Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost aprobat și merge la promulgare
Senatoarea Nicoleta Pauliuc și deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, iniţiatori ai proiectului, consideră că aprobarea acestui plan face ca „anul 2022 să fie anul speranţei pentru bolnavii de cancer”, care vor spera că „îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând”.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat, miercuri, 19 octombrie, cu 260 voturi „pentru” şi 5 abţineri, Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC), care va fi trimis la promulgare și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Evenimentul a avut loc pe 19 ianuarie 2022, sub Înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis și fost găzduit de acesta la Palatul Cotroceni, reunind toți actorii cheie implicați de-a lungul timpului în crearea și dezvoltarea planului. Noua lege se va fi implementă în perioada 2023 – 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional.
Aprobarea legii este considerată de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatori, „un moment istoric pe care asociaţiile bolnavilor de cancer îl aşteaptă de atât amar de vreme”, în timp ce deputatul PSD Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, coordonatul științific al proiectului, a subliniat că acesta „aduce o speranţă pentru pacienţi că îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând”.
Documentul se va actualiza în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană.
Conform proiectului, toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Între aceste servicii se regăsesc: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.
„Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor sunt responsabile de îndeplinirea măsurilor din plan”, prevede actul normativ.
La dezbateri, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare a proiectului, a afirmat că adoptarea acestui plan face ca „anul 2022 să fie anul speranţei pentru bolnavii de cancer, pentru supravieţuitorii acestei maladii şi pentru familiile şi prietenii acestora”. Ea însăși supraviețuitoare a unei boli oncologice și inițiatoare a mai multot proiecte de lege privind cancerul, Pauliuc a menționat că „după mai bine de 30 de ani de la Revoluţie, avem pentru prima dată un plan naţional de luptă împotriva cancerului, care nu va rămâne doar o hârtie în sertarul funcţionarilor din Ministerul Sănătăţii, ci, tocmai pentru că este o lege, strategia va fi aplicată şi bugetată corespunzător. Este un moment istoric pe care asociaţiile bolnavilor de cancer îl aşteaptă de atât amar de vreme. Modul în care dumneavoastră aţi înţeles să vă raportaţi la această temă îmi arată că există voinţă reală ca lucrurile să se schimbe în bine pentru bolnavii oncologici şi supravieţuitori” și a dat asigurări că acest plan nu este „o colecţie de platitudini sau ghiduri mărunte”, ci „o schimbare reală”, pentru că au lucrat la el cei mai buni experţi din domeniu.
Pauliuc s-a declarat convinsă că Preşedintele Iohannis va promulga în scurt timp actul normativ şi că se vor găsi soluţii ca, începând cu 2023, să fie finanţate anumite subprograme, atât de necesare bolnavilor şi atât de solicitate de către aceştia. „Predăm ștafeta Ministerului Sănătății, pentru elaborarea de norme. Am convingerea că ministerul va implementa foarte repede acest plan deoarece, în lupta împotriva cancerului, timpul se măsoară nu în secunde, ci în vieţi omeneşti”, a mai spus Pauliuc.
Deputatul PSD Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, inițiator și coordonator științific al proiectului, a subliniat că „100.000 de românce și români sunt doagnosticați anual cu această boală, cancer. E un cuvânt care naște temeri și adesea există un semn egal cu moartea”, dar noua lege „aduce informare, încearcă să ajute populația să evite ceea ce poate fi evitat -și aici vorbim de cel puțin 30% din cazuri-, încearcă să aducă în față ientificarea precoce a cazurilor, când este posibilă vindecarea, aduce diagnostic de precizie și tratament, precum și o schimbare de paradigmă – medicina personalizată, care poate transforma chiar și cazurile avansate în boală cronică, aduce demnitate celor care din nefericire ajung într-o situație disperată, ia în considerare psihologia, onconutriția, cercetarea, centrele specializate. Înseamnă un reglaj fin între toți acești piloni care contribuie la controlul și combaterea cancerului. Nu suntem singuri în această luptă; există un Plan European de combatere a cancerului, la care face, referire, modelul pe care l-am urmat în construirea acestui proiect de lege a fost modelul acestui plan european. Acest proiect de lege aduce o speranţă pentru pacienţii noștri, speranța că îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând”, a punctat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.
Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România este finanţat în principal de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat, iar suma aprobată anual pentru finanţarea acestuia reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, stipulează proiectul.
Deputaţii din comisia de specialitate au introdus un amendament care prevede că Ministerul Finanţelor creează şi finanţează un fond de inovaţie în sănătate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
Îndeplinirea tuturor obiectivelor şi măsurilor cuprinse în Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.