Sincope in derularea programului de screening pentru cancerul de col uterin

26 octombrie 2015 | 1 comentariu |

Situatia a fost semnalata chiar de catre medicul specialist care coordoneaza programul la nivel national.

 

conferinta congresMedicul Carmen Ungureanu, coordonatorul Programului national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, a declarat ca programul functioneaza si in acest an, dar nu se ridica la nivelul asteptarilor, existand unele sincope care trebuie rezolvate. Afirmatia a fost facuta in cadrul celei de-a saptea editii a Summit-ului de cancer mamar si de col uterin, care s-a desfasurat la finele saptamanii trecute la Palatul Parlamentului si a reunit mumerosi specialisti din domeniu.

Dr.  Carmen Ungureanu spune ca, desi programul nu functioneaza la nivelul asteptarilor pe care le avea,  este imbucurator faptul ca nu a scazut interesul pacientelor pentru screeningul in vederea depistarii acestei afectiuni. „Programul functioneaza, dar nu functioneaza asa cum ne-am asteptat. Eu nu ma ingrijorez, la jumatatea lui ma asteptam ca  interesul femeilor sa mai scada, ma asteptam ca, odata niste rezultate produse si in conditiile in care in anul acesta nu ne putem plange ca nu am avut, programul sa progreseze. Un program de aceasta anvergura depinde de oamenii implicati la toate nivelurile, incepand cu medicii de familie de care depindem in mod absolut, pentru ca dumnealor sunt cei care trebuie sa informeze si sa isi mobilizeze pacientele de pe lista si continuand cu specialistii implicati in program, ginecologii si medicii de anatomie patologica, terminand cu noi, coordonatorii. Impreuna formam programul si o singura veriga slaba atrage dupa sine slabirea intregului program” a precizat coordonatorul programului.

 

laborator-analizePrincipala problema care afecteaza bunul mers al programului este legata de numarul mic de medici anatomopatologi si de laboratoare care sa furnizeze in timp util rezultatele testelor, insa medicul specialist a mai afirmat ca spera ca aceasta situatie sa se remedieze in timp, eventual prin atragerea de fonduri structurale sau de la Banca Mondiala. „Se fac eforturi pentru imbunatatire, in sensul ca incercam sa atragem finantare din fonduri structurale pentru imbunatatirea programului. Pe de alta parte, exista programul de reforma al Bancii Mondiale care are o componenta de oncologie care vizeaza programele de screening in mod expres si prin intermediul caruia speram sa putem face investitii in echipamente performante asftel incat sa mai luam din presiunea de la laboratoarele de anatomie patologica”, a mai declarat medicul Carmen Ungureanu in deschiderea lucrarilor summit-ului de la Palatul Parlamentului.

 

Dr. Radu Vladareanu

Dr. Radu Vladareanu

La randul sau, medicul Radu Vladareanu, unul dintre specialistii implicati in programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, spune ca aceasta boala este foarte usor de depistat in fazele incipiente, mai usor decat cancerul la san, insa esential este ca pacientele sa se prezinte regulat la control, chiar daca organismul nu da niciun semn de boala. Aceasta pentru ca, la fel ca si in cazul altor afectiuni grave, cancerul de col uterin nu are niciun simptom in fazele de inceput, iar atunci cand acestea incep sa apara, deja este foarte tarziu. „Nu exista niciun semn, niciun simptom care sa avizeze pacientele ca ar putea sa aiba cancer de col uterin. Cand apar e mult, mult prea tarziu pentru a asigura o supravietuire de calitate si de lunga durata. Pacientele trebuie sa vina la controlul periodic, macar o data pe an si trebuie sa stie ca testul Babes-Papanicolau poate depista leziuni intr-un stadiu in care sunt perfect curabile”, a declarat medicul. Acesta a mai pus accent pe faptul ca educatia are un rol important in prevenirea acestui tip de cancer, in sensul ca femeile trebuie sfatuite sa mearga la controale periodice, si facute sa inteleaga importanta acestora.

Potrivit Ministerului Sanatatii, 470.475 de femei au beneficiat de teste gratuite Papanicolau pana in prezent, in cadrul acestui program. Ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat ca si-a propus ca la intocmirea bugetului pentru anul 2016 sa creasca suma alocata depistarii cancerului de col uterin.



Comentarii (1)

  1. Medic spune:

    Despre programul de screening am mai vorbit, dar au ramas aceleasi probleme. Dl. ministru al sanatatii ar trebui sa reorganizeze acest program, la care sa participe numai cine are cu adevarat responsabilitate, deoarece am constatat ca medicii de familie sunt total DEZINTERESATI si atunci ar trebui sa nu mai faca parte din program si acesta sa se desfasoare prin cabinetele de OG/oncologie.
    Deasemenea acest test se efectueaza in mod incorect prin anumite interese si nu exista un control oficial al acestei activitati la nivel national.
    Sa speram ca pana la urma cineva responsabil va reusi sa puna lucrurile la punct .

Adaugati un comentariu


 

*