*