Al treilea caz de variola maimuței. Ministrul Rafila recomandă să se evite „relațiile întâmplătoare cu persoane necunoscute”

15 iunie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății face apel la populație să conștientizeze importanța prevenției și mai ales a contactului apropiat cu persoane necunoscute. 

 

Ziua și cazul de variola maimuței. Ministerul Sănătății (MS) a anunțat astăzi că a fost confirmat cel de-al treile caz de infectare în România, la un bărbat în vârstă de 31 de ani, din București. Acesta s-a prezentat ieri, la un spital din București, dar simptomele au apărut încă din data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună, dar acesta a rămas internat, mai informează MS.

Primul caz de variola maimuței din România a fost confirmat luni, la un bărbat în vârstă de 26 de ani, tot din București. Acesta a fost internat, primește tratament specificși se simte bine, dar va rămâne internat 21 de zile, adică întreaga perioadă de izolare prevăzută de protocoalele medicale. În urma anamnezei (discuțiilor cu pacientul), specialiștii au aflat că partenerul bărbatului a călătorit în mai multe țări din Europa în care există numeroase cazuri de variola maimuței.

Marți a fost confirmat al doilea caz de variola maimuței, tot în cazul unui bărbat din București. Acesta a mers săptămâna trecută la o clinică din Capitală, cu simptome specifice, iar în urma analizelor de laborator a fost confirmată boala. Pacientul se simte bine și va rămâne izolat la domiciliu, iar specialiștii DSP București au declanșat o anchetă epidemiolgică. Ministerul Sănătății a precizat că, pentru moment, nu există o legătură între cazuri.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat astăzi, într-o conferință de presă, că recomandarea sa, în cazul variolei maimuței, este să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute, precizând că această boală este, din câte se știe până în prezent, transmisă mai degrabă pe cale sexuală.

Întrebat de jurnaliști dacă bărbaţii sunt mai sensibili la contractarea virusului, având în vedere că până în prezent cele trei cazuri diagnosticate în România sunt la bărbaţi, ministrul Sănătății a precizat că „nu este vorba despre o sensibilitate, este vorba despre mai degrabă despre un comportament la risc. Comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul ăsta se poate întâmpla oricui, dacă nu îşi ia nişte măsuri de precauţie. Recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute şi, dacă există o expunere în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine ca persoana respectivă să se adreseze unui serviciu de boli infecţioase”, a explicat Rafila.

 

Variola maimutei (sursă foto ECDC)

Referitor la existența unei posibile legături între cele trei persoane diagnosticate cu variola maimuţei la noi în țară, având în vedere că toate sunt din București, ministrul Sănătății a afirmat că nu vrea să facă „astfel de speculaţii, cât timp noi nu avem niciun fel de informaţie în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfăşurare, dar pentru că aceste anchete epidemiologice se bazează pe declaraţiile persoanelor infectate, viteza de finalizare a acestor anchete, câteodată nu este foarte mare. Ministrul a ținut să spună că nu vrea să emită vreo opinie referitoare la viața personală a fiecăruia, întrucâteste dreptul fiecărei persoane în ceea ce priveşte viaţa personală, dar a subliniat că asta este valabil doar „atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora”.

Pe de altă parte, Rafila a atras atenția că este bine să ne adresăm medicului la orice semn al unei posibile infecții cu acest virus, dar și că „există multe boli eruptive și nu trebuie să credem că orice boală eruptivă înseamnă acest tip de variolă. De exemplu, varicela apare şi la persoane adulte. Există o formă care apare localizat, se numeşte zona zoster, şi precizarea de diagnostic este foarte importantă. Readuceţi-vă aminte că primele cazuri suspecte au avut până la urmă varicelă şi nu era vorba despre variola maimuţei. Se caută acum un alt nume, care să fie mai rezonabil, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

 

Alexandru Rafila a subliniat însă că deocamdată este nu se pune problema apariţiei unui focar de variola maimuţei în Bucureşti, explicând că „focarul presupune şi transmisibilitatea între aceste trei persoane. Vă spuneam că nu avem elemente care să certifice acest lucru”. Fără a exclude categoric această ipoteză, ministrul a subliniat că „depinde foarte mult de modul în care colaborează persoanele infectate”.

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi cei diagnosticaţi cu variola maimuţei care refuză să spună cu cine au intrat în contact, Rafila a răspuns că „este o întrebare delicată” și că trebuie judecat „de la caz la caz, în măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat, de exemplu, să facă orice fel de declaraţie. În mod evident, nu ai niciun fel de motiv să consideri că ar trebui să fie în vreun fel sancţionat. Dacă însă apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţioase, ştiţi bine că există o legislaţie în acest domeniu”, a adăugat ministrul Sănătății.

 

Ministrul a explicat însă că se pot face anchete epidemiologice şi în cazul în care o persoană refuză să spună cu ce persoane a intrat în contact. În primul rând se identifică membrii de familie ai persoanei respective, pentru că „acest contact apropiat nu trebuie să vă gândiţi neapărat că este vorba doar de relaţii sexuale, poate să fie vorba şi de o convieţuire apropiată cu membrii familiei şi ei trebuie ţinuţi sub observaţie. Inclusiv metodele de profilaxie, respectiv vaccinarea, se referă la administrarea vaccinului doar la contacţii apropiaţi”.

În plus, ministrul a explicat că în cazul unei persoane infectate care este izolată la domiciliu trebuie să existe un comportament „responsabil, să poarte inclusiv o mască, măsuri igienice individuale prin care să se evite transmiterea bolii. Din fericire, această boală nu se transmite la fel de uşor cum s-a transmis infecţia cu noul coronavirus”. Întrebat dacă recomandă şi folosirea prezervativului, Rafila a răspuns că „întotdeauna, dacă discutăm de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. Aşa scrie în literatura de specialitate. Evident, folosirea corectă a prezervativului este o metodă de a scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală şi se dovedeşte că această boală este transmisă mai degrabă pe cale sexuală”…

 

Pe de altă parte, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a stabilit un set de măsuri de prevenție și protecție, pe care le-a pus la dispoziția publicului.

Astfel, pacienții cu forme grave primesc tratament și rămân izolați în secțiile spitalelor de boli infecțioase pentru o perioadă de 21 de zile, iar dacă starea lor de sănătate este bună, medicii pot decide externarea și continuarea izolării la domiciliu, sub supravegherea medicului de familiei. În aceleași condiții rămân izolați și pacienții care prezintă o formă ușoară de boală și nu necesită internare.

Pacienții izolați la domiciliu trebuie monitorizați zilnic de medicii de familie sau de Direcțiile de Sănătate Publică. Pot părsi locuința, în cazul în care sunt nevoiți să ajungă la un consult medical. Sunt însă obligați să poarte mască și vestimentație care să le acopere leziunile. Pacienții respectivi trebuie să evite contactul aproapiat sau intim cu alte persoane. Aceeași perioadă, de 21 de zile, vor sta izolați și contacții aproapiați ai pacienților.

 

Conform ghidului, pacienții infectați șo contacții acestora trebuie să evite relațiile intime, dar și contactul fizic aproapiat cu copiii, femeile însărcinate sau vârsnicii. În cazul cofirmării unui caz de variolă într-o familie unde trăiesc și animalele de companie și acestea vor fi izolate.

Și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a publicat o serie de recomandări și i-a îndemnat pe oameni să nu le fie rușine să se adreseze medicului. Variola maimuței nu este o „boală a homosexualilor”, însă sunt de evitat evenimentele estivale și relațiile sexuale.

Uniunea Europeană va cumpăra 109.090 de doze de vaccin contra variolei. Comisarul european pe Sănătate și industrie alimentară, Stella Kyriakides, a anunțat mari, că vaccinurile vor fi achiziționate cu fonduri europene și vor livrate statelor din Uniunea Europeană gratuit, proporțional cu populația, începând cu statele cu cele mai urgente nevoi. României i-ar putea reveni aproximativ 2.500 de doze, după cum a anunțat Ministerul Sănătății.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*