A 18-a editie a Congresului European de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie are loc la Bucuresti

5 mai 2017 | 2 comentarii |

Palatul Parlamentului va fi „invadat” de peste 1.000 de chirurgi de top, din 87 de tari, in perioada 7-9 mai 2017, la cea mai importanta manifestare stiintifica din domeniul chirurgiei de urgenta si traumatologiei, ca o recunoastere a eforturilor SRCUT pe plan international .

 

femeie chirurgPeste doar doua zile, Bucurestiul devine epicentrul celei mai importante manifestari stiintifice a anului din domeniul chirurgiei si traumatologiei. Peste 1.000 de chirurgi de top din Europa si din lume si-au anuntat prezenta la cea de-a 18-a editie a Congresului European de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie, care se va desfasura pentru prima data in Romania, tara noastra fiind desemnata sa organizeze acest eveniment.

Societatea Romana de Chirurgie si Traumatologie (SRCUT) este gazda locala a acestui eveniment de anvergura internationala, iar pe parcursul celor 3 zile, in salile cu rezonanta istorica si culturala ale Palatului Parlamentului se vor desfasura manifestari stiintifice, workshop-uri si discutii profesionale pe marginea celor mai complexe si mai complicate subiecte in domeniu.

Potrivit prof. univ. dr. Mircea Beuran, presedintele Congresului, la eveniment „vor fi prezenti peste 1000 de medici din 87 de tari. Europa este bine reprezentata la acest Congres, America de asemenea, Orientul Apropiat, Africa de Sud, toate aceste zone geografice le avem, sunt aici la Bucuresti. De exemplu putem confirma 40 medici din Japonia, 36 din SUA”.

Deschiderea oficiala, la care si-a confirmat prezenta si ministrul Sanatatii, dr. Florian Bodog, va avea loc in dupa-amiaza zilei de 7 mai.

 

Dr. Mircea Beuran, presedinte Congres

Dr. Mircea Beuran, presedinte Congres

In ziua de 6 mai se va organiza o serie de cursuri precongres, care se vor tine in spitale si la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, astfel incat cei interesati sa poata sa cunoasca detaliile unor tehnici care la ora actuala se promoveaza si sunt practicate de medici cu mare experienta. Cursul este interactiv, se pot pune intrebari, se vad filme, se discuta amanunte despre tehnicile prezentate.

Totul vine in sprijinul ideii de a acumula permanent ce e nou in domeniul nostru. Sunt sectiuni in care te pregatesti sa fii apt sa abordezi anumite tipuri de leziuni, trauma sau politrauma, sa cunosti clasificarile, modificarile in clasificarile de trauma, care sunt algoritmii, scorurile sa. Toate aceste lucruri, cum este si experienta pe care o castigam in schimburile de informatii din congrese si simpozioane, nu fac decat sa avem o gandire unitara, sa putem sa obtinem la acesti pacienti rezultatele optimale. Este bine sa aratam experienta noastra in domeniul acesta al chirurgiei si in spitalele civile unde exista sectii cu profil militar, unde se fac cursuri de initiere pentru anumite categorii de medici care lucreaza in domeniul acesta”, subliniaza organizatorii evenimentului.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Incepand cu 7 mai, peste 150 de speakeri de renume mondial vor sustine, in cadrul manifestarii, lucrari stiintifice, studii de caz si vor prezenta cele mai noi descoperiri terapeutice.  Intalnim nume de referinta in chirurgia romaneasca si mondiala, care vor prezenta lucrari stiintifice din domeniul chirurgiei abdominale, cardio- si endovasculare, neurologice, bariatrice, pancreatice, ortopedice, din domeniul Terapiei Intensive si al Imagisticii, dar si despre preventie si modul de abordare al pacientului.

In alegerea tematicii de anul acesta, denumita generic „Give and take – share your experience” – „Ofera si primeste – impartaseste experienta ta”, dr. Marius Anastasiu spune ca „ s-a avut in vedere faptul ca intr-o specialitate chirurgicala dinamica, schimbul de informatii, atelierele comune de lucru, transmisiunile operatorii live si armonizarea sistemului educational medical reprezinta deschiderea catre o abordare moderna, multidisciplinara si internationala. A ramane ancorat la un bagaj informational limitat si depasit temporal inseamna plafonare, abdicare si esec profesional”, a subliniat secretarul general al SRCUT.

Chirurgul buzoian Marius Anastasiu, care este si membru fondator al organizatei profesionale, cu sediul la Buzau, impreuna cu prof. Mircea Beuran, a reusit sa convinga boardul ECTES ca in Romania se face chirurgie performanta, atat prin propriile contributii, cat si prin implicarea SRCUT intr-o seama de activitati interne si internationale, inclusiv prin publicatiile de specialitate, dar si a consecventei cu care au participat, in fiecare an, la congresele si forumurile care le-au insotit de-a lungul ultimilor aproape 10 ani, de cand SRCUT este membra a ESTES.

 

E. Voiglio, K. Slim, V. Dubuisson, M. Anastasiu

E. Voiglio, K. Slim, V. Dubuisson, M. Anastasiu

Chirurgii buzoieni vor fi prezenti la Congres cu doua lucrari stiintifice, una fiind rezultatul unei cercetari individuale, realizata de dr. Marius Anastasiu, iar cea de-a doua, o lucrare de echipa, la care au contrubuit medicii M. Anastasiu, Razvan Dedu, Dragos Vicol si Olimpia Sandu – toti, medici ai Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

Lucrarea de grup, sustinuta de dr. Razvan Dedu, va fi prezentata in prima Sesiune stiintifica privind Traumatismele abdominale si se refera la modul de abordare terapeutica a traumatismul intestinal si leziunilor mezenterice: capcane si limite legate de descoperirile chirurgicale.  

In plus, dr. Marius Anastasiu, impreuna cu prof. Eric Voiglio (Franta), vor deschide si coordona Sesiunea stiintifica ce vizeaza Apendicita si ulcerul perforat. Lucrarea dr. Anastasiu – „A opera sau nu? O noua era in terapia apendicitei” – incearca sa raspunda la o intrebare pe care tot mai frecvent si-o pun profesionistii chirurgi. „Analiza a tinut cont de faptul ca apendicectomia este una dintre cele mai frecvente interventii in chirurgia de urgenta, practicata pe baze moderne inca din 1886, dar in toata lumea exista opinia ca o parte din aceste interventii nu mai trebuie sa aiba loc, pentru ca apendicita (daca nu exista anumite comoplicatii) se poate trata cu antibiotice. Sa ne amintim ca in urma cu 20 de ani, toate ulcerele erau operate, iar acum, interventiile chirurgicale sunt tot mai rare, aceasta afectiune putand fi tratata medicamentos”, a explicat medicul buzoian.

 

orchestra medicilorPe 8 mai, la sfarsitul programului stiintific, va fi organizata „o zi a Romaniei”, in cadrul careia se va desfasura, la Ateneul Roman concertul uneia dintre cele mai renumite orchestre de violoncele din tara, cu un program de piese de muzica clasica, romaneasca si internationala, eveniment la care si-a confirmat prezenta si ministrul culturii, Ionut Vulpescu.

A 3-a seara este rezervata presedintelui, seara in care se vor reuni toti cei care au fost speakeri, invitati, board-ul acestui congres, format din prof. univ. dr. Mircea Beuran – presedinte ECTES 2017, Jonathan Tilsed – presedinte ESTES 2016/2017, prof. M. Rommens – secretar general ESTES, dr. Bogdan Diaconescu si dr. Marius Anastasiu.

Este o seara in care se va incheia Congresul, intr-o atmosfera academica, tragandu-se concluziile necesare etapei in care avem aceste prezentari, cu gandirea vizavi de noile ghiduri pe care deja le-am inceput discutii in concordanta cu specificul activitatii noastre de traumatologie si de urgenta. In aceasta a 3-a seara vom reusi sa ne cunoastem mai bine, sa aprofundam relatiile noastre interumane, interdisciplinare, chiar la nivel de universitati, de clinici, in asa fel incat sa punctam intr-o maniera prieteneasca, colegiala, intalnirea din 7-9 mai”, precizeaza dr. M. Beuran, in comunicatul de presa prin care anunta manifestarea stiintifica de la Bucuresti, subliniind ca aceasta editie a Congresului European de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie, prin participarea si interesul creat „putem spune ca este un adevarat congres mondial”.

Congres ESTES 2017Comentarii (2)

  1. Manina V. spune:

    Toata stima si aprecierea ptr acest gigant al medicinei buzoiene.
    Un mare OM.

  2. Ioana Codin spune:

    Avem medici foarte bine pregatiti profesional! Dl.dr.Anastasiu este unul dintre ei, un om deosebit cu multa dragoste de profesie si mai ales de oameni! Personal, ii datorez f.mult acestui medic, fiind langa mine atunci cand credeam ca nu se mai poate face nimic! Va felicit din toata inima dle doctor!

Adaugati un comentariu


 

*