Sistemul informatic al CNAS a fost oprit

14 mai 2018 | 0 comentarii |

După două săptămâni de disperare a medicilor și pacienților, instituția anunță că în această seară, platforma informatică va fi oprită programat, între orele 19:00 şi 24:00, pentru consolidarea funcționării PIAS, iar până lșa remedierea situației, doctorii vor lucra offline.

 

Dacă mai avea cineva îndoieli că sistemul informatic din sănătate este „un dezastru”, ei bine, astăzi a venit confirmarea oficială. De două săptămâni săptămâni, medicii și pacienții sunt disperați că sistemul informatic (PIAS) funcționează doar din când în când și cu mare greutate, iar doctorii chiar au protestat vineri, din această cauză, în fața CNAS. În toată această perioadă, pacienții au fost reprogramați, iar medicii nu și-au putut valida serviciile pe care le-au acordat offline sau au reușit să facă acest lucru noaptea, cu mare greutate. Degeaba au protestat medicii, au trimis reclamații și au cerut ajutor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, politicienilor, Guvernului și tuturor factorilor responsabili, degeaba s-au plâns pacienții.  Problemele nu s-au rezolvat, iar singurul răspuns venit din partea purtătorului de cuvânt al Casei, Augustus Costache, a fost că se fac eforturi pentru remedierea situației, fără a fi oferite detalii despre măsurile concrete luate în acest scop.

Nicio reacție din partea ministrului Sănătății Sorina Pintea, care în loc să se implice pentru rezolvarea acestei situații, nici din partea președintelui CNAS care a stat „pitit” în birou, și-a trimis doar ăurtătorul de cuvând în fața medicilor care au protestat, vineri, la poarta instituției.

 

Astăzi, în sfârșit, CNAS își recunoaște vina pentru situația fără precedent existentă și anunță, printr-un comunicat, că a luat măsuri pentru remedierea fluctuaţiilor apărute în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Specialiştii firmei SIVECO România au demarat deja, la solicitarea CNAS, activităţi tehnice în acest scop, care vor fi derulate până la soluționarea indisponibilității temporare a PIAS, fără costuri din partea CNAS.Pentru consolidarea funcţionalităţii PIAS, urmează ca în seara de 14 mai a.c. platforma informatică să fie oprită programat între orele 19:00 şi 24:00”, se precizează în comunicatul Casei de Sănătate.

Totodată, instituția reamintește că „serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line, din data de 7 mai 2018 și până la soluţionarea problemelor platformei informatice vor putea fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii mai 2018”.

 

Așa că doctorii revin la prescrierea veche a medicamentelor, a trimiterilor și a altor documente medicale (dacă mai au formularele dinaintea obligării la trecerea în sistem online).

CNAS anunță, cel puțin, că pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate offline, dezactivează următoarele reguli de validare:

1.a) „serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare” – din data de 7 mai 2018 și până la remedierea PIAS;

2.b) „serviciul nu a fost semnat cu cardul” – din data de 10 mai 2018 și până la remedierea PIAS.

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017”, se menționează în comunicatul instituției.

Aceste prevederi se adaugă celor deja anunţate pentru ziua de 3 mai 2018.

 

*Citiți și: Sistemul informatic al CNAS, mai mult decât „un dezastru”

 


Adaugati un comentariu


 

*