Medicii pneumologi încurajează românii să se lase de fumat

Specialiștii din domeniul medical fac un nou apel către fumători, pentru a renunța la acest viciu, alăturându-se unei campanii demarate azi de Organizația Mondială a Sănătății.

 

Dr. Roxana Nemes

Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată azi, Organizația Mondială a Sănătății reamintește că fumatul a fost recunoscut de curând ca fiind cea mai importantă cauză evitabilă a bolilor cronice. Totodată, OMS lansează o nouă campanie anti-fumat, care se va derula până la sfârșitul anului, pentru a încuraja cât mai mulți fumători să renunțe acest viciu. Se estimează că, anual, fumatul este cauză determinantă pentru 8 milioane de decese la nivel mondial, în timp ce aproximativ 780 de milioane de oameni încearcă se renunța la acest viciu.

Societatea Română de Pneumologie a anunțat că se alătură acestei campanii, considerând că serviciile medicale disponibile din România ar trebui să evidențieze mai mult beneficiile renunțării la consumul de tutun și să ajute fumătorii să scape de acest obicei nesănătos. „Ne dorim ca toate serviciile medicale disponibile din România să evidențieze beneficiile renunțării la fumat și să sporească folosirea tuturor mijloacelor menite să ajute persoanele care doresc să renunțe la consumul de tutun. Fumatul a fost și rămâne o problemă majoră de sănătate publică, chiar și în contextul în care, în ultima perioadă, toată atenția s-a îndreptat către Covid-19”, a declarat dr. Roxana Nemeş, președintele Societății Române de Pneumologie. Aceasta amintește că în urma numeroaselor campanii și politici de încurajare a renunțării la fumat, ponderea fumătorilor a scăzut în țările dezvoltate, dar 80% dintre fumători trăiesc în țările cu venituri mici și mijlocii, adevărate piețe ale comercializării intensive de tutun.

 

Medicul Monica Marc, preşedintele Secţiunii de Tabacologie a Societăţii Române de Pneumologie, spune, în același context, că cei care renunță la fumat încep să resimtă foarte repede primele beneficii. „În cazul celor care se lasă de fumat, ritmul cardiac scade după doar 20 de minute, nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal după 12 ore, iar în decurs de 2 până la 12 săptămâni, funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc. După 5 până la 15 ani, riscul de accident vascular cerebral este redus la cel al unui nefumător, iar după 10 ani, rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care continuă să fumeze. Totodată, riscul bolilor cardiovasculare este comparabil cu al nefumătorilor, la 15 ani de la renunțarea la fumat”, a explicat dr. Marc.

În ceea ce privește speranța de viață, dacă renunțarea la fumat are loc în jurul vârstei de 30 de ani, fumătorul câștigă aproape 10 ani, în timp ce la vârsta de 40 de ani, câștigă 9 ani. O persoană care renunță de fumat la aproximativ 50 de ani, câștigă 6 ani, iar la aproximativ 60 de ani, 3 ani de speranță de viață.

 

Dr. Florin Mihaltan

Medicul pneumolog Florin Mihălțan, unul dintre promotorii Legii antifumat și membru al coaliției „România respiră”, amintește că „tutunul este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și diabetul. Mai mult, persoanele care prezintă comorbidități sunt mai vulnerabile la dezvoltarea formelor severe de Covid-19, astfel că, pentru un fumător, pandemia actuală este un moment foarte bun pentru a renunța la consumul de tutun. Există numeroase motive pentru care un fumător ar trebui să renunțe la fumat, peste 100 dintre ele fiind prezentate în campania care se va derula în acest an. Șansele de a renunța la fumat cresc cu 84% atunci când fumătorii primesc sfaturi avizate de la un medic. De aceea, este important ca personalul medical să fie instruit să ofere consiliere fiecărui fumător”, a declarat dr. Florin Mihălțan.

Într-un singur an, 26.000 de decese s-au înregistrat în România din cauza COVID-19, în timp ce tutunul ucide, anual, peste 36.600 de români. Aceste cifre care arată rolul covârşitor al fumatului în declanșarea şi perpetuarea bolilor cronice, cât și nevoia de politici ferme, consecvente și coerente de reducere a acestui impact devastator.

Dr Mihălțan consideră că, pe lângă tratamentul recomandat de medic este benefică „utilizarea pe scară largă a internetului și a tehnologiei mobile care, alături de creșterea rapidă a numărului de intervenții digitale în domeniul sănătății, oferă noi oportunități de a le pune fumătorilor la dispoziție informații și asistență pe parcursul procesului de renunțare la consumul de tutun. Intervențiile digitale furnizează informații, strategii și suport comportamental bazate pe dovezi”.

 

În septembrie 2016, societatea civilă, medicală și academică a adus în atenția factorilor de decizie prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun – 2035 – Prima generație fără tutun din România.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții inițiativei „2035 – Prima Generație Fără Tutun a României”, care i-au înmânat proiectul Pactului pentru Prevenție în Sănătatea Publică, susținut de peste 350 de organizații neguvernamentale, care își propune o abordare strategică a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile – tutun, alcool, nutriție deficitară, lipsa activității fizice. „Consumul de tutun reprezintă una dintre problemele cele mai importante de sănătate publică în România, fumatul fiind printre principalele cauze evitabile ale bolilor respiratorii, cardiovasculare, pulmonare și cronice. Efectele reducerii fumatului se observă pe termen scurt şi mediu, în special asupra bolilor cardiovasculare, şi pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte cancerul şi bolile respiratorii cronice. De aceea, este esențial ca eforturile noastre să aibă în vedere atât încurajarea opririi consumului de tutun, cât şi prevenirea debutului. Trebuie să ne concentrăm eforturile astfel încât să reducem la minimum numărul persoanelor care încep să fumeze, mai ales în rândul copiilor și adolescenților”, a declarat ministrul Mihăilă.

Inițiativa „2035 – Prima generație fără tutun a României a fost reprezentată la întâlnirea de la Ministerul Sănătății de Ramona Brad – președinte, prof. dr. Florin Mihălţan – Societatea Română de Pneumologie, Sorina Băiașu – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Andreea Dimitriu – Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România, dr. Raluca Zoiţanu – Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Ana Măiţă – Asociația Mame pentru Mame.

 


Adaugati un comentariu


 

*