Specialistii recomanda screeningul pentru cancer de prostata

Peste 2000 de romani mor, anual, din cauza cancerului de prostata diagnosticat prea tarziu. Preventia si diagnosticarea precoce ale acestei afectiuni au fost temele principale ale unei conferinte organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Acad. Ioanel Sinescu

Romania nu are un program national pentru depistarea precoce a cancerului de prostata. In lipsa investigatiilor gratuite, multi barbati ajung foarte rar la medic pentru controale periodice. „Cu cat facem investigatii mai frecvent, de descoperire a cancerului de prostata la populatia considerata sanatoasa, cu atat gasim mai multi subiecti care sunt bolnavi de cancer de prostata, dar nu stiau”, a explicat acad. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila si presedintele Asociatiei Romane de Urologie, cu prilejul conferintei „O noua speranta pentru pacientii romani cu cancer de prostata”.

Cancerul de prostata face parte din categoria afectiunilor oncologice care, depistate la timp si tratate corespunzator, au sanse mari de vindecare. Conditia principala este aceea ca pacientii trecuti de 50 de ani sa isi faca un screening complet in acest sens, chiar daca nu resimt niciun fel de simptome. Aceasta afectiune specifica barbatilor a constituit subiectul principal al unei conferinte organizate de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, la care au participat atat specialisti recunoscuti in domeniul medical, cat si pacienti care sufera sau au suferit de cancer de prostata.

 

medic prostataAcademicianul Sinescu a atras atentia asupra faptului ca acest tip de cancer este o boala cu frecventa foarte mare, in conditiile in care unul din sase barbati va avea in existenta lui cancer de prostata. Medicul a insistat, de aceea, asupra necesitatii efectuarii unui screening in acest sens de catre orice barbat care a implinit 50 de ani. „Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostata, la subiectii trecuti de 50 de ani, care se considera sanatosi, consta in determinarea nivelului antigenului specific prostatic in sange, o analiza de sange prin care se dozeaza acest PSA, care are drept limita superioara considerata normala 3 nanograme pe mililitru. Tot ce e mai mult ridica semne de intrebare. Al doilea examen este ecografia aparatului urinar, pe care o focalizam pe prostata, iar a treia metoda care intra in screening este tuseul rectal”, a explicat medicul in cadrul conferintei.

 

analize laboratorProfesorul Sinescu a mai spus ca in multe cazuri, pacientii cu cancer de prostata pot sa nu resimta niciun fel de simptome, iar dupa multi ani de zile, cand apar primele dureri care par a avea alte cauze, sa constate ca acestea se datoreaza de fapt cancerului de prostata cu metastaze, care ar fi putut fi depistat in faza incipienta daca s-ar fi efectuat acest screening la timpul potrivit. „Daca sistemul medical nu ma obliga sa fac aceste trei investigatii, la varsta de 60 de ani pot sa am cancer de prostata si sa nu stiu despre el, iar la 70 de ani, cand am dureri de coloana vertebrala, sa constat ca acestea nu sunt date de hernia de disc, ci de metastaze plecate dintr-un cancer de prostata care ar fi putut sa fie depistat in urma cu 10 — 15 ani”, a exemplificat Sinescu, sugerand astfel si faptul ca s-ar impune existenta unui program de screening pentru pacientii trecuti de 50 de ani.

 

Dr. Florin Bacanu

Dr. Florin Bacanu

La conferinta a fost prezent si vicepresedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania, dr. Florin Bacanu, care a pus accent pe faptul ca, depistata in statiile I sau II, boala este tratabila, cu sanse mari de vindecare. Problema cea mare este insa ca pacientii nu realizeaza la timp ca au cancer de prostata in lipsa oricarui simptom, existand numeroase situatii in care boala ajunge la matastaze osoase, fara ca acestia sa resimta vreo durere. Atunci cand apar primele dureri, este din pacate foarte tarziu, pentru ca boala a apucat deja sa se raspandeasca in organism, iar sansele de vindecare sunt foarte mici. „Aproximativ zece la suta in pacienti vin deja cu metastaze osoase. Pot sa aiba metastaze osoase fara dureri. Pacientii nu trebuie sa astepte durerea. Neoplasmul e o boala parsiva, in care poti sa fii plin de metastaze si sa circuli, iar abia cand faci imagistica iti dai seama de probleme. De aceea pacientii trebuie sa se investigheze. Fata de alte cancere, de plamani, de pancreas, care sunt mult mai grave, dau o speranta de viata mult mai scurta, aici marea majoritate a pacientilor se bucura de un prognostic mult mai bun”, a precizat dr. Florin Bacanu, punand la randul sau accentul pe necesitatea efectuatii la timp a screeningului pentru cancerul de prostata.

 

cancer prostataPresedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a venit cu o veste buna pentru pacientii care sufera de aceasta afectiune, anuntand ca  a fost aprobat pentru compensare unul dintre noile medicamente care se adreseaza pacientilor cu cancer de prostata metastatic, care nu mai raspundeau la alte tratamente.

Din pacate, noul tratament decontat de stat ii salveaza pe multi, dar nu pe toti. „Casa de Asigurari de Sanatate din Romania n-o sa faca fata, probabil, ca si in cazul tratamentului fara interferon, pentru ca numarul de pacienti cu cancer de prostata este in crestere. Si-atunci se pune problema economica. Am putea de la bun inceput sa vedem cine va raspunde? Da, pur si simplu le oferim tratamentul”, a apreciat, mai putin optimist, dpctorul Bacanu. Anual, in Romania sunt depistate 4500 de cazuri noi de cancer de prostata, iar anual mor peste 2000 de pacienti la care boala a fost depistat prea tarziu, aceasta reprezentand a cincea cauza de deces prin cancer.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*