Programul Operațional de Sănătate, aprobat. Sunt prevăzute finanțări pentru prevenție și cercetare

6 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Petse 800.000 de români vor avea acces la servicii de prevenţie medicală, iar în premieră s-au alocat fonduri pentru cercetare în domeniul oncologic. În total, România are la dispoziție o finanțare de 5,6 miliarde de euro.   

 

Prin sistemul informatic al Comisiei Europene a fost comunicată, în data de 1 decembrie, decizia de aprobare a Programului Operaţional de Sănătate, extrem important pentru serviciul public de sănătate din România. Programul are „o valoare de 3,6 miliarde de euro care provin din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European şi o componentă de împrumut de 2 miliarde de euro care provin din împrumut realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii. De ce spun că este un moment important pentru serviciul public de sănătate? Întrucât noi am încercat să avem o abordare integrată a surselor de finanţare pe care le folosim la nivelul programului şi, în acelaşi timp, în premieră pentru România, este primul program operaţional pe care-l avem cu această destinaţie de finanţare a ceea ce înseamnă serviciul public de sănătate al României”, a anunțat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-o conferință de presă.

 

Marcel Bolos

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, în categoria priorităţilor susţinute în Programul Operaţional de Sănătate se încadrează serviciile de prevenţie medicală, în cadrul cărora peste 800.000 de români vor fi beneficiari, bugetul alocat fiind de 370 de milioane de euro. Aceștia vor putea să apeleze la serviciile de prevenţie medicală pentru detectarea timpurie a cancerului de col uterin, cancerului mamar, cancerului colorectal şi, în premieră, a altor două forme de cancer, respectiv pulmonar şi de prostată. „Serviciul de prevenţie medicală este unul pe care noi l-am mai avut şi în perioada precedentă şi s-a încheiat cu succes prin proiectele care au fost depuse şi contractele de finanţare ce au fost încheiate la nivelul Autorităţii de Management, respectiv la nivelul Programului Operaţional Capital Uman. De aceea continuăm încrezători că acelaşi succes îl vom avea şi de această dată pentru serviciile de prevenţie medicală, în cadrul Programului Operaţional de Sănătate”, a menționat Boloş.

Prin aceslași program operaţional, peste 52.000 de cadre medicale din unităţile sanitare publice vor putea beneficia, în premieră, de fonduri pentru pregătire şi pentru perfecţionarea competenţelor medicale. „Aşadar, dacă este nevoie de perfecţionarea unor medici în chirurgie intervenţională sau este nevoie ca un doctor să înveţe şi să dobândească competenţele necesare pentru a lucra cu ajutorul roboţilor medicali sau să îşi dobândească competenţe în ceea ce priveşte utilizarea unui angiograf, toate aceste lucruri vor putea fi finanțate prin Programul Operaţional de Sănătate astfel încât să avem servicii de calitate mult mai bune pentru cetăţeni”, a subliniat ministrul.

 

Tot în Programul Operaţional de Sănătate sunt prevăzute, printre altele, investiţii pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale, dar şi fondurile necesare finalizării celor trei spitale regionale din Cluj Napoca, Craiova şi Iaşi și „investiţii în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească şi dotarea cu echipamente medicale. Cele trei spitale regionale care au proiectele tehnice de execuţie în curs de elaborare, aşa cum a anunţat Ministerul Sănătăţii, sunt în continuare cuprinse la finanţare pentru implementare, respectiv pentru asigurarea bugetului necesar în vederea finalizării acestor investiţii strategice pentru România. Discutăm de cele trei spitale regionale din Cluj Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, de asemenea, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, vor beneficia de lucrări în ceea ce înseamnă reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri, pentru ca să putem avea în cât mai multe unităţi spitaliceşti servicii medicale de calitate. De aceea am alocat un buget de 1,5 miliarde de euro, care este bugetul necesar pentru ca aceste unităţi spitaliceşti să poată fi dotate cu echipamente şi să poată oferi servicii cât mai bune pentru oameni”, a explicat Marcel Boloș.

De asemenea, 20 de spitale din municipii sau oraşe vor beneficia de un buget de 425 de milioane de euro,  pentru a asigura accesibilitatea pacienţilor şi a oferi servicii medicale de calitate.

 

Ministrul Boloș a mai spus că, în premieră, România are „buget special alocat pentru componenta de oncologie şi pentru ceea ce înseamnă dotarea şi modernizarea celor trei centre oncologice pe care le avem în România – Institutul Oncologic din Bucureşti, cel din Iaşi şi cel din Cluj Napoca – care vor avea un buget de 120 de milioane de euro pentru ca serviciile medicale să poată să fie asigurate pentru această zonă de intervenţie medicală extrem de sensibilă şi necesară la nivelul unităţilor spitaliceşti din România şi, pe lângă ceea ce am văzut ca investiţii specifice în domeniul medical, mai avem pe componenta de cercetare două proiecte de mare anvergură. Este vorba despre hadronoterapie, adică utilizarea ionilor de carbon pentru tratamentul oncologic al tumorilor, şi în acest fel să găsim o utilitate şi pentru laserul de la Măgurele. Pentru că de aici vom porni cu această activitate de cercetare şi cu această nouă invenţie medicală pe care să putem spera că o ducem la bun sfârşit cu ajutorul laserului de la Măgurele, pentru care au fost alocaţi 80 de milioane de euro”, a mai spus Marcel Boloş.

O altă premieră a actualulului Program Operaţional de Sănătate este sprijinirea activităţilor de cercetare în domeniul oncologic și „marele echipament” medical – ciclotronul – care utilizează protonii pentru tratamentul oncologic al bolnavilor. Pentru aceste direcţii sunt alocaţi 70 de milioane de euro.

Sunt bugete mai mult decât generoase şi care ar trebui să se finalizeze printr-un impact pozitiv asupra accesibilităţii populaţiei la serviciile medicale, dar şi a calităţii actului medical”, a concluzionat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

 


Etichete:

Adaugati un comentariu


 

*