Board-ul Internațional de Prevenire și Control a infecțiilor cu HPV, prima oară în România

14 mai 2018 | 0 comentarii |

Nume de referință în domeniu vor discuta despre nevoia implicării profesioniștilor din domeniul medical în implementarea programelor de vaccinare împotriva bolilor provocate de HPV, detecția infecției și screeningul cancerului de col uterin.

 

Prof. Dr. Xavier Bosch

Board-ul Internațional de Prevenire și Control a infecțiilor cu  HPV, grupul cheie de expertiză în domeniul dezvoltării de programe de prevenție a bolilor cauzate de infecția cu HPV, împreună cu Societatea Română de Microbiologie organizează, miercuri, 16 mai, la București, o sesiune de concluzii ce vor fi transmise ca urmare a primei întâlniri pe care Board-ul Internațional o organizează în România. „Tema acestei întâlniri va fi axată pe nevoia implicării profesioniștilor din domeniul medical în implementarea programelor de vaccinare împotriva bolilor provocate de HPV, detecție a infecției și screening pentru cancerul de col uterin”, informează prganizatorii, menționând că este pentru prima oară când Board-ul Internațional de Prevenire și Control a infecțiilor cu HPV organizează o astfel de întâlnire în România.

La eveniment vor participa experți de renume internațional precum: Xavier Bosch (Coordonator al Programului de Cercetare a Epidemiologiei în Cancer, Institutul Oncologic Catalan, considerat părintele vaccinării anti-HPV), Alex Vorsters (Coordonator cercetare, Universitatea din Antwerp), Noel Brewer (PHD, Profesor la UNC-Chapel Hill, UNC Lineberger Cancer Prevention and Control), Pierre van Damme (Președinte al Institutului Pentru Vaccinuri și Boli Infecțioase, Universitatea din Antwerp).

 

Prof. Dr. Alexandru Rafila

Întâlnirea experților va avea loc pe 15 și 16 mai, iar în a doua zi, dedicată recomandărilor realizate de grupul tehnic de experți pentru prevenirea infecțiilor HPV și a cancerului de col uterin pentru România, sunt invitați la dezbateri și reprezentanți ai autorităților centrale și profesioniști cunoscuți din domeniul medical din din țara noastră: Sorina Pintea (Ministrul Sănătății), Dr. Cora Pop (secretar de stat MS), Dr. Adriana Pistol (Director Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile), Dr. Carmen Ungurean (Coordonator Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică), Dr. Florian Nicula (Coordonator Unitatea Regională de Screening, Institutul Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca), Dr. Gindrovel Dumitra (Coordonatorul Grupului de Vaccinologie, Societatea Națională de Medicina Familiei), Dr. Sandra Alexiu (Societatea Națională de Medicina Familiei), Prof. Dr. Adriana Băban (specializată în Psihologia Sănătății, Medicină Comportamentală & Psihosomatică și Metode de Cercetare Calitativă, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca). Sesiunea de discuții cu reprezentanții media va fi susținută de Prof. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, care va prezenta concluziile dezbaterilor susținute în cadrul board-ului.

 

Stadii ale cancerului de col uterin

În România, în fiecare an sunt diagnosticate cu cancer de col uterin 4.343 de femei, iar în același interval de timp, 1.909 pierd lupta cu această boală. Din această cauză, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

Trebuie menționat însă că infecția cu HPV nu se întâlnește doar la femei, ci și în rândul bărbaților. Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal și orofaringian, atribuibile infecției cu HPV, sunt diagnosticate în România, anual, în cazul ambelor sexe.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării anti-HPV, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă s-au redus cu până la 90% infecțiile cu HPV tip 6/11/16/18, în țările ce înregistrează o rată vaccinală optimă, dar și reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

Evenimentul dedicat analizei implicării profesioniștilor din domeniul medical în implementarea programelor de vaccinare împotriva bolilor provocate de HPV, detecția infecției și screeningul cancerului de col uterin, din 15-16 mai, are loc la Ramada Plaza Hotel nr. 3-5 A, Bd-ul Poligrafiei, sector 1, București.

 


Adaugati un comentariu


 

*