1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului. La mulți ani cu sănătate, tuturor copiilor!

1 iunie 2021 | 0 comentarii |

Astăzi este Ziua Copilului, așa că vorbim despre copii și vom face totul pentru copiii care ne luminează viața cu zâmbetele și ghidușiile lor, pentru copiii care ne-au schimbat destinul prin simpla lor apariție pe lume. Copiii dau sens vieții părinților și bunicilor dar, adesea, din lipsă de timp, din cauza stresului și grijilor cotidiene, nu reușim să le oferim celor mici atât de mult timp și dedicare pe cât de mult ne-am dori. De aceea trebuie să conștientizăm că, pe lângă afecțiunea și timpul de care are nevoie, indivual, copilul nostru, tânăra generație reprezintă viitorul, iar după cum vom reuși să îl șlefuim, va străluci sau va fi întunecat.

Anul acesta, după mai bine de un an de restricții impuse de pandemie, odată cu relaxarea măsurilor sanitare, multe orașe și instituții au programat activități în aer liber pentru Ziua Copilului, dar ploaia a stricat această bucurie, iar unii le-au mutat în interior, alții le-au amânat, iar alții le-au anulat.

 

Dr Carmen Scantei

Autoritățile din România au decis ca de Ziua Copilului, în aproape toate orașele mari din țară să se desfășoare un maraton de vaccinare a adolescenților împotriva COVID-19.  La Buzău, maratonul de vaccinare pentru adolescenţi este organizat în cel mai mare centru comerical din Buzău, Shopping City, şi se va încheia în această seară. Campania locală a început timid, doar câteva zeci de persoane au solicitat vaccoinarea, iar adolescenţi cu vârste între 16 şi 18 ani, categorie căreia îi este dedicată campania din aceste zile, au fost doar un sfert dintre ei.

Am gândit că, la supermerket, lumea vine într-un flux mai mare și de aceea am amplast aici acest punct de vaccinare. Sperăm la o mobilizare mai mare, prin adulţii care văd acest punct, pentru a-și aduce copilul, pentru a-l lămuri, pentru a-şi da acordul. Nu ştim cât ne adresăm adolescentului de 16-18 ani care încă nu are calitatea să îşi asume un risc, și cât părinților, dar îi asigurăm pe toți că ceea ce facem noi aici facem bine și sperăm să ne uimească prin rata de prezentare la vaccinare”, a spus dr. Carmen Scântei, epidemiolog-şef DSP Buzău.

Vaccinarea la punctul din mall se face fără programare și durează mai puţin de 30 de minute, timp suficient pentru completarea documentelor, administrarea vaccinului şi monitorizarea postvaccinare. Acvțiunea este organizată de Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică, Primăria municipiului Buzău și Inspectoratul Școlar Județean, cu sprijinul Centrului Comercial Shopping City.

 

Cu toate acestea, Ziua Internaţională a Copilului reprezintă principalul moment din an în care promovarea drepturilor copilului constituie se face prin acţiuni de conştientizare a faptului că dezvoltarea armonioasă a copilului prin diferite activităţi trebuie să fie o preocupare permanentă a oricărui părinte, a oricărui stat și a oricărui guvern. Copiii au nevoie de iubire, de protecție, de sprijin și încurajare, trebuie feriți de abuzuri de orice fel.

Prin urmare, este important să ne bucurăm de această zi împreună cu copiii noștri, să încercăm să le oferim timp ce calitate petrecut împreună, mici experiențe care să-i bucure și care, în același timp, să fie educative și să confere valoare relației părinte-copil, având însă grijă ca și la nivel macro-social, copiii să reprezinte o prioritate.

Ziua Copilului este ziua în care celebrăm miracolul nașterii, al purității, dar și întoarcerea la inocență. Nu există limite de vârstă când sărbătorim copilăria. Orice om, copil sau adult, are voie și chiar are nevoie ca măcar o dată pe an să sa se simtă copil, să uite de grijile de zi cu zi, să zâmbească, să se bucure, să lase ludicul să-i înflorească în inimă…

 

Ziua Internațională a Copilului este celebrată în diferite zile în fiecare colț al planetei. Peste 100 de state celebrează această sărbătoare dedicată copiilor sau celor au în continuare un suflet de copil, iar 50 de țări sărbătoresc Ziua Copilului la 1 Iunie. Prima menționare istorică legată de această dată a fost făcută la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor din 20 noiembrie 1925, la Geneva, când 54 de reprezentanți din țări diferite au căzut de acord și au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. Pentru a celebra evenimentul, după întâlnirea de la Geneva, mai multe guverne au introdus Ziua Copilului.

Pornind de la ideea de colaborare internațională și conștientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluția nr. 836, iar la 14 decembrie 1954 a proclamat Ziua Internațională a Copilului, recomandând tuturor țărilor să instituie o Zi Mondială a Copilului, care să fie sărbătorită de fiecare țară la o dată pe care o consideră potrivită. Tot în 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numită „Ziua Copilului”.

 

Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în lume în octombrie 1953 și a fost sponsorizată de către Uniunea Internațională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internațională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a și a fost acceptată și adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 1954.

Nu se știe exact de ce a fost aleasă ziua de 1 Iunie ca Ziua Internațională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 Iunie, dată care a coincis și cu Conferința de la Geneva.

Mai multe țări, între care și România, au decis ca la 1 Iunie, în prima zi de vară, să celebreze Ziua Copilului. Începând cu anul 2017 Ziua Copilului este și sărbătoare legală pentru români, o zi în care cei mari și cei mici se pot bucura de relaxare și timp de calitate petrecut împreună.

 

La mulți ani, copii! La mulți ani, copilărie! 

 


Adaugati un comentariu


 

*