Gardul Spitalului Colțea, împodobit cu șnururi alb-turcoaz de Ziua Internațională HPV
Peste 1.800 de șnururi alb-turcoaz au fost folosite pentru a atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin în România și în lume.
La fiecare 2 minute, o femeie moare în lume din cauza unei forme de cancer cauzat de virusul HPV. Pentru a atrage atenția asupra acestui risc, dar și a faptului că boala poate fi prevenită, Societatea Internațională Papillomavirus marchează, anual, pe data de 4 martie, Ziua Internațională de Conștientizare a HPV (virusul papilloma uman). Autoritățile sunt încurajate să ia măsuri de reducere a numărului de cazuri de cancer cauzate de HPV, prin facilitarea accesului la strategii de prevenire a infecției cu HPV – vaccinare și screening.
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus contagios, responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și bărbați, la nivel mondial. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman. Acestea afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.
Anual, peste 600.000 de noi cazuri de cancer de col uterin, provocat de infecția cu HPV, sunt diagnosticate în lume. Din cauza acestui virus, anual sunt depistate peste 500.000 de cazuri de cancer de col uterin, iar peste 300.000 de femei pierd lupta cu boala, cancerul de col uterin fiind a doua cea mai frecventă cauză de neoplasm la femei. Statisticile arată că aproape 80% din oameni se infectează la un moment dat cu HPV.
Conștientizarea riscurilor HPV
Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a HPV, Asociația Mame pentru Mame, organizație neguvenamentală dedicată drepturilor mamelor și copiilor la servicii de sănătate și prevenție accesibile, se alătură demersurilor globale de conștientizare asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de virusul HPV. În România, în fiecare zi, cancerul de col uterin ucide 5 femei.
„Trăim vremuri grele și pline de incertitudine, vremuri în care avem nevoie de soluții, de grijă, de siguranță. Traversăm o criza internațională ce ne-a unit le nivel european și la fel de uniți putem fi cu anumite probleme care încă răsună în fundal și necesită atenția noastră. În contextul actual, poate este mai important decât oricând sa reiterăm importanța prevenției și să ne aplecăm asupra problemelor mari de sănătate care pot influența realitatea noastră și a viitoarelor generații. Iar problema cancerelor cauzate de infecția cu HPV merită toată atenția noastră. România are toate instrumentele cu ajutorul cărora generațiile viitoare ar putea trăi fara riscurile și suferința cauzate de HPV. Ține de noi toți să contribuim la viitorul acesta pentru copiii noștri. Mesajul meu pentru părinți este să ceară vaccinarea anti-HPV medicului de familie, pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani”, declară Ana Măiță, Președintele Asociației Mame pentru Mame.
Mărțișorul turcoaz – manifest pentru viață
Un simbol cunoscut de toată lumea îmbracă haine noi pentru a transmite un mesaj legat de o problemă care este despre noi toți și despre fiecare în parte. Un simbol prin care transmitem grija, atenția si iubirea, dar și importanța prevenției infecției cu HPV. Astfel, în data de 4 martie, 1805 fire de mărțișor alb-turcoaz vor fi agățate pe gardul Spitalului Colțea, pentru a atrage atenția asupra numărului mare de femei care își pierd anual viața din cauza cancerului de col uterin.
În acest spațiu se comemorează viețile unor femei care au influențat vieți și, prin amintirea lor, s-a lansat un apel la acțiune pentru un viitor lipsit de pericolul HPV pentru TOȚI copiii românilor, fete și băieți.
Asociația Mame pentru Mame îi îndeamnă pe toți cei care trec pe lângă spitalul Colțea, femei și bărbați, să acorde un moment de reflecție acestei teme de sănătate publică, să se informeze din surse de încredere și, dacă au fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, să vorbească cu medicul de familie despre vaccinarea anti-HPV, pentru a le proteja când vor deveni adulți.
„Vom învinge: părinți, elevi, medici și autorități față în față cu HPV”
De Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, Ana Măiță, președinta asociației Mame pentru Mame, a organizat o dezbatere online la care au participat experți din domeniul sănătății, reprezentanți ai autorităților, părinți și elevi, cu scopul de a redeschide public conversația despre importanța consolidării programului de vaccinare anti-HPV în România, despre riscurile asociate infecției cu HPV și despre mijloacele de prevenție.
Ana Măiță, președinte Asociația Mame pentru Mame: Fiecare parlamentar are posibilitatea de a vota bugete care să permită achiziția de vaccin care să fie suficient pentru toți copiii României. Cu vaccinul HPV putem să-i păzim pe copii de un lucru urât de tot, cancerele cauzate de infecția cu HPV. Este datoria noastră, a celor care avem contact cu victimele cancerului, să menținem acest subiect în atenția publicului și a autorităților. Avem peste 40.000 de cereri din partea părinților de băieți.
Infecția cu HPV este implicată în peste 95% din cazurile de cancer de col uterin, în aproape 90% din cazurile de cancer anal și aproximativ 70% din cancerele orofaringiene și este responsabilă și de aproximativ 70% din cazurile de cancer vulvar, vaginal sau penian.
Informare corectă și eficientă
Nataniel Iriciuc, Președintele asociației elevilor Timiș: Este important să luam măsuri pentru a asigura acces la mijloace care să asigure siguranța sanitară a elevilor. Este nevoie să ne îndreptăm atenția către elevii din mediul rural, care nu au auzit de HPV. Este nevoie de informare directă, prin intermediul școlii.
Andra Berceanu (Director executiv FEPAL): Orice bolnav ar spune că ar da orice pentru a preveni îmbolnăvirea printr-un vaccin. Generațiile actuale și viitoare sunt norocase să beneficieze de această evoluție a medicinei.
Andreea Ionescu – Părinții cer schimbare – grup FB: E importantă conștientizarea faptului că acest virus produce cea mai temută boală a secolului, cancer. Odată ce ai dezvoltat un cancer, psihic rămâi sub amenințarea lui toată viața, ceea ce afectează calitatea vieții, deciziile din viață, relaționarea. Prevenția clasică este aproape imposibilă în acest caz, prezervativul nu functionează. (…) Vreau ca băieții să fie incluși în acest program de vaccinare pentru că și ei se pot îmbolnăvi și sunt, de asemenea, vector important de transmitere.
Prevenția, cel mai bun tratament
În fiecare an, aproape 3400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor de orice vârstă din țara noastră, însă a doua cea mai frecvent diagnosticată malignitate la femeile sub 65 de ani. În România, mor anual peste 1.800 de femei din cauza cancerului de col uterin, deși cele circa 5 decese în medie pe zi ar putea fi prevenite.
Profesor Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Institutul Oncologic Cluj, coordonator științific al Planului Național de Combatere a Cancerului: Atâta vreme cât două țări își propun să eradicheze cancerul de col uterin, Europa de Vest își propune aceste ținte de a ajunge la o rată de vaccinare de 90%. Vaccinul este absolut necesar, în contextul în care este unul dintre puținele cancere ale cărui cauze directe le cunoaștem, la fel ca în cazul cancerului vulvar și anal. Vaccinul este utilizat de decenii, i se cunoaște eficiența. Exista metaanalize care demonstrează eficiența vaccinării anti-HPV și pentru persoanele care suferă de displazii, de aceea e important să organizam și screeningul. La nivel național, avem o soluție de screening oportunist, dar avem și soluția vaccinului. Nu este însă suficient să îl achiziționam, ci este necesară informarea persoanelor relevante, pentru a fi și administrat. Există bani din partea comunității europene, care au în curs planul de combatere a cancerului, așa că se poate obține finanțare europeană pentru derularea acțiunilor de informare și educare.
Pericolul infecției cu HPV
România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancer de col uterin, comparativ cu țările Uniunii Europene, deși este vorba de unul din puținele tipuri de cancer prevenibile.
Prof Dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România: Acest cancer de col uterin, care este un cancer vizibil, poate fi prevenit prin screening și vaccinare. Dacă sunt vaccinați în adolescență, șansa de a dezvolta cancer de col uterin este cu 90% mai mică. Datele din U.K. arată că s-au redus cazurile de cancer de col cu 90%, fapt ce este clasificat ca descoperire istorică. Important este ca această informație să ajungă la cât mai multe persoane. Adolescenții au dreptul de a merge la medicul de familie și de a solicita vaccinul, după 16 ani. Tinerii trebuie ajutați să facă acești pași, în situațiile în care părinții nu au nivelul de înțelegere necesar. Băieții trebuie să-și facă această vaccinare. 90% din cazurile de cancerul anal au drept cauză infecția cu HPV, precum și cancerul de cap și gât. Este un virus ucigaș, dar avem un vaccin care ajută la prevenire, avem date pe zeci și sute de milione de persoane vaccinate care sugerează siguranța acestui vaccin.
Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare și este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani, fiind realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților.
Când ne vaccinăm
Dr. Florian Nicula – IOCN, coordonator campania de screening pentru cancer de col uterin: 12.000 de teste HPV au fost realizate în regiunea Cluj în ultima vreme, în timp ce au fost administrate peste 3000 de doze de vaccin în teritoriu. Posibilitatea ca celulele canceroase să fie descoperite microscopic s-a identificat acum aproape 200 de ani, iar testul Papanicolau a salvat milioane de vieți, de-a lungul timpului. În 111 state au fost inițiate campanii naționale de vaccinare și catch-up. Recomandarea de vaccinarea este indubitabilă, fără ezitare, copiii trebuie vaccinați, atât fetele cât și băieții. Până în 2030, pentru a obține controlul cancerului de col uterin, ar trebuie ca peste 90% din populația golobului să fie vaccinată. Rata medie de vaccinare completă mondială este sub 15%. Unele state, precum Norvegia și Portugalia raportează rate de vaccinare de peste 90%. În Romania este o rată redusă de vaccinare, fiind necesare implementarea unor strategii integrate de screening. În Cluj se realizează cercetări care pot furniza date replicabile la nivel național, cu privire la screening și vaccinare împotriva HPV. Vaccinăm conform unui protocol HPV faster, femeile care nu au fost vaccinate în adolescență. La nevoie, până la 45 de ani, se poate face vaccinare în situatii speciale, însă recomadarea este ca acesta să se facă până în 26 de ani, cea mai bună eficiență fiind obținută în adolescență.
Vaccinarea HPV, ignorată în pandenmie
Dr. Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei: În prezent, apetitul pentru acest vaccin este unul important. Dacă noi, ca medici de familie, reușim să amintim fiecărei fetițe care se încadrează în grupa elibigilă pentru vaccinare vom ajunge la o rată de vaccinare la care nici nu ne-am gândit, peste 50%. În SUA, o cercetare a evidențiat că principala condiție ca un părinte să-și vaccineze copilul este ca cineva să-i spună că trebuie să o facă. Am constatat în ultima perioadă o creștere a interesului în cadrul grupei de vârstă 14-18 ani, iar datorită acestei extinderi a pragului de vârstă, reușim să recuperăm o parte din fetițele în cazul cărora părinții au refuzat vaccinarea în prima etapă. Acest sistem de recuperare permite ca, în cazul în care au apărut modificări în ceea ce privește percepția despre vaccinare a familiilor care au refuzat inițial, să se efectueze vaccinarea, apărând la un moment dat perceptia corectă asupra prevenirii cancerului de col uterin. Campania de vaccinare HPV trebuie revigorată. În acest context pandemic, campania de vaccinare anti-HPV a fost uitată.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit
Odată cu lansarea Planul European de Combatere a Cancerului, obiectivul este ca până în 2035, incidența să scadă sub 4 cazuri la 100.000 de femei, prin acțiuni comune de sprijinire a statelor membre în campaniile de comunicare și dezvoltare de politici de sănătate sustenabile.
Dr. Carmen Ungurean, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP): Vorbim despre cel mai prevenibil cancer din lume, cel de col uterin. Această zi o datorăm Societății Internaționale de Papillomavirus. Sloganul de anul acesta este „o grijă mai puțin”. Vaccinarea anti-HPV înseamnă vaccinare împotriva unui cancer, cel care se poate preveni prin vaccin. Infectia cu HPV este o infectie care se vindecă de la sine, dar 10-20% infectia devine persistenta si poate provoca leziuni precanceroase, care ulterior evoluează în cancer. Perioada dintre momentul infectiei si a momentului aparitiei leziunii precanceroase este destul de mare, de 3-4 ani. Avem tot timpul din lume să prevenim acest cancer. Partea bună este că ne permitem să facem prevenție pe tot parcursul vieții. Prevenția primară în copilărie, prin vaccinare, deoarece atunci răspunsul imun este maxim, iar mamele trebuie să înțeleagă că acest vaccin nu încurajează comportamentele imorale sau sexuale precoce. Se referă strict la protecția unui cancer. Avantajul oferit de vaccin oferă posibilitatea de a planifica cu atenție, deoarece nu este un vaccin administrabil la vârstă fixă, având o plajă de 7 ani pentru vaccinare gratuită, prin programul național. Asta înseamnă aproape 900.000 de fetițe eligibile. Ne putem planifica programul de vaccinare pentru a prinde din urmă țările care au rate mult mai mari de vaccinare. Este un cancer cumsecade, pentru că se lasă prevenit. În state care au avut programe solide de vacinare, paradigma screening-ului se schimbă și permite începerea la vârste peste 30 de ani pentru femeile vaccinate, ceea ce ajută mult.
Debirocratizarea programului de vaccinare
Participanții prezenți la dezbatere au subliniat că este necesară debirocratizarea programului de vaccinare, în prezent fiind un proces greoi. Momentul pentru vaccinarea anti HPV este mai degrabă unul favorabil, există un interes în creștere pentru acest tip de vaccinare.
Dr. Carmen Ungurean: Conform unui studiu de cunoștinte și atitudini INSP IOCN derulat la nivel național, peste 50% dintre mamele întrebate au spus că sunt interesate să-și vaccineze copiii anti HPV și că e nevoie să se intensifice educația pentru sănătate la varste timpurii, bunele cunoștințe dobândite de la vârste mici crând premisele unei atitudini sănătoase a adultului. De asemenea, peste 50% din populație consideră că se poate preveni cancerul. Românii sunt permeabili la preventie cu conditia ca serviciul de preventie sa fie un serviciu accesibil. Să le spunem când, unde și pe ce bani. Dacă e să răspundem la întrebarea pe ce bani, răspunsul este că vaccinul este gratuit. Dacă vorbim de unde, trebuie să comunicăm mai des și să-l ducem mai aproape de categoriile socio-economice. Vaccinarea are problema distribuției de vaccin și accesbilitatea lui la nivelul cabinetelor medicilor de familie. S-ar putea să avem o cerere mai mare decât zicem noi. (…) Serviciul trebuie să fie ușor accesibil pentru toate cateogoriile de populație interesate. Cât mai accesibil, cât mai aproape și mai facil pentru fiecare.