Guvernul promite deblocarea angajărilor în Sănătate și 14.000 de posturi scoase la concurs

30 mai 2023 | 0 comentarii |

Guvernul le-a promis, sindicaliștilor din Sănătate, deblocarea posturilor vacante din sistem, fonduri pentru voucherele de vacanţă, repoziționarea asistenților medicali în viitoarea grilă de salarizare și finalizarea negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă.

 

Liderii Sanitas, care amenință că dacă nu le sunt soluționate revendicările vor declanșa greva generală în sistemul medical și de asistență socială la 1 iulie, s-au întâlnit, marți, la Guvern, cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu şi consilierul onorific al premierului, dr. Nelu Tătaru.

În urma negocierilor, Guvernul a promis că va fi aprobat un memorandum prin care vor fi debolcate cele 14.000 de posturi vacante din sistem, „vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem (plătite acum din bugetele spitalelor – n.r.). Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la acelaşi nivel maxim a tuturor angajaţilor care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenţei sociale. Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă. Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

De asemenea, Executivul a promis că vor fi finalizate negocierile pentru noul contract de muncă, iar pentru a asigura continuitatea activităţii în spitalele din reţeaua CFR, care urmează să fie transferate la autorităţile locale, va fi garantată menţinerea locurilor de muncă pentru personalul actual şi vor fi luate măsuri de creştere a calităţii serviciilor medicale.

În momentul intrării la negocieri, sindicaliștii au declarat că de cinci ani încoace, Guvernul și Parlamentul nu fac decât să aplice Legea salarizării unitare discriminator, incomplet și inechitabil, să pună piedici și să genereze blocaje de neacceptat, reușind „să ne întoarcă unii împotriva celorlalți, să ne învrăjbească, să vedem«dușmanul» acolo unde până atunci era «colegul», sublliniind că Sănătatea și Asistența socială sunt „singurele domenii de activitate în care creșterile salariale au fost aplicate diferit încă de la început”, iar prin emiterea unor Ordonanțe succesive, aplicarea legii este întârziată pentru unele categorii profesionale iar pentru altele este chiar blocată. „Cinci ani de nemulțumiri, de muncă sub presiune, de stres dus până la epuizare, pandemie, relații de muncă tensionate, subfinanțare – așa arată în realitate munca în Sănătate și Asistență socială”.

Ei sindicaliștii au stabilit și un calendar al protestelor, în vederea suspendării cărora spun că trebuie să se consulte cu membrii din teritoriu. Potrivit calendarului, pe 6 iunie, Sanitas a anunțat greva japoneză, pe 8 iunie ar fi programat un miting Solidaritatea Sanitară, iar pe 15 iunie e posibil un protest comun.

 

În cadrul discuţiilor a fost convenită și „necesitatea unei mai bune gestionări a situaţiei concediilor medicale, iar guvernanții au promis că dialogul va continua pentru implementarea soluțiilor necesare rezolvării revendicărilor Sanitas și pentru a îmbunătăți atât situația salariaților din cele două sisteme cât și situația serviciilor oferite de acestea”.

După întâlnirea cu sindicaliștii, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris pe pagina sa de socializare că discuția a fost una „aplicată” și s-a ajuns la o serie de concluzii care vizează deblocarea posturilor vacante din sănătate, acordarea voucherelor de vacanță pentru toți angajații și rezolvarea inechităților salariale.

Marcel Ciolacu a subliniat pe pagina sa de socializare că „angajații din sistemul sanitar sunt cei care au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alții fumau și beau în Guvern. De aceea, respectul față de ei trebuie tradus și prin fapte concrete. Am convenit astăzi să le răspundem majorității solicitărilor. Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanță vor fi acordate pentru toți angajații din sistem. Iar viitoarea lege a salarizării va rezolva toate inechitățile actuale”, a spus Ciolacu, subliniind că acesta este un prim pas în direcția rezolvării corecte a nemulțumirilor manifestate acum în societate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*