Cancerul de col uterin decimează populația feminină

22 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

 Peste 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar peste 1.700 pierd, în fiecare an, lupta cu boala. Peste 1.000 de buzoience sunt în evidențele medicilor și, anual, în jur de 50 sunt răpuse de această afecțiune care, depistată și tratată la timp s-ar putea vindeca.

 

În România, cancerul de col uterin a devenit al doilea tip de cancer ce afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar, conform celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN). Peste 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu această boală, iar peste 1.700 pierd, în fiecare an, lupta cu boala. Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin pune accent pe importanța screeningului împotriva acestei boli. Este un demers menit să ajute la comunicarea și informarea asupra metodelor de prevenție împotriva acestei boli și la creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la cancerul de col uterin.

Anul trecut, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. De aceea, cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat și a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de țări este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei.

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer cervical, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar.

 

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea (8.9/100.000), aceasta fiind, de altfel, cea mai ridicată rată a mortalității din întreaga regiune. De aceea, cancerul de col uterin a urcat pe locul 2 în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează româncele de toate vârstele, în timp ce în anii trecuți se afla pe a 3-a poziție, după cel mamar și colorectal.

S-a dovedit că țările ce integrează vaccinarea anti-HPV alături de programele de screening derulate eficient au potențialul de a elimina povara cancerului de col uterin. Vaccinarea anti-HPV, integrată în Calendarele Naționale de Imunizare, alături de programe eficiente de testare și-a dovedit deja eficiența în prevenirea a aproape o jumătate de milion de cazuri de cancer de col uterin și a peste 180.000 de decese la nivel mondial. Alături de exemplul Australiei, ce reprezintă o referință pentru multe țări la nivel mondial, și alte state anunță rezultate spectaculoase în prevenția acestei boli. În Statele Unite, incidența calculată la 4 ani a acestei boli (în intervalul 2011-2014) a fost cu 30% mai mică decât cea pentru intervalul 2003-2006, în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, fapt ce demonstrează încă o dată eficiența vaccinării anti-HPV. Sperăm că și România se va alătura, în curând, țărilor ce fac eforturi în prevenirea infecției cu HPV, luând în calcul că există peste 80 de țări în întreaga lume ce au inclus deja acest vaccin în Programele Naționale de Imunizare”, subliniază Nicolas Renard, General Manager MSD România.

 

Din păcate, din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar două (România și Polonia) nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare, deși rezultatele obținute de state în care vaccinarea și-a dovedit deja eficiența în prevenirea a aproape o jumătate de milion de cazuri de cancer de col uterin și a salvat de la deces peste 180.000 de persoane la nivel global.

Australia, spre exemplu, a anunțat că eficiența vaccinării a dat rezultate spectaculoase, astfel că în următorii 20 de ani consideră că va eradica acesstă boală. În Danemarca, o altă șară cu rezultate notabile din acest punct de vedere, s-a înregistrat o scădere cu 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate, iar riscul de a dezvolta cancer a fost redus cu până la 80%.

Organizația Mondială a Sănătății susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesar ca bolile provocate de infecția cu HPV, inclusiv cancerul de col uterin, să fie tratate drept probleme de sănătate publică globale.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

 

În județul Buzău, aproximativ 1.000 de femei sunt în evidențele medicilor cu cancer de col uterin, iar în fiecare an sunt diagnosticate între 50 și 80 de noi cazuri, iar în jur de 50 de femei își pierd viața pentru că apelează prea târziu la medici și își fac testul Babeș-Papanicolaou care le-ar putea salva viața. Cu toate acestea, mai puțin de 1.500 de vaccinuri anti-HPV au fost administrate tinerelor și adolescentelor care au solicitat această protecție, în contextul în care protecția completă se obține prin administrarea a 3 doze/persoană. Cele mai multe vaccinări s-au făcut în 2010, când s-au administrat 881 de doze de vaccin, după care numărul celor care au solicitat imunizarea a scăzut progresiv.

Aproape 80 de medici de familie și peste 20 de specialiști obstetricieni sunt înscriși în Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, coordonat de medicul Doina Popescu, prin Laboratorul de analize citologice cervicale din cadrul Spitalul Județean de Urgență. Peste 20 de  de medici obstetricieni din cadrul Maternitatății Buzău, Ambulatoriului de specialitate din Policlinica N. Titulescu și unele centre medicale private recoltează material cervical celular pacientelor a 52 de medici de familie înscriși în program, iar trei medici obstetricieni din cadrul cabinetului OG de la Spitalul Municipal Rm. Sărat colaborează, în cadrul aceluiași program, cu alți 25 de medici de familie din zona respctivă.

 

Potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în 2019 se va pune accent pe  „dezvoltarea programelor de prevenție și creșterea capacității de screening”. În cadrul unui program care beneficiază de o finanțare europeană de 193 de milioane de euro vor fi dezvoltate și consolidate șapte programe de depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului, a promis ministrul Sănătății.

Potrivit aceleiași surse, Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de  finanțare în valoare de 47  milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

În România, cancerul de col uterin omoară 2.000 de femei în fiecare an şi există o corelaţie statistică de100% între cazurile de cancer de col uterin şi infecţiile cu virusul papiloma uman (HPV). S-a demonstrat că toate aceste cazuri de cancer sunt produse de infecţiile cu virusul Papiloma, iar o serie de alte cancere cu alte localizări se asociază cu acelaşi tip de infecţie, virusul papiloma”, a declarat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la conferința de prezentare a concluziilor întâlnirii Boardului Internațional de Prevenire și Control a infecțiilor cu  HPV, împreună cu Societatea Română de Microbiologie, cu specialiștii și autoritățile din domeniul medical din România, din această primăvară.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*