Comitet interministerial pentru problemele pacienților cu boli psihice cronice

27 august 2019 | 0 comentarii |

Aceasta este una dintre măsurile asupra căreia s-a căzut de acord în urma primei întâlniri dintre reprezentanții Ministerului Sănătății, specialiștii din domeniu și membrii ONG-urilor.

 

Oricât de trist și poate cinic ar suna, în România, după fiecare tragedie majoră, primele măsuri pe care le iau autoritățile  constau în găsirea unor „țapi ispășitori”, înființarea de comitete și comiții și, eventual, schimbarea legilației pe ici pe colo, astfel încât să existe o „acoperire” la vârf. Așa s-a întâmplat și după tragedia de la spitalul Săpoca, în urma căreia, ieri, a avut loc o primă întâlnire între membrii Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sănătății, în cadrul căreia specialiștii din domeniu și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și ai asociațiilor profesionale reprezentative ale specialiștilor care lucrează direct cu bolnavii diagnosticați cu afecțiuni psihice au încercat să se pună de acord asupra unor măsuri necesare pentru buna funcționare a unităților medicale cu acest profil.

Coincidența a făcut ca întâlnirea să aibă loc chiar în ziua în care a fost confirmat un nou deces în rândul pacienților victime ale incidentului din noaptea de 17 spre 18 august, așa că participanții la dezbatere au avut un motiv în plus pentru a identifica soluții pertinente prin care să poată fi prevenite astfel de evenimente în spitalele de psihiatrie.

 Instituirea unor reforme structurale coerente, care să ducă la prevenirea unor noi situații nedorite și la protajarea concretă atât a pacienților cât și a personalului medical, rămâne însă un deziderat la care specialiștii doar „visează”, iar autoritățile, probabil, nici măcar nu se gândesc.

Un subiect asupra căruia s-a insistat în cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătății a fost Legea sănătății mintale, despre care Sorina Pintea a precizat la finalul discuțiilor că, deși „este cuprinzătoare și bine structurată”, are nevoie de unele modificări și actualizări, în special în ceea ce privește internarea nevoluntară a pacienților cu afecțiuni psihice cronice și modalitățile de aplicare a normelor referitoare la acești pacienți.

 

Ministrul a mai precizat, la finalul întâlnirii, că este nevoie de standardizarea la nivel național a procedurilor operaționale din toate spitalele de psihiatrie din țară, precum și de o strategie în domeniul sănătății mintale și a unui plan de măsuri sectorizat, care să fie finanțat corespunzător. Se pare că a înțeles și ministrul că „avem nevoie de formarea și pregătirea personalului care lucrează în secțiile de psihiatrie, care au un specific aparte, dar și de conștientizarea populației deoarece, există încă fenomenul de stigmă pentru acești pacienți”.

La fel ca și în celelalte domenii medicale, însă, nu facem decât să „cârpim” ici și colo, pe unde se vede, să „pansăm” efectele, dar să ignorăm în continuare cauzele care, pentru a putea fi rezolvate, necesită o reformă structurală a sistemului de psihiatrie, o altă abordare a modului de internare, tratare și reintegrare socială a pacienților cu boli psihice, spitale cu abordare distinctă a fiecărui tip de patologie și, nu în ultimul rând, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate, o finanțare corespunzătoare și o încadrare de personal suplimentară a spitalelor care au în componență secții pentru pacienții aflați sub incidența Codului penal.

Ministrul a anunțat însă că în perioada următoare vor mai avea loc o serie de discuții pe această temă între profesioniștii din domeniul psihiatriei și reprezentanții societății civile, pentru a se stabili un set de măsuri concrete, care vor fi apoi prezentate ministrului. Sorina Pintea a dat asigurări că va ține cont de acestea și va face demersurile ce se impun pentru a fi puse cât mai repede în aplicare. Rămâne de văzut care va fi acest set de măsuri și dacă va putea fi aplicat sau va rămâne, ca și altele, doar pe hârtie, pentru ca autoritățile să poată „bifa” că s-au implicat, astfel încât să nu-și asume, în continuare, responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în sistem.

 

O primă măsură anunțată este aceea că s -a decis înființarea unui grup de lucru interministerial, care va avea sarcina de a identifica toate problemele și soluțiile aferente legate de pacienții cu boli psihice cronice, în sarcina acestuia intrând și elaborarea unei strategii și a unui plan de măsuri. Decizia înființării unei astfel de comisii a fost luată ținând cont de faptul că pacienții cu afecțiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară, iar de multe ori, mai ales în cazul celor cronici, problemele depășesc sfera medicală, putându-se vorbi și de cazuri sociale.

Pe lângă reprezentanții Ministerului Sănătății, din grupul de lucru interministerial ar urma să mai facă parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Muncii, Ministerului de Interne și Ministerului Afacerilor Externe, iar acest grup va fi înființat printr-un ordin ministerial semnat de Sorina Pintea.

Tot în cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății a anunțat că a avut o întâlnire și cu ministrul Fondurilor Europene, în vederea deschiderii unei linii de finanțare și atragerii de fonduri europene în domeniul psihiatriei, specializare care nu a beneficiat până acum de astfel de finanțări, deși România este membră a Uniunii Europene de mai bine de 12 ani, iar de la momentul aderării are posibilitatea atragerii de fonduri europene în diferite domenii, inclusiv cel al Sănătății.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*