A fost finalizată noua variantă a Planului Național de Combatere a Cancerului

31 mai 2023 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a lansat în consultare publică noua formă a PNCC, iar pentru perioada următoare și-a asumat demersurile necesare pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui document tehnic, pentru a permite aprobarea normelor de aplicare și accesul pacienților la noile strategii.

 

Ministerul Sănătății (MS) a lansat pentru consultare publică noua variantă a Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), aprobat de Parlament în toamna anului trecut și promulgat de președintele Klaus Iohannis. Noul document este „rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie”, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (Oncologie medicală, Chirurgie oncologică, Radioterapie, Onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie), precum și alți specialiști din comisia de Radioterapie și subcomisiile de Oncologie medicală și Chirurgie oncologică, transmite MS, printr-un comunicat.

Specialiștii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat, în paralel, cu funcționari din cadrul MS și CNAS, la elaborarea normelor, pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament, se mai arată în comunicatul MS.

 

Obiectivele generale ale noului PNCC și măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora, stabilite de comisia multidisciplinară, sunt:

1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe și creșterea capacității de cercetare;

2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil;

3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului;

4. Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă;

5. Îmbunătățirea calităţii vieţii pentru pacienții diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer;

6. Dezvoltarea cercetării în oncologie;

7. Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie”, transmite MS.

 

Potrivit ministerului Sănătății, începând cu anul 2022, au fost deja implementate mai multe măsuri în sprijinul pacienților, între care:

– Programele MONITOR 1 și 2 pentru accesul rapid și gratuit la evaluări imagistice de înaltă performanță. Au fost eliminate și barierele birocratice pentru accesul la investigații PET-CT;

– Decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi în centrele oncologice publice și private;

– Deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin;

– Introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr semnificativ de molecule, destinate tratamentului specific al unor forme de cancer;

– Deblocarea și finalizarea proiectelor pentru construirea și dotarea a 7 noi Centre de radioterapie: Craiova, București, Galați, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași.

 

Dr Patriciu Achimaș-Cadariu

Medicul Patriciu-Achimaș Cadariu, inițiator și coordonator al proiectului Planului Național de Combatere a Cancerului, s-a declarat aboslut uimitAlexandru Rafila a ținut morțiș să modifice Planul Național de Combatere și Control a Cancerului, în contextul în care actul normativ a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni, iar în 3 noiembrie 2022, Legea prin care a fost asumat a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, „fără ca Alexandru Rafila să aibă vreo obiecție”, și chiar „a participat la toate momentele festive și a vorbit despre Plan în termeni pozitivi”.

Ministrul Sănătății susține însă că necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când grupul tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, INSP și specialiști din comisia de Oncologie au constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea și combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienți oncologici și nu sunt identificate sursele de finanțare pentru implementarea acestora”, se precizează în comunicatul MS.

 

Referindu-se la afirmația ministrului Sănătății, conform căreia Planul Național de Combatere şi Control a Cancerului trebuie modificat pentru că ar fi fost făcut de „neprofesioniști”, Achimaș-Cadariu consideră că „în absența poveștilor din pandemie dar la fel de dornic să rămână în prim plan, Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe.

Mai mult, profesorul clujean susține că Rafila i-a spus la un moment dat că ar vrea să promoveze Planul Național de Combatere și Control a Cancerului printr-un ordin de ministru, ceea ce putea fi interpretat că vrea să își asume paternitatea documentului. „Cum era să fac cadou ceva ce nu era al meu? E o echipă de mulți oameni care a lucrat la plan. Așadar, cred că acum se ocupă cu denigrări pentru că nu este unic autor. De fapt, e o chestie de umefistan. Una dintre practici este preluarea de munca altora. Asistentul universitar lucrează și profesorul se pune prim-autor. Asta o vedem frecvent. Probabil de acolo ni se trage, probabil e o boală la fel de grea ca și luatul de plicuri, de care e greu să te vindeci. Dar Rafila a semnat totuși ca și inițiator, nu înțeleg problema”, punctează coordonatorul PNCC.

 

Medicul oncolog se arată intrigat că ministrul Sănătății, în loc să lucreze la Normele de aplicare a legii, denigrează echipa care a elaborat Planul” și spune că nu admite ca „munca de luni de zile a unei echipe, care vine după o muncă de ani de zile a unei alte echipe, și munca mea de peste 10 ani de zile să fie terfelită în modul ăsta politicianist. Dacă asta înseamnă că nu mă pricep la politică, da, recunosc, sunt un neprofesionist al acestui tip de politică, însă în niciun caz nu voi accepta să fie sacrificat interesul pacienților de cancer”, concluzionează coordonatorul PNCC.

Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu este medic primar cu supraspecializare în ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania) și doctor în ştiinţe medicale, cu o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare axată, în mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilităţii la pacientele oncologice, tumori rare.

 

Ministrul a transmis însă că își asumă responsabilitatea de a întreprinde „demersurile necesare pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui document tehnic care să permită aprobarea normelor care să îmbunătățească accesul pacienților din România la prevenție, diagnostic și tratament, inclusiv medicină personalizată”.

Cu ocazia lansării în consultare a noului PNCC, ministrul Sănătății le-a transmis mulțumirituturor specialiștilor care au lucrat la varianta îmbunătățită a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului”, respectiv, Comisiei de Oncologie a Ministerului Sănătății, membrilor Comisiei de Radioterapie și subcomisiilor de Oncologie medicală și Chirurgie oncologică, funcționarilor și specialiștilor din cadrul MS, CNAS și INSP.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Sănătății: https://ms.ro/ro/informatii-de-interes-public/noutati/planul-național-de-combatere-și-control-al-cancerului-pncc/

 

Cei 20 de specialiști ai Comisiei de Oncologie a MS sunt: conf. univ. dr. Michael Schenker, Oncologie medicală – președinte; conf. univ. dr. Dana Stănculeanu, Oncologie medicală – vicepreședinte, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală; dr. Daniela Zob, Oncologie medicală; prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Chirurgie oncologică; prof. univ. dr. Cecil Mirea, Chirurgie oncologică; prof. univ. dr. Laura Mazilu, Oncologie medicală; prof. univ. dr. Șerban Negru, Oncologie medicală; prof. univ. dr. Gabriel Kacso, Radioterapie; dr. Radu Valeriu Toma, Radioterapie; dr. Lucian Bratu, Radioterapie; prof. univ. dr. Alina Daniela Tănase, Hematologie; șef lucr. dr. Mihaela Andreescu, Hematologie; prof. univ. dr. Anca Coliță, Oncologie și Hematologie pediatrică; prof. univ. dr. Ioana Andreea Gheonea, Imagistică Medicală; prof. univ. dr. Daniela Viorica Mosoiu, Oncologie medicală, Îngrijiri paliative; conf. univ. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, Medicină de familie; dr. Carmen Ungurean, Sănătate publică și management; șef lucr. farm. Răzvan Prisada, președinte ANMDMR; prof. univ. dr. Ioana Neagoe, Biologie moleculară și genetică; prof. univ. dr. Ovidiu Pop, Anatomie patologică.

 


Adaugati un comentariu


 

*