Serviciul ALOPEDI a împlinit 5 ani de la înființare

22 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Înființat ca un proiect de interes local pentru zona metropolitană Cluj-Napoca, serviciul call-center de sfaturi medicale pediatrice a ajuns să fie apelat din întreaga țară și chiar de românii plecați în străinătate.

 

În luna ianuarie a anului 2014 lua ființă în cadrul  Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca primul serviciu call-center pediatric din România, fiind astfel pusă în practică o inițiativă a conferențiarului doctor Călin Lazăr, directorul medical al unității sanitare. Proiectul a pornit la drum încă din 2013, an în care 65 de medici au fost pregătiți teoretic și practic, sub coordonarea directorului medical, în domeniul triajului medical. Echipa de medici din cadrul spitalului a elaborat și algoritmii de lucru pentru viitorul call-center, fiind obținut totodată și acordul Ministerului Sănătății pentru funcționarea acestui serviciu.

ALOPEDI a pornit la drum la începutul lui 2014, ca un proiect pilot, beneficiind în primele 15 luni de activitate de o finanțare asigurată de o fundație cu care spitalul a încheiat un contract de sponsorizare. În anul următor, funcționarea a fost asigurată parțial prin sponsorizări și prin acțiuni de voluntariat ale medicilor, pentru ca, începând cu luna decembrie a acelui an, Ministerul Sănătății să decidă finanțarea unei linii de gardă dedicate serviciului de call-center din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, serviciu ce a fost denumit ALOPEDI 0364 917. Gândit inițial ca un proiect de interes local adresat cu precădere părinților din zona metropolitană Cluj-Napoca, serviciul a câștigat rapid o adresabilitate mult mai mare, ajungând să fie apelat și din restul țării, precum și de către românii plecați peste hotare.

 

Deși era vorba de o noutate în domeniu, serviciul a avut încă de la început o mare adresabilitate, în luna februarie din 2014 fiind deja primite 400 de apeluri, la doar o lună de funcționare. În primul și al doilea an de funcționare numărul apelurilor primite a depășit 6.000, pentru ca la finalul anului 2018, numărul apelurilor primite să depășească pragul de 11.000. În prezent, circa 40% dintre apeluri provin din alte județe ale țării și de peste hotare, iar în 68%-70% din cazuri copiii pentru care părinții apelează la serviciul call-center de sfaturi medicale pediatrice nu necesită prezentarea imediat la medic, fiind suficiente recomandările făcute telefonic de specialiștii din cadrul spitalului de pediatrie clujean. Medicii spun că aceste cifre dovedesc faptul că părinții au înțeles că trebuie să apeleze la 112 atunci când situația copilului este gravă. De altfel, aceștia reamintesc că evaluarea telefonică a copilului bolnav are ca scop îndrumarea acestuia, la momentul potrivit, spre unitatea medicală adecvată problemei medicale a copilului. „Părinții sunt rugați să răspundă unor întrebări iar medicii decid, pe baza răspunsurilor, dacă părinții pot îngriji copilul bolnav la domiciliu, urmând sfaturile medicale, sau trebuie să se adreseze imediat unui serviciu medical” se arată într-un comunicat remis cu ocazia aniversării a cinci ani de funcționare a ALOPEDI.

 

În prezent, serviciul este apelabil 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, fiind deservit de medici cu specialitatea pediatrie și medicină de urgență, capabili să asigure copilului bolnav asistența medicală potrivită problemei medicale pe care acesta o are. Pentru asigurarea serviciului de gardă sunt necesari între 30 și 35 de medici cu pregătire specifică triajului telefonic, asigurarea permanenței făcându-se prin munca în trei ture într-un interval de 24 de ore. Totodată, pentru realizarea unui act medical de calitate, medicii urmează periodic cursuri de perfecționare, cel mai recent astfel de curs desfășurându-se în luna septembrie 2018. „Pe lângă cunoștințele medicale specifice evaluării telefonice, medicii își perfecționează și abilitățile de comunicare, obținerea telefonică a informației corecte fiind o parte extrem de importantă a evaluării realizate la telefon”, se mai arată în comunicat. În viitorul apropiat, serviciul va beneficia de unele îmbunătățiri din punct de vedere tehnologic, dat fiind faptul că, pe parcursul anului trecut, o echipă de experți în tehnologia informației s-a implicat voluntar în dezvoltarea și retehnologizarea serviciului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*