Val de viroze respiratorii. S-au înființat 59 de centre de evaluare pediatrică

9 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătăţii anunţă că, joi, au fost înfiinţate 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a uşura accesul la asistenţă medicală pentru copii şi pentru a reduce aglomeraţia şi timpul de aşteptare în unităţile de primiri urgenţe.

 

România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani. Sunt de două ori mai mulți copii bolnavi în comparație cu media ultimilor ani, iar secțiile ATI ale spitalelor de pediatrie sunt pline. Medicii se tem de o triplă epidemie, în condițiile în care, în doar o săptămână, s-au îmbolnăvit peste 100.000 de români.

Peste 65% sunt viroze, cele mai multe sub cinci ani, sunt pneumonii interstițiale, sub doi ani avem foarte multe bronşiolite, avem din păcate şi gripă, şi COVID. Am depășit demult aproape 50 de consultații pe ziua de astăzi și încă sunt 10 oameni la momentul acesta în mașina. Programările în acest moment sunt până la sfârșitul lunii decembrie”, atrage atenția dr. Valeria Herdea, medic de familie și pediatru.

Cu câteva zile în urmă, pe pagina „Spitalul Virtual pentru Copii”, conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) „Alessandrescu – Rusescu” din București atrăgea atenția că „numărul de spitalizări pentru gripă a crescut cu 70% în Marea Britanie”, iar în SUA „dacă anul trecut au fost spitalizați pentru gripă cava mai puțin de 1 din 100.000 copii cu vârsta sub 4 ani, anul acesta valul de gripă este uriaș – 21 din 100.000 copii sub 4 ani au fost deja afectați”.

 

Temerile medicilor că și în România va crește valul de îmbolnăviri s-a adeverit. Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline. Pacienții vin zi și noapte, iar secțiile de ATI pentru copii au rămas fără locuri. Medicii spun că triajul se face „ca pe front”, doar cei în stare foarte gravă au prioritate la internare.

Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Toate ventilatoarele sunt ocupate”, a spus dr. Mihai Craiu, referitor la situația de la INSMC, menționând totodată că în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC au fost diagnosticate mai multe cazuri grave de gripă A, sfătuind părinții să nu administreze copiilor antibiotice sau orice alte medicamente, fără ca acestea să fie recomandate de un medic.

„Sunt foarte multe cazuri pe boli respiratorii, adică aproximativ 80-90% dintre cazurile care se prezintă pe parcursul unei zile. Mulți pacienți ajung să stea în zona de primiri urgențe, mai multe ore în așteptare de a se elibera câte un pat”, explică și dr. Carmen Zapucioiu, medic pediatru la Grigore Alexandrescu.

Medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical de la „Matei Balș”, atrage atenția că este „o situație complicată și greu de manageriat, pentru că vei avea în același timp cazuri de gripă, şi ele vor crește în viitorul apropiat, viroze și infecțiile cu COVID” și atrage atenția că tratamentul diferă, în funcție de afecțiune.

 

În acest context, Ministerul Sănătății a înființat 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a uşura accesul la asistenţă medicală pentru copii şi pentru a reduce aglomeraţia şi timpul de aşteptare în unităţile de primiri urgenţe. „În acest moment, la nivel naţional, sunt pregătite 59 de unităţi ambulatorii pentru copii, cu circuite separate. Copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, clinic, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare. Acestea au spaţii special destinate, cu circuite funcţionale corespunzătoare”, afirmă MS, care transmite că în cazul copiilor a căror simptomatologie persistă mai mult de trei – cinci zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumaţi de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcţionaţi de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU)”, menționează MS, care atrage atenția că „evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul „Insuficienţa respiratorie acută la sugar – evaluare şi tratament imediat”, aprobat de Comisia de pediatrie a Ministerului Sănătăţii.

Lista centrelor de evaluare pediatrică este publicată pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*