Cancerul de Col Uterin poate fi prevenit. Tu cand ti-ai facut ultimul control?

28 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Desi poate fi prevenit si tratat daca este descoperit in faza incipienta, cancerul de col uterin este a patra cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania si prima in randul femeilor tinere, intre 15 si 44 de ani.

 

cancer de col uterinCancerul de col uterin ocupa, la nivel mondial, locul patru ca localizare neoplazica la femei si locul doi la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. 85% din cazuri apar in tarile in curs de dezvoltare, fara programe populationale adecvate de screening, peste 500.000 de cazuri noi fiind descoperite anual. Ratele de mortalitate prin cancerul de col uterin sunt insa substantial mai mici decat incidenta, cu un raport al mortalitatii la incidenta de 50,3% la nivel mondial.

In multe tari occidentale, in care au fost stabilite programe de screening, ratele cancerului de col uterin au scazut chiar cu 65% in ultimele patru decenii. In Norvegia spre exemplu, ratele de mortalitate au scazut de la 6,3 la 100.000 de locuitori in anul 1970, la 1,5 in 2011.

Ratele extrem de scazute de imbolnaviri din Orientul Mijlociu si din unele regiuni din Asia reflecta prevalenta scazuta a infectiilor cu HPV, ca urmare a dezaprobarii activitatii sexuale extraconjugale, in timp ce afectarea femeilor tinere din multe tari europene, din Asia Centrala, Japonia si China, reflecta schimbarile survenite in comportamentul sexual. Turismul si afluxul de imigranti sunt, de asemenea, incriminate in cresterea probabilitatilor de expunere la HPV.

In SUA, rata mortalitatii prin cancerul cervical a scazut cu aproximativ 74% in ultimii 50 de ani, datorita practicarii screening-ului populational.

 

Incidenta si mortalitate in Europa 2014

Incidenta si mortalitate in Europa 2014

In Europa exista aproximativ 60.000 de femei care dezvolta cancer de col uterin, iar 30.000 mor din aceasta cauza in fiecare an, in timp ce mai mult de 225.000 traiesc cu aceasta boala (primind tratament sau nu).

In Romania, cancerul de col uterin este a patra cauza de mortalitate prin cancer la femei, dupa cancerul mamar, colorectal si cel pulmonar, dar prima in randul femeilor tinere, intre 15 si 44 de ani. In 2014, Romania a avut cea mai mare incidenta din Europa (31,51 la 100.000), urmata de Bulgaria (27,41) si Letonia (25,01), iar cea mai mica incidenta a fost in Malta (4,21).

Tot Romania a raportat si cea mai crescuta rata de mortalitate (11,94 la 100.000), fiind urmata de Republica Moldova (8,48), Lituania (8,29) si Serbia (8,15). Cele mai mici rate de mortalitate au raportat Finlanda (1,25), Malta (1,4), Spania (1,78) si Norvegia (1,79).

 

Dr. Ioan Dragusin

Dr. Ioan Dragusin

In perioada 22-28 ianuarie 2017, sub coordonarea Ministerului Sanatatii s-a derulat, la nivel national, o Campanie de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, sub sloganulSTOP cancerului de col uterin”, pentru a marca, astfel, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Totodata a fost promovat simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Intelepciunii.

Cu acest prilej, in intreaga tara au fost orgaizate evenimente prin care adolescentele si femeile de toate varstele au fost incurajate sa utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin si de vaccinare anti-HPV. In judetul Buzau, activitatile dedicate acestui eveniment au fost organizate si coordonate de Compartimentul Promovarea Sanatatii al Directiei  de Sanatate Publica Judeteana Buzau, in colaborare cu partenerii din sistemul de sanatate publica.

Statisticile ne arata o situatie ingrijoratoare in continuare, in ciuda programelor de screening desfasurate in ultimii ani, in urma carora au putut fi prevenite multe tragedii care altfel ar fi fost provocate de aceasta boala. In judetul BUZAU putem vedea, in continuare, ca si la nivel national, o evolutie ingrijoratoare, care ne obliga sa acordam o mai mare atentie preventiei si depistarii precoce a acestei afectiuni. Aceste cifre, desi seci in aparenta, ar trebui sa ne faca sa constientizam ca inseamna vieti pierdute, familii afectate, copii ramasi fara mame desi aceste tragedii ar fi putut fi evitate”, explica medicul Ioan Dragusin, seful Compartimentului de Promovare a Sanatatii al DSP Buzau.

 

Dr. Ioan Dragusin - educatie pentru sanatatePe parcursul ultimilor opt ani, aproape 400 de buzoience si-au pierdut viata din cauza cancerului de col uterin, desi daca s-ar fi adresat la timp medicilor ar fi putut fi salvate. Conforma datelor oferite de DSP Buzau, in 2009 au existat 49 de decese (18 in mediul urban si 31 in mediul rural), in 2010 au fost 54 de decese ( 16 in urban si 38 in rural), in 2011 s-au inregistrat 35 de decese (11 in urban si 24 in rural), in 2012 au fost 40 de decese (12 in urban si 28 in rural), in 2013 avem 44 de decese (18 in urban si 26 in rural), in 2014 au murit prin cancer de col uterin 38 de buzoience (29 urban si 9 din rural), in 2015 au fost 46 de decese (17 in urban si 29 in rural), iar in 2016 s-au inregistrat 84 de decese (55 in urban si 29 in rural). „O posibila explicatie a acestei situatii ar fi ca multe femei nu au, in continuare, suficiente informatii referitoare la modalitatile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiaza de programele preventive disponibile si nu militeaza pentru implementarea acestor programe”, mai spune dr. Ioan Dragusin, mentionand ca „este evident ca una dintre prioritatile  actuale in lupta impotriva cancerului de col uterin este sa ne asiguram ca populatia, politicienii si furnizorii de servicii medicale inteleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin”.

 

cancer col uterin1In scopul constientizarii acestei probleme de sanatate publica si de imbunatatire a nivelului de cunoastere de catre populatie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin a fost lansata, incepand cu anul 2007, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cu toate ca programele de screening au redus substantial incidenta si mortalitatea in tarile vestice, iar vaccinarea antiHPV continua ofensiva impotriva acestei patologii, cancerul de col uterin ramane o problema importanta de sanatate publica, in special in tarile mediu si subdezvoltate.

De aceea, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (desfasurata in perioada 22-28 ianuarie 2017) a reprezentat o oportunitate pentru educatia populatiei in privinta simptomelor, a etiologiei/factorilor de risc si a modalitatilor de prevenire.

In cadrul campaniei din anul 2016, 15 DSP judetene (Alba, Arad, Bacau, Buzau, Calarasi, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Timis si Valcea) au realizat activitati de informare si distribuire a materialelor referitoare la prevenirea cancerului de col uterin.

 

Stadii ale cancerului de col uterin

Stadii ale cancerului de col uterin

Studiile epidemiologice au demonstrat ca factorul etiologic principal pentru dezvoltarea carcinomului preinvaziv sau invaziv de col uterin este infectia persistenta cu HPV. Tipurile de HPV care favorizeaza aparitia cancerului de col uterin sunt, de obicei, transmise prin contact sexual.

Incidenta cancerului de col este corelata cu prevalenta infectiei cu HPV in randul populatiei. In tarile cu incidenta mare pentru neoplazia de col uterin, prevalenta infectiilor cronice cu HPV variaza intre 10 si 20%, in timp ce in tarile cu incidenta redusa, este  cuprinsa intre 5 si 10%.

HPV cuprinde un grup de peste 200 de virusuri inrudite, dintre care cel putin 12 sunt asociate cu patologia neoplazica. HPV 16 este asociat cu aproximativ 55-60% din cazurile de cancer de col uterin, iar HPV 18 este implicat intr-un procent de 10-15% din cazuri. Alte opt subtipuri (31, 33, 35, 45, 51, 52, 56 si 58) sunt asociate cu majoritatea celorlalte cazuri de cancer cervical. Infectia cu HPV subtipurile 16 si 18 poate creste riscul de dezvoltare a neoplaziei cervicale intraepiteliale de 11 pana la 16,9 ori.

 

vaccinInfectia cu HPV apare cel mai frecvent la adolescente si femei tinere, la debutul deceniului 3 de viata. Prevalenta infectiei creste de la varsta de 14 pana la 24 de ani, apoi scade treptat, pana la 59 de ani. La femeile tinere, in special sub 21 de ani, infectia este tranzitorie, iar majoritatea leziunilor asociate se vor rezolva spontan, in aproximativ 8 luni. De asemenea, cele mai multe anomalii de col uterin asociate se vor rezolva in mod spontan in randul acestor femei. In cazul persistentei infectiei cu HPV creste insa si riscul dezvoltarii leziunilor maligne.

Simtomatologia clinica: Stadiile timpurii nu cauzeaza adesea semne sau simptome evidente. Dupa cancerizarea celulelor cervicale si invadarea tesuturilor invecinate, cel mai frecvent simptom este sangerarea vaginala anormala. Sangerarile pot aparea intre menstre regulate sau pot sa apara dupa contacte sexuale, dusuri sau examene pelvine. Sangerarea menstruala poate fi mai lunga si/sau mai intensa decat de obicei. Sunt semnificative si sangerarea postmenopauza, secretia vaginala neobisnuita, durerea pelvina si dispareunia.

 

stop cancer uterinS-au identificat mai multi factori de risc pentru cancerul de col uterin, intre care: terapia imunosupresoare pentru boli autoimune, neoplazice sau pentru transplant de organe, HIV/SIDA, fumatul, mai mult de trei sarcini la termen, prima sarcina la termen inainte de 17 ani, consumul contraceptivelor orale pe perioade lungi de timp (mai mult de 5 ani), debutul timpuriu al activitatii sexuale (in timpul pubertatii sau inainte de 18 ani), mai multi parteneri sexuali, un partener de sex masculin care a avut multipli parteneri sexuali. Prezervativele ofera un anumit grad de protectie pentru infectia cu HPV si alte boli cu transmitere sexuala, atunci cand sunt utilizate constant si corespunzator.

Greutatea corporala este un alt factor de risc. Un studiu observational pe 1.125 femei cu varste intre 18-65 de ani care prezentau infectii cu HPV a aratat ca femeile supraponderale au un risc cu 25% mai mare de a dezvolta cancer de col uterin, iar femeile cu obezitate moderata au un risc cu 70% mai crescut. Femeile supraponderale si obeze au un risc foarte crescut de deces prin cancer de col uterin.

De asemenea, femeile a caror mama sau sora au avut cancer de col uterin au un risc de doua pana la trei ori mai mare de aparitie a bolii. Totodata, femeile cu antecedente de boli cu transmitere sexuala au un risc crescut de displazie de col uterin si cancer. Un alt factor de risc este statutul socio-economic precar.

 

cancerVaccinarea antiHPV si programele de screening sunt principalele mijloace de prevenire si control al cancerului e col uterin.

Vaccinarea antiHPV confera un grad ridicat de protectie impotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin (atat fata de carcinomul cu celule scuamoase, cat si fata de adenocarcinom), dar poate oferi protectie si fata de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal si penian.

Exista 3 vaccinuri subunitare aprobate de Food and Drug Administration (FDA): Cervarix® (GlaxoSmithKline Biologicals), Gardasil® (Merck & Co., Inc) si Gardasil 9® (Merck & Co., Inc).

Vaccinurile au eficacitate maxima cand se administreaza inainte de orice contact cu HPV, dar si in randul femeilor care sunt deja active sexual. Intr-un studiu pe 235 de femei tinere (97% active sexual inainte de a fi vaccinate complet sau partial cu preparat antiHPV), anomaliile cervicale au fost identificate cu 65% mai putin la femeile ce au primit cel putin o doza vaccinala.

De aceea, vaccinurile sunt adresate cu precadere fetelor cu varsta de peste noua ani, ca si femeilor cu varsta de pana la 26 de ani.

In Uniunea Europeana, majoritatea tarilor au implementat programe de vaccinare antiHPV destinate adolescentelor (tabelul nr.4), dar in tarile in curs de dezvoltare, costul ridicat reprezinta o bariera importanta.

Vaccinarea nu ofera protectie impotriva tuturor tipurilor virale si nici impotriva infectiilor deja existente, fapt pentru care, chiar si femeile vaccinate trebuie incluse in programele de screening.

 

Dr. Adriana Albu - analize laborator

Dr. Adriana Albu – analize laborator

Programele eficiente de screening cervical pot preveni pana la 80% din cazurile de imbolnavire. Educatia populatiei feminine, cresterea accesului si imbunatatirea calitatii programelor de screening in grupul femeilor cu risc ridicat de peste 30 de ani, sunt componentele cheie ale eficientizarii programelor pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Metodele citologice de screening sunt mai putin eficiente in detectarea adenocarcinomului, dar utilizarea testarii HPV poate ameliora si aceasta identificare.

Orientarile europene recomanda, in prezent, testul Papanicolau la fiecare 3-5 ani, cu incepere de la varsta de 25 de ani si sistare la 65 de ani. Testarea HPV este utilizata in triajul leziunilor borderline, in supravegherea post-neoplazie cervicala intraepiteliala, dar se poate folosi si in screening-ul primar, urmat de testarea citologica a femeilor HPV pozitive (cele pozitive si la citologie au indicatie de colposcopie, cele negative vor repeta testarea HPV dupa un an). Repetarea testului dupa un rezultat HPV negativ se va face dupa 5 ani, cu debutul testarii virale de la 30 de ani. Testul Papanicolau este inca recomandat femeilor sub 30 de ani.

In judetul Buzau, potrivit datelor oferite de DSP, in cadrul programului de screening pentru despistarea precoce a cancerului de col uterin, in perioada 2014 – 2016 au fost testate  9.709  femei cu varste cuprinse intre  24 – 65 de ani.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*