Ultima zi de alertă sanitară în România

8 martie 2022 | 0 comentarii |

În urma discuțiilor avute cu premierul Nicolae Ciucă și o parte din membrii Executivului, președintele Klaus Iohannis a anunțat că starea de alertă nu va mai fi prelungită după data de 8 martie. 

 

Astăzi, la miezul nopții, încetează starea de alertă sanitară pe teritoriul României, după aproape doi ani în care oamenii au fost nevoiți să respecte numeroase restricții, din cauza pandemiei de COVID-19.

La sfârşitul săptămânii trecute, șeful statului a anunțat că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că „epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor”.

Președintele Klaus Iohannis a dat vestea după o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă, miniștrii Sănătății și Internelor, Alexandru Rafila și Lucian Bode, împreună cu secretarii de stat Raed Arafat și Adriana Pistol.

 

România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022, iar în această perioadă s-au succedat cinci valuri pandemice, în care peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, în ciuda măsurilor de protecție sanitară impuse de autorități.

După doi ani, bilanţul COVID-19 evidențiază, conform ultimelor date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul naţional au fost înregistrate 2.771.449 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 114.557 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Potrivit GCS, 2.594.194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, iar 63.993 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

Odată cu ridicarea stării de alertă, o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum vor fi eliminate, iar Ministerul Sănătăţii va gestiona în continuare evoluţia epidemiei de COVID-19.

 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, de mâine nu mai este nevoie de masca de protecție în exterior, însă „purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate”, a precizat ministrul.

Nu va mai fi necesară nici prezentarea certificatului verde COVID la intrarea în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri şi restaurante, acesta putând fi utilizat doar dacă vom pleca din țară.

De asemenea, creşte limita de la 30% la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii de interval orar pentru competiţiile sportive, ca și în cazul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concertele în aer liber, cursuri, conferinţe, workshopuri, săli de sport şi piscine. Vor fi permise, de asemenea, evenimentele private cu participarea maxim 200 de persoane, potrivit ministrului Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*