Din 8 Martie, România iese din starea de alertă

5 martie 2022 | 0 comentarii |

În urma ședinței la care au participat premierul Nicolae Ciucă, miniștrii Sănătății și Internelor, Alexandru Rafila și Lucian Bode, șeful DSU, Raed Arafat, şi secretarul de stat în MS Adriana Pistol,  s-a hotărât să nu se mai prelungească starea de alertă.

 

Autoritățile din România au decis că, începând cu data de 8 martie încetează starea de alertă COVID. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că valul 5 al pandemiei este aproape de final și urmează să fie ridicate o serie de restricții. După o ședință la Cotroceni, la care au participat premierul Nicolae Ciucă, miniștrii Sănătății și Internelor, Alexandru Rafila și Lucian Bode, precum și secretarii de stat în MAI și MS, Raed Arafat și Adriana Pistol, șeful statului a declarat că din 8 martie, starea de alertă nu va mai fi prelungită.

Dragi români, se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical. Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci. Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere. O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării”, a spus Iohannis.

 

În contextul în care a scăzut foarte mult gradul de infectare, iar în spitale sunt din ce în ce mai puțini pacienți diagnosticați cu COVID-19, Klaus Iohannis a spus că „este momentul să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații (a pandemiei -n.r.), decizii cu un impact major pentru viitor. Nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România”, a precizat șeful statului.

El a subliniat însă că dacă „astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități. Nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat regulile. Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit”, a punctat Iohannis.

 

Șeful statului a menționat că pandemia ne-a „învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm”, între care, poate cea mai importantă este lecția solidarității, atât între români cât și între partenerii europeni și nu numai, dar și că sănătatea trebuie să fie o prioritate atât în plan investițional cât și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită. „Colaborarea europeană și internațională în domeniul științific a permis înțelegerea mai aprofundată a acestui virus nou și a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor care pot preveni și trata această boală severă. Nu în ultimul rând, am învățat să prețuim sănătatea noastră, dar și pe a celor dragi, am învățat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile și să le respectăm. Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea. Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute”, a mai spus Klaus Iohannis, subliniind că este important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, pentru că pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate.

 

Pe 16 martie se fac doi ani de când România a intrat în stare de urgenţă, iar din 18 mai 2020 s-a schimbat în stare de alertă, care a tot fost prelungită şi a venit la pachet cu multe restricţii.

De 8 Martie 2022, chiar dacă vremea nu se arată deloc primăvăratică, primim un cadou neaşteptat din partea autorităților, starea de alertă nu va mai fi prelungită. Asta înseamnă că ne vom putea bucura din nou de petreceri sau de ieşiri la restaurante, la mall, la cinema sau în vacanţe în ţară, vor putea fi organizate şi nunţi, festivaluri sau conferinţe, fără limită de participanţi, şi nu va fi nevoie să purtăm mască atunci când ieşim din casă. Este posibil să mai rămână, o perioadă, măsura păstrării măștii la interior, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susținând că el consideră că aceasta este o măsură „de bun simț”, necesară pentru protecția noastră și a celor din jur.

Președintele Iohannis a anunțat că „Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”.

 


Adaugati un comentariu


 

*