Ministrul Sănătății așteaptă aviz favorabil de la Bruxelles pentru suspendarea exportului unor medicamente. Distribuitorii contestă măsura

10 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente contestă măsura propusă de Ministerul Sănătăţii privind suspendarea temporară a distribuţiei în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni, a unor medicamente antibiotice şi antitermice cu administrare orală.

 

Alexandru Rafila

În contextul intensificării circulaţiei virusului respirator sinciţial (RSV) în UE/SEE şi implicit a instituirii stării de alertă epidemiologică în România, în data de 7 ianuarie, Ministerul Sănătăţii a publicat, pe 29 decembrie 2022, proiectul de ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se propune a fi suspendată temporar, pe o perioadă de 6 luni.

Ministrul Sănătății, pof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat luni, că după o discuție pe care a avut-o cu producătorii de medicamente, i s-a confirmat existența unei discontinuități în aprovizionarea farmaciilor și spitalelor și a precizat că în perioada imediat următoare vor fi disponibile pe piață „produse care conțin ibuprofen și produse care conțin paracetamol, inclusiv variante pediatrice, admițând însă că rămân în continuare dificultăți în aprovizionarea cu „unele peniciline, penicilină cu administrare orală sau în mai mică măsură, dar sunt și acolo probleme, legate de amoxicilină sau de combinații ale amoxicilinei”, care speră să se rezolve până la sfârșitul acestei luni.

În ceea ce privește intenția de a suspenda temporar exportul unor medicamente folosite în tratarea afecțiunilor de sezon, ministrul a spus că se așteaptă ca „până la finalul acestei săptămâni, dacă se poate, să avem un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuităţi pe piaţa de medicamente din România”.

 

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) contestă însă măsura suspendării temporare a distribuţiei unor medicamente antibiotice și antitermice cu administrare orală, în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni. „Din analiza noastră a Canamed (Catalogul Naţional al preţurilor medicamentelor), reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanţe active nu se exportă, pentru alte două substanţe active din listă nu este aprobat un preţ, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puţin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România. Preparatele pe bază de ibuprofen şi paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimpotrivă, unele se importă paralel. În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanţă activă există alternative generice disponibile în număr mare în piaţă”, transmite ADEM, printr-un comunicat de presă.

 

Distribuitorii de medicamente susțin, totodată, că Tratatul de funcţionare al UE, care permite restricţiile la export, „nu aduce nici o rezolvare a cauzelor de bază” menţionate de către Ministerul Sănătăţii, iar „ADEM consideră că măsura de suspendare a exportului este redundantă şi nejustificată, creând turbulenţe inutile în Piaţa Unică. Nu înţelegem măsura, nu înţelegem de ce se propun pentru suspendare la export medicamente care nu se exportă, nu suntem de acord cu măsura şi solicităm clarificări pe această cale”, se afirmă în comunicat.

ADEM susţine că măsura nu rezolvă problemele care provoacă „penurii şi care ţin de producători” şi bugete alocate medicamentelor, precum: motivele de fabricaţie, cererea şi consumul ridicate, întârzierile sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substanţelor active şi în principal motivele comerciale cauzate de creşterea preţurilor utilităţilor pe fondul crizei energetice şi implicit a tuturor componentelor de pe întreg lanţul de fabricaţie.

 

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, înregistrează un nivel extrem de ridicat al rezistenţei bacteriene, iar în ultimii zece ani nu s-a reuşit luarea unor măsuri care să limiteze consumul excesiv al antibioticelor, nici în ambulatoriu, nici în cadrul spitalelor, atrag atenția reprezentanții ADEM.

Din România s-au retras şi se retrag în permanenţă medicamente generice, accesibile ca preţ pentru populaţia sărăcită deja din cauza inflaţiei foarte ridicate. Aceste aspecte reprezintă soluţii reale şi eficiente, în timp ce autorităţile sunt preocupate excesiv de suspendarea exportului, care nu ar reprezenta sub nici o formă un subiect dacă problemele fundamentale ale pieţei farma ar fi reglate”, se mai arată în comunicatul ADEM.

Ministrul Sănătății a afirmat că, după discuția avută luni, cu producătorii, marți va discuta și cu distribuitorii de medicamente, pentru a avea o politică coerentă, astfel încât „să trecem cu bine peste această perioadă în care valul de viroze se manifestă în România și în restul Europei”.

 


Adaugati un comentariu


 

*