Toate ambulanțele vor fi dotate cu camere video

22 ianuarie 2019 | 2 comentarii |

Măsura deja este implementată în cazul noilor autospeciale care au intrat de curând în dotarea serviciilor județene.

 

O decizie luată de curând de o comisie mixtă, formată din reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță, ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU)  și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a stârnit unele controverse, fiind contestată în special de reprezentanții unor asociații de pacienți, însă Raed Arafat, coordonatorul DSU a dat asigurări că măsura nu încalcă deloc drepturile pacienților, ci din contră, vine în sprijinul acestora și al personalului medical.

Este vorba de o decizie privind dotarea tuturor ambulanțelor cu camere video, o astfel de măsură fiind utilizată și în alte țări. De altfel, noile ambulanțe care au fost repartizate spre finele anului trecut serviciilor județene de ambulanță sunt dotate cu astfel de dispozitive, o camera video fiind amplasată pe bordul mașinii și orientată către drum, iar o alta fiind montată în cabina medicală. Prezența unui astfel de dispozitiv în cabina medicală a fost principalul motiv pentru care această măsură a fost contestată de reprezentanții unor asociații de pacienți, care consideră că în acest mod este încălcat dreptul pacientului la intimitate.

 

Raed Arafat

Raed Arafat a declarat însă că acest drept nu este deloc încălcat, precizând că amplasarea camerelor video în cabina medicală nu permite identificarea pacientului, acesta fiind filmat din spate. „Camera nu este îndreptată spre faţa pacientului, camera este în spatele pacientului. În majoritatea cazurilor, nici nu poţi să identifici faţa pacientului. O să ştii de caz, la ce oră a fost tot şi ce s-a întâmplat în maşină. Acest lucru se întâmplă şi în alte ţări, nu este o chestie pe care a inventat-o România. Legislaţia permite, şi în legea drepturilor pacientului, şi în regulamentul de protecţie a datelor”, a declarat în acest sens coordonatorul DSU.

Acesta spune că astfel ce camere video vor fi instalate atât în ambulanțele de la serviciile județene cât și în ambulanțele SMURD, iar măsura ar fi stârnit anumite nemulțumiri și în rândul unor reprezentanți ai personalului medical. „Poate că sunt unii colegi deranjaţi că, de acum, în ambulanţă o să vedem ce se întâmplă – nu noi, directorul lor medical o să vadă ce se întâmplă. Poate unora nu le convine acest lucru. Eu spun că asta va participa, măcar cu câteva procente, la creşterea calităţii şi siguranţei, inclusiv a pacientului, dar şi la creşterea modului, a corectitudinii în care se aplică procedurile şi protocoalele pe care le solicităm să fie aplicate în faza prespitalicească”, a mai declarat Raed Arafat.

 

Șeful DSU a amintit, în acest context, și de numeroasele cazuri de agresiuni asupra personalului medical din partea pacienților transportați în ambulanță, agresiuni care se întâmplau fără martori, existând doar cuvântul unei părți împotriva cuvântului celeilalte. Totodată, nu puține au fost cazurile când personalul de la Ambulanță sau SMURD a fost acuzat că nu a făcut nimic pentru salvarea pacienților, iar cu ajutorul imaginilor video, aceste acuzații, de cele mai multe ori nefondate, vor putea fi infirmate sau, după caz, susținute. „Colegii lucrează în timpul transportului, fac ce trebuie să facă. Prin camera respectivă, poţi să tai foarte multe din reclamaţiile respective, pe care nu ai cum să le probezi. În acelaşi timp, dacă, într-adevăr, în timpul transportului sau în timpul îngrijirii bolnavului la faţa locului nu s-a făcut ce trebuie, putem vedea acest lucru şi asta este o parte din controlul calităţii”, a mai declarat Arafat. Acesta mai spune că accesul la imaginile respective va fi restricționat și în niciun caz acestea nu vor fi făcute publice, iar atunci când va fi cazul vor putea fi folosite ca probe în favoarea personalului medical sau a pacienților care vor reclama că nu au beneficiat de îngrijirile corespunzătoare.

 

Rodica Corneci

Nu în ultimul rând, Raed Arafat a precizat că imaginile ar putea fi folosite și în scop didactic, pentru formarea personalului care va deservi ambulanțele. „Atunci când vrei să formezi oameni, trebuie să înţelegi cum se lucrează. Ideea este că noi trebuie să ne asigurăm că aceste imagini au un traseu şi un regulament care nu permite să fie exploatate incorect. Accesul la aceste imagini nu-l are oricine, e cineva care răspunde de ele, iar o procedură urmează să fie transmisă”, mai spune Raed Arafat.

Camerele video sunt instalate și pe cele șapte ambulanțe noi pe care SAJ Buzău le-a primit în dotare la jumătatea lunii trecute, iar Rodica Corneci, asistenta șefă din cadrul unității, spune că din partea personalului medical care deservește ambulanțele nu a existat nicio problemă din acest punct de vedere. „Cele șapte ambulanțe noi pe care le-am primit luna trecută au venit dotate și cu aceste camere video, una amplasată în cabina șoferului, iar cealaltă în cabina medicală. Nimeni dintre angajații SAJ Buzău nu s-a arătat deranjat de acest aspect, pentru că noi ne facem datoria ca și până acum”, a declarat Rodica Corneci.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (2)

  1. Adriana Dramba spune:

    Foarte bine ca se procedează așa…

  2. Any Any spune:

    Mai bine ar baga taxa pe solicitare abuziva… ca sunt cu duiumul; in loc sa ajunga la un caz grav… stau sa ii plimbe la spital pentru dureri de masele si alte banalitati.

Adaugati un comentariu


 

*