Alertă ONU: La fiecare 4,4 secunde, un copil sau un tânăr moare în lipsa asistenței medicale
Dacă statele lumii nu vor investi mai mult în serviciile sanitare, 59 de milioane de copii și tineri ar putea muri până în 2030, atrage atenția Grupul inter-instituţional al Naţiunilor Unite pentru estimarea mortalităţii infantile (UN IGME).
Sărăcia, foametea și bolile, dublate de lipsa accesului la servicii medicale, fac milioane de victime, anual, la nivel global. La fiecare 4,4 secunde un copil sau un tânăr își pierde viața pentru că nu are acces la mijloacele de trai și la serviciile medicale de care are nevoie,. Aceste morți ar putea fi însă evitate dacă statele lumii ar dezvolta politici axate pe binele omului și ar investi mai mult în serviciile sanitare.
Grupul inter-instituţional al Naţiunilor Unite pentru estimarea mortalităţii infantile (UN IGME) atrage atenția că, dacă nu se vor lua măsuri urgente, 59 de milioane de copii şi tineri vor muri înainte de 2030! Statisticile ONU arată că, în 2021, aproximativ 5 milioane de copii au murit înainte de a împlini vârsta de 5 ani, iar cele mai recente estimări ale UN IGME relevă faptul că 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 5 şi 24 de ani şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, ceea ce înseamnă că la fiecare 4,4 secunde, un copil sau un tânăr n-a reușit să supraviețuiască. Un alt raport ONU constată că alți 1,9 milioane de copii s-au născut morţi în 2021.
Experții UN IGME atrag atenția că multe dintre decese ar fi putut fi evitate printr-o îngrijire medicală mai bună. „O tragedie atât de răspândită, care poate fi prevenită, nu ar trebui să fie niciodată acceptată ca inevitabilă. Progresul este posibil cu o voinţă politică mai puternică şi cu investiţii direcţionate pentru un acces echitabil la asistenţa medicală primară pentru fiecare femeie şi copil”, a atras atenția Vidhya Ganesh, reprezentant UNICEF.
Cercetările arată că Africa subsahariană este regiunea cea mai afectată de lipsa accesului la asistență medicală, iar faptul că doar 29% dintre copiii născuţi vii la nivel global provin din această zonă, dar tot aici s-au înregistrat 56% dintre decesele copiilor cu vârsta sub 5 ani în 2021, demonstrează că acești copiii sunt expuşi celui mai mare risc de deces din lume.
Raportul UN IGME mai arată că, timp de câțiva ani, după anul 2000, s-a observat o scădere a ratei mortalităţii copiilor sub 5 ani cu 50%, a celor mai mari şi a tinerilor cu 36% şi a copiilor născuţi morţi cu 35%, dar acești pași pozitivi s-au pierdut în anul 2010, când „câștigurile s-au redus semnificativ”, iar dacă „nu se iau măsuri rapide pentru îmbunătăţirea serviciilor sanitare”, aproape 59 de milioane de copii şi tineri vor muri înainte de 2030.
Sursă foto: UNICEF/Facebook