Mâine se lansează prima revistă despre fertilitate din România
Inițiativa aparține asociației SOS Infertilitatea, iar evenimentul are loc în cadrul Săptămânii Naționale de Conștientizare a Fenomenului Medical și Social al Infertilității.
În perioada 4-10 noiembrie este marcată Săptămâna Națională de Conștientizare a Fenomenului Medical și Social al Infertilității, o campanie ajunsă la cea de-a opta ediție, care își propune conștientizarea în rândul opiniei publice a fenomenului infertilității. Acțiunea se desfășoară în cadrul unui eveniment de mai mare amploare, organizat în același scop de organizația Fertility Europe, ce reunește asociații de pacienți afectați de infertilitate din peste 20 de țări europene, printre care și asociația SOS Infertilitatea, din România.
Demararea campaniei a fost marcată în avanpremieră vineri, 1 noiembrie, printr-o proiecție laser de mesaje video, în scopul informăreii publicului cu privire la fenomenul infertilităţii, eveniment ce a avut loc în zona fântânilor din Piața Unirii din Capitală.
Săptămâna de conștientizare a infertilității include o serie de acțiuni, printre care și lansarea primei reviste de fertilitate din România. Denumită „Ce ştii despre FERTILITATEA TA?”, revista editată de asociația SOS Infertilitatea va fi lansată mâine, după care va fi distribuită gratuit, în scopul de a informa şi a educa cititorii cu privire la o conduită corectă în abordarea problemelor de infertilitate, precum şi a perioadei preconcepţionale.
Tot mâine, la Palatul Parlamentului va fi organizată dezbaterea „Fertilizarea in vitro în România, între așteptări și realități”, eveniment organizat de Primăria Capitalei, ASSMB și Asociaţia SOS Infertilitatea, cu sprijinul Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, între orele 10.30 și 13.00. La discuții vor lua parte decidenți politici din sfera sănătății, medici, embriologi, reprezentanți ai unor asociații medicale din domeniu, pacienți și reprezentanți ai pacienților, reprezentanți ai clinicilor medicale și ai industriei farmaceutice.
La nivel european are loc, în aceeași perioadă, Săptămâna Europeană a Fertilității, iar Fertility Europe face apel la toţi cetăţenii să „vorbească despre fertilitate”, în contextul în care Europa este considerată zona cu cea mai scăzută rată a fertilității din întreaga lume. Acest subiect este considerat de mulți ca fiind unul tabu, de aceea o bună parte din cei care se confruntă cu o astfel de problemă nu au suficiente cunoștințe pe această temă.
Statisticile indică faptul că, la nivel european, există aproximativ 25 de milioane de persoane care se confruntă cu infertilitatea la un anumit moment din viață. Unora dintre acestea, informațiile esențiale despre fertilitate și infertilitate primite mai devreme, înainte de identificarea problemei, le-ar fi putut oferi șansa de a lua decizii informate cu privire la familia lor.
Ținând cont de acest fapt, Fertility Europe și alte organisme europene susțin includerea educației pentru sănătate și fertilitate în programa şcolară din țările de pe continent.
Satu Rautakallio-Hokkanen, președinta organizației europene, a declarat cu ocazia lansării campaniei, că „știm că educația are potențialul de a schimba vieți și credem că oportunitatea de a împărtăși informații despre sănătate, relații și fertilitate cu cetățeni de toate vârstele, începând din școli, este mult prea bună pentru a fi ratată. Marea Britanie ne-a arătat că acest lucru poate fi realizat și sperăm că acest nou Parlament European va prelua provocarea în toată regiunea”.