Medicul Victor Costache a realizat o nouă premieră medicală în chirurgia cardiovasculară

15 iunie 2022 | 0 comentarii |

Echipa condusă de fostul ministru al Sănătății a efectuat, la Spitalul Sanador, o intervenție chirurgicală de înlocuire de valvă aortică transcateter cu proteză biologică și endoprotezare pentru anevrism aortic abdominal și de artere iliace, în același timp operator.

 

Spitalul Clinic Sanador anunță că echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor Costache a realizat, în premieră națională, o intervenție minim invazivă pentru un caz cardiovascular complex. Pacientul, un bărbat în vârstă de 76 de ani, a beneficiat de înlocuirea de valvă aortică transcateter cu proteză biologică și endoprotezarea pentru anevrismul aortic abdominal și de artere iliace cu dispozitive de ultima generație, în același timp operator.

Întreaga procedură s-a desfășurat endovascular, prin abord transfemural, minim invaziv, în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic Sanador.

Pacientul suferea de stenoză severă a valvei aortice și anevrism aortic infrarenal, ambele patologii fiind rezolvate printr-o singură procedură transcateter. Operația în premieră a fost realizată la 9 iunie 2022 la Spitalul Clinic Sanador, iar pacientul a fost transferat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară la mai puțin de 24 de ore de la intervenție”, se menționează într-un comunicat remis de clinica medicală.

 

Dr Victor Costache

Implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) este o metodă de cardiologie intervențională prin care se înlocuiește valva aortică nativă stenozată cu o proteză valvulară aortică, prin abord transcutanat transfemural, cu rolul de a înlătura obstacolul reprezentat de valva stenozată.

Repararea endovasculară a anevrismului de aortă (EVAR) este, de asemenea, o metodă de cardiologie intervențională prin care se implantează o endoproteză (o proteză plasată în interiorul vasului) în aortă prin abord arterial transfemural percutanat.

Dificultatea acestui caz este reprezentată de asocierea celor două afecțiuni (stenoză aortică severă și anevrism de aortă întins până dincolo de bifurcația iliacă, cu extensie pe artera iliacă dreaptă) și de soluția terapeutică inovatoare găsită. Clasic, cele mai multe echipe ar fi realizat intervenția secvențial, în două etape, la distanță de cel puțin o lună. Dezavantajul major al unei abordări secvențiale ar fi fost fragilizarea peretelui aortic anevrismal, indusă de abordarea în primul timp a stenozei aortice, astfel că pacientul ar fi putut prezenta fisură sau chiar ruptură de anevrism înainte de a doua intervenție. În plus, ar fi fost vorba de două spitalizări și de două internări la terapie intensivă, cu o probabilitate dublă de complicații”, a explicat dr. Costache.

 

Specialistul subliniază că a fost esențial pentru pacient faptul că a putut beneficia de întreaga gamă de intervenții chirurgicale și intervenționale cardiovasculare. „Într-un astfel de caz, se poate discuta și posibilitatea de a interveni chirurgical deschis, prin stenotomie mediană pentru înlocuirea valvei aortice și apoi prin laparotomie (deschiderea abdomenului) pentru tratamentul anevrism, dar o astfel de abordare, standard până în urmă cu doar 5 ani, ar fi avut dezavantaje foarte mari pentru pacient, cu riscuri importante, și ar fi fost urmată de o lungă perioadă de recuperare”, mai pune medicul.

Din echipa operatorie, alături de Prof. Dr. Victor S. Costache au făcut parte Dr. Rodica Niculescu – șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic Sanador, medic primar Cardiologie cu competențe în cardiologie invazivă și intervențională, Dr. Anca Chitic – medic specialist chirurgie cardiovasculară, Dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, Dr. Roxana Georgescu și Dr. Ibrahim Ahmad – medici rezidenți chirurgie cardiovasculară, Dr. Costin Scarlat – medic primar anestezie și terapie intensivă, precum și asistenții medicali Bianca Muntean și Laura Capătu.

 

Pe lângă echipele multidisciplinare, compuse din chirurgi cardiovasculari cu experiență în proceduri minim invazive, specialiști în cardiologie intervențională cu foarte multe proceduri realizate cu succes și medici cardiologi supraspecializați în diagnosticul de mare finețe, intervenția în premieră națională a fost posibilă și datorită dotărilor de echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație din Spitalul Sanador.

 

Prof. Dr. Victor Costache este medic primar chirurgie cardiovasculară, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare valve transcateter, cofondator al primului centru de chirurgie cardiovasculara intr-un spital public-privat in Franta (Annecy, Lemanic area), cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculara și toracică din România. Are aproape 2000 de intervenții în calitate de prim operator  (peste 200 interventii chirurgicale minim-invazive pentru valvă mitrală și aortică; peste 400 de intervenții de chirurgie vasculară și endovasculară; peste 200 intervenții de chirurgie toracică; intervenții chirurgicale cardiace și vasculare realizate în premieră naționala și la nivel internațională (prima procedură endovasculară pentru anevrismul toracoabdominal cu stent multilayer graft bifurcat din lume).

Este membru al Academiei Franceze de Chirurgie și al altor numeroase societăți profesionale naționale și internaționale, directorul programului universitar de chirurgie cardiovasculară al Universității Titu Maiorescu, iar în perioada ovt. 2019- mart. 2020 a ocupat funcția de ministru al Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*