Secretarul de stat Adriana Pistol a fost aleasă membru în Comisia Permanentă a OMS
Alegerea sa a avut loc în cadrul celei de-a 72-a reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, la care au participat reprezentanții a 53 de state membre ale regiuniim care reprezintă peste 900 de milioane de persoane.
La cea de-a 72-a Reuniune a Comitetului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, care a avut loc în perioada 12-14 septembrie la Tel Aviv, s-a convenit să utilizeze cunoștințele comportamentale și culturale (BCI) pentru a informa mai bine dezvoltarea, implementarea și evaluarea politicilor, serviciilor și comunicării în domeniul sănătății și s-a discutat despre adoptarea de strategii sectoriale și dezvoltarea colaborării pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a persoanelor cu dizabilități și a accesului la medicamente inovative; strategia de digitalizare a sănătății 2023-2030; pregătirea sistemelor de sănătate în caz de urgență de sănătate; reducerea și eliminarea tuberculozei, HIV/SIDA și a hepatitelor virale ca probleme de sănătate publică.
Delegația României, din care au făcut parte ministrul Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consilierul prezidențial Conf. univ. dr. Diana Păun, secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Conf. univ. dr. Adriana Pistol, Mircea Timofte, Președintele Ordinului Asistenților Medicali și reprezentanți ai Ambasadei României în Israel, a avut mai multe intervenții în plenul reuniunii și în sesiunile paralele, precizează Ministerului Sănătății, într-un comunicat.
Într-una dintre intervenții, ministrul român al Sănătății a propus înființarea unui centru regional de excelență al OMS în domeniul comportamentelor și elementelor culturale care influențează sănătatea, exprimând disponibilitatea României pentru găzduirea acestuia.
„Ne-am bucura să fim şi noi printre ţările care ar putea candida la organizarea unui astfel de centru, evident se va dezvolta un cadru strategic general, iar fiecare ţară trebuie să adopte din acest cadru strategic ceea ce i se potriveşte, în funcţie de background-ul cultural, de nivelul de educaţie al populaţiei şi de diversele categorii de populaţie, pentru că una este să educăm copiii într-un spirit preventiv și alta o persoană adultă, care este mai greu de influenţat şi trebuie să găsim pârghii astfel încât durata vieţii sănătoase să fie cât mai îndelungată şi în ţara noastră”, a precizat Alexandru Rafila.
Referitor la dezvoltarea cadrului 2022-2027 și înțelegerea comportamentelor și a elementelor culturale care influențează sănătatea, Alexandru Rafila a subliniat că dezvoltarea unor comportamente sănătoase la nivelul diverselor comunităţi trebuie să ţină cont de aspectele de natură economică şi culturală din fiecare stat, iar „aceste comportamente sănătoase trebuie, până la urmă, să ducă sau modificările de comportament, mai degrabă, trebuie să ducă la reuşita unor programe cum ar fi vaccinarea, încurajarea mişcării fizice, alimentaţia corectă, care până la urmă fac viaţa mai bună şi necesitatea accesului la servicii de sănătate este mai redusă şi, mai mult, pun bază pe serviciile preventive. Încercăm, prin aceste activităţi, care se vor desfăşura în perioada următoare, să schimbăm paradigma, mai ales în zona de asistenţă medicală primară şi în zona generală de viaţă a populaţiei, în care prevenţia, comportamentele sănătoase, prezentarea periodică la controale medicale să determine o stare de sănătate cât mai lungă şi o detecţie precoce a bolii”, a mai spus oficialul român.
Promovarea cunoștințelor comportamentale și culturale (BCI) este o inițiativă a Programului european de lucru al OMS, iar o astfel de unitate a fost înființată de OMS/Europa în 2020, pentru a conduce eforturile și a oferi îndrumare tehnică țărilor. Comportamentul individual și circumstanțele sociale reprezintă împreună 60% din factorii care determină starea de sănătate a oamenilor, relevă cercetările în domeniu.
„Modul în care îmbunătățim sănătatea merge mult mai departe de furnizarea de îngrijiri medicale mai bune. Știm de mult timp că factorii structurali, individuali și culturali – cum ar fi comoditatea, mesajele clare, stimulentele financiare, normele și sprijinul social, religia și familia – au o influență puternică asupra eficienței politicilor de îmbunătățire a sănătății oamenilor. Cu toate acestea, până în prezent, acești factori nu au fost analizați pe scară largă sau aplicați în mod sistematic”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa.
Cadrul de acțiune prezintă cinci angajamente strategice în cadrul cărora țările ar trebui să acționeze și pe baza cărora vor raporta progresele înregistrate pe parcursul perioadei 2022-2027: implicarea părților interesate; efectuarea de cercetări pentru a explora barierele și factorii care îi împiedică pe oameni să ducă o viață sănătoasă; includerea acestor informații în elaborarea politicilor, serviciilor și comunicărilor legate de sănătate; investirea în capacități durabile de BCI; elaborarea de planuri naționale de punere în aplicare a BCI.
Deficitul resurselor umane calificate în sectorul sanitar reprezintă o altă problemă la nivelul regiunii, iar participarea prof. Alexandru Rafila la sesiunea dedicată acestei problematici a fost apreciată și a dus la adoptarea unei agende concrete și a unui plan de acțiune care ar putea fi discutate în prima jumătate a anului viitor la București, într-o întâlnire la care să participe toți reprezentații statelor membre ale OMS Europa, se menționează în comunicatul MS.
„Reuniunea a fost onorată, la deschidere, de Președintele Statului Israel, Isaac Herzog, și de reprezentanții conducerii executive a OMS – directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al DG Sănătate și Consumatori a Comisiei Europene, Sandra Galina”, menționează MS.
Conceptul Dual track (acțiune dublă), lansat de Directorul Regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Kluge, în alocuțiunea din prima zi a lucrărilor, este mesajul cheie al noii normalități asupra căruia trebuie să se concentreze eforturile regiunii europene. Pregătirea pentru a preveni și a face față amenințărilor emergente și, în același timp, investiția în sistemele de sănătate pentru a răspunde nevoilor de sănătate sunt direcțiile strategice care trebuie să stea la baza viitorului sănătății.
În cadrul reuniunii de la Tel Aviv a Biroului General OMS pentru Europa, medicul român Adriana Pistol a fost aleasă membru în Comitetul Permanent al OMS Europa. „Această structură este unul dintre organismele de conducere ale OMS Europa și din el fac parte, pentru un mandat de 3 ani, reprezentanți aleși ai 12 din cele 53 de state membre ale regiunii”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.
În aceeași zi,delegația României s-a întâlnit cu ministrul Sănătății din Israel, Nitzan Horowitz, „în scopul întăririi cooperării bilaterale din domeniul asistenței medicale primare, asigurărilor sociale de sănătate și digitalizării, pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale a pacienților. A fost discutată și colaborarea în domeniul instruirii personalului medical, împreună cu universitățile de medicină din cele două țări”, a mai spus Rafila.
Președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a subliniat la rândul său că evenimentul a constituit și „o oportunitate specială pentru organismele de reglementare a profesiilor de asistent și moașă, de a se racorda la mecanisme de luare a deciziilor din Regiunea Europeană și în acelați timp, de a se asigura că perspectivele profesiei de asistent medical și moașă sunt reflectate în discuțiile și deliberările de nivel înalt”.
Pe lângă reuniunea Comitetului Regional s-a organizat o reuniune separată a asistenților șefi și moașelor șefe (GCNMOs) din Europa, „pentru a discuta despre prioritățile profesiilor de asistent medical și moașă, pentru a identifica viitoarele activități pentru GCNMO Euro Hub, precum și pentru împărtășirea de experiențe și bune practici privind retenția și recrutarea forței de muncă din domeniile de competență. Reuniunea va avea loc la data de 15 septembrie 2022 și va include o vizită de studiu la Sheba Medical Center și alte unități de îngrijiri”, a mai precizat președintele OAMGMAMR.