Spitalul Militar Central a realizat primele două proceduri chirurgicale de implant de valvă aortică Sutureless

8 martie 2022 | 1 comentariu |

Cele două intervenții au fost efectuate în premieră în sistemul medico-militar romanesc, iar echipa medicală a fost coordonată de colonel medic dr Liviu Stan.

 

Spitlul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” (SUUMC) din București a bifat o nouă premieră medicală. Medicii cardiochirurgi ai unității medicale au realizat două proceduri chirurgicale de implant de valvă aortică biologică Sutureless, primele de acest fel realizate într-un spital militar românesc. Intervenția a avut loc în cazul a doi pacienți, o femeie și un bărbat care, din cauza vârstei înaintate și terenului biologic tarat, se aflau într-un context medical complicat, care le punea viața în pericol dacă s-ar fi optat pentru procedura chirurgicală standard.

În prezent, pe baza noilor tehnoligii medicale, intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie şi riscul de infecţii. Timpul, în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară, joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât şansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate. Acest tip de valva reduce timpul de ischemie miocardica și de circulație extracorporeală, factori extrem de importanți în desfășurarea intervențiilor chirurgicale pe cord. Din acest motiv, sunt indicate pacienților  cu riscuri mai mari, vârsta crescută, status biologic precar sau intervenții chirurgicale complexe, cu grad ridicat de risc pentru pacient”, transmite SUUMC.

 

Intervențiile chirurgicale au fost efectuate fără incidente, iar pacienții au fost deja externați, în stare bună, după câteva zile.

Intervențiile chirurgucale au fost executate de o echipă coordonată de colonel medic dr Liviu Stan, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șeful Secției. Din echipa operatorie au mai făcut parte colonel medic dr. Silviu Stanciu, medic primar Cardiologie, Şeful Laboratorului de explorări cardiovasculare neinvazive, capitan medic Alin Toader, medic specialist Chirurgie cardiovasculară, capitan medic Alex Conduraru și capitan medic Costina Jianu, medici specialiști ATI, dr. Andreea Teodorescu, medic primar Cardiologie, coordonator circulație extracorporeală și dr. Ramona Constantin, medic rezident Chirurgie cardiovasculară.

Îi asigurăm pe toți pacienții noștri că echipa Secției Chirurgie cardiovasculară va continua eforturile de implementare a celor mai noi tehnici si proceduri cardio-chirurgicale, aplicate la nivel internațional, odată cu achiziționarea dispozitivelor moderne si inovatoare, pentru a menține conexiunile Spitalul ui Militar cu chirurgia cardiacă europeană actuală”, menționează conducerea SUUMC.

 

Potrivit specialiștilor în cardiochirurgie din cadrul Spritalului Militar Central, avantajele utilizării valve sutureless de nouă generaţie sunt:

• Excizia completă a valvei bolnave

• Timp scurt de oprire cardiacă (bypass aorto-pulmonar)

• Sistem propriu de ancorare, care nu necesită suturi pentru fixare uşoară şi vizibilitate bună

• Riscuri minime post-operator

• Permite intervenţii chirurgicale prin procedură minim invazivă

• Reducere semnificativă a timpului de intervenţie totală

• Reducerea considerabilă a traumei, durerii post operatorii şi a riscului de infecţii

• Reducerea timpului de spitalizare şi recuperare a pacientului

 

În prezent, potrivit aceleiași surse, există patru tipuri de proteze valvulare aortice, fiecare dintre ele cu indicaţii specifice pacienţiilor, respectiv:

• Proteza valvulară convenţională, cu stent metalic, care pentru fixare necesită fire de sutură, au indicaţie generală pentru pacienţii fără boli asociate.

• Proteza valvulară stentless (fără stent), care pentru fixare necesită fire de sutură şi cu indicaţie pacienţilor cu inel aortic de dimensiuni reduse.

• Proteza valvulară Sutureless (fără suturi), care are sistem propriu de ancorare, nu necesită suturi, cu indicaţie pacienţilor cu patologii asociate, performanţă ventriculară stângă scăzută (fracţie de ejecţie mică) de unde rezultă necesitatea unui timp cât mai scurt de bypass aorto-pulmonar.

• TAVI (transcatheteraortic valve implantation), tehnică practicată pe cale endovasculară şi care nu necesită bypass aorto-pulmonar, cu indicaţie pacienţiilor vârstnici, cu comorbidităţi importante şi risc intraoperator mare.

 

Procedura de protezare valvulară sutureless urmăreşte mai multe etape: intrarea cordului în bypass aortopulmonar, se clampează aorta, iar valva aortică disfuncţională este complet excizată şi spaţiul inelar aortic este pregătit ca şi în chirurgia convenţională. Dimensiunea inelului este măsurată printr-un etalon (sizere) adaptat pentru a determina dimensiunea protezei ce urmează a fi utilizată. Se folosesc 3 fire la nivelul celor 3 comisuri (cuspe) care sunt fixate cu ajutorul a 3 tourniquete pentru a ghida coborârea protezei şi pentru a consolida fixarea valvei în spaţiul inelar. Valva biologică adecvată este apoi implantată în spaţiul inelar aortic sub control vizual direct şi este fixată prin forţă radială a structurii metalice. La nivelul holderului valvei sutureless se ataşează o seringă specială care are adaptat un manometru; în funcţie de dimensinea valvei, seringa foloseşte o presiune de insuflaţie de 3, 4 sau 5 atm care umflă un balon ce se găseşte în holderul valvei. Acesta, are rolul de a fixa valva sutureless, nefiind necesare fire de sutură, explică specialiștii SUUMC.

 

(Sursă foto: SUUMC / Daniela Gheorghe)

 Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Interesant și bine de știut, mulțumesc „Sănătatea Buzoiană” fiindcă ne informați cu cele mai noi și interesante practici și realizări ale medicinei românești.

Adaugati un comentariu


 

*