Cancerul, o problemă de sănătate globală la care specialiștii încearcă să găsească soluții
În cadrul World Health Summit 2019, directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj a prezentat o lucrare privind incidența cancerului de col uterin, care plasează România pe locul doi în Europa în ceea ce privește incidența bolii și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această boală.
La World Health Summit 2019, cel mai important forum la nivel mondial, care a avut loc la Berlin, în perioada 27-29 octombrie, specialiștii din întreaga lume au analizat problemele medicale cu care se confruntă omenirea și au conturat noi strategii privind politicile de sănătate. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul cancelarului german Angela Merkel, al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și al președintelui Franței, Emmanuel Macron. Peste 2.500 de participanți – oameni de știință, medici, studenți, miniștri, șefi ai unor organizații medicale globale, și-au unit expertiza și au încercat să identifice noi resurse pentru accelerarea progresului și pentru asigurarea unui viitor mai sănătos al omenirii.
România l-a avut ca reprezentant la această manifestare pe directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj, dr. Patriciu Achimaș Cadariu, cel care a deținut o vreme și funcția de ministru la Sănătății, în Guvernul Cioloș. Acesta nu doar că a fost prezent la summit, ci a avut și o prezentare în cadrul evenimentului. Medicul a vorbit despre incidența cancerului de col uterin, capitol la care România se află pe locul doi în Uniunea Europeană, fiind devansată doar de Bulgaria, și pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această boală.
Dr. Patriciu Achimaș Cadariu a precizat că această boală afectează, în egală măsură, lumea occidentală și țările mai puțin dezvoltate, de aceea este necesar ca accentul să se pună, la nivel global, în special pe prevenție. „E o problemă la care avem soluţii şi de prevenire – fiindcă şi despre profilaxie am vorbit, combinaţia screening-ului şi a vaccinării – dar, în acelaşi timp, am pus în discuţie eventualele eşecuri ale profilaxiei, cu referire directă la vaccinare şi screening şi la combinaţia dintre ele”, a declarat medicul clujean.
Despre eveniment, acesta a precizat că a avut o tematică foarte complexă, referitoare atât la bolile transmisibile cât și la cele netransmisibile, precum și la politicile de sănătate, priorităţi, crize care pot să apară şi politici pe termen lung. Discuțiile au loc anual și ţin cont de evoluţia cercetării şi de noile cuceriri în domeniul medical.
„Participarea mea a fost alături de un grup, invitaţia fiind făcută de prof. Frank Ruhli, directorul Institutului de medicină evoluţionistă de la Universitatea din Zurich, una dintre universităţile care face parte din grupul central. Fiecare vorbitor din workshop a prezentat câte o latură a aplicaţiei în specialitatea proprie a acestui concept, care încearcă să explice nu numai de ce, ci şi cum se petrec îmbolnăvirile, printr-o perspectivă şi antropologică, dar şi de evoluţie a organismelor, a speciei umane”, a mai adăugat directorul medical al Institutului Oncologic de la Cluj.
În România, incidența cancerului de col uterin este de 19,5 cazuri la suta de mii de locuitori, anual fiind diagnosticate 3.308 cazuri noi. Din păcate, peste 1.700 dintre femeile diagnosticate mor anual din cauza acestei boli. Cancerul de col uterin plasează România pe locul doi ca incidență în clasamentul bolilor oncologice care afectează populația feminină, primul loc fiind deținut de cancerul mamar, dar în ceea ce privește moralitatea prin această boală, țara noastră ocupă primul loc în Europa.
La nivel mondial, anul trecut au fost diagnosticate cu această afecțiune peste 570.000 de femei, fiind înregistrate în același timp și peste 311.000 de decese.
În întreaga lume, este al patrulea cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer, și a patra cauză de mortalitate prin cancer, la femei. De asemenea, în 42 de țări, canceul de col uterin constituie principala cauză de mortalitate în rândul femeilor diagnosticate cu afecțiuni oncologice.
Este provocat de virusul HPV, iar cercetările indică faptul că până la 80% dintre femeile active sexual vor fi expuse la un moment dat riscului infecției cu acest virus. Cea mai bună metodă de prevenție, recomandată și de Organizația Mondială a Sănătății, este vaccinarea anti-HPV, însă foarte importantă este și efectuarea controalelor medicale periodice.