Cele 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței s-au dublat

2 iunie 2022 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România va primi gratuit aproximativ 2.000 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva „variolei maimuţei” (monkeypox), care va ajunge la noi în același timp cu celelalte țări din UE.

 

În condițiile în care OMS a avertizat lumea că epidemiile, precum cea de „variola maimuței” vor fi tot mai frecvente în viitorul apropiat, iat în Ungaria a fost raportat miercuri, un caz cu această boală, la un bărbat în vârstă de 38 de ani, apropierea de țara noastră a prezenței virusului a creat neliniște în rândul populației.

Ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, spune însă că nu este necesar să se ia măsuri suplimentare din această cauză și susține că „nu are niciun fel de relevanţă că a apărut la graniţă”, pentru că „virusul nu trece graniţa. Este importantă identificarea cazului de infecţie şi a contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Iar pentru a risipi îngrijorarea, Rafila a menționat că „România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul UE. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene. Probabil ceva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a realiza protecţia”.

Rafila a mai spus că vaccinul va ajunge în România odată cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 

Specialiștii spun că variola maimuței este o boală autolimitată (se remite fără tratament), iar simptomele acesteia pot fi resimțite între două și trei săptămâni. În ceea ce privește mortalitatea acestei, statisticile o plasează între 3 și 6%, variațiile fiind în funcție de țară. De exemplu, în Nigeria, țară care se confruntă cu un focar important de 500 de cazuri confirmate și alte 200 de cazuri suspecte, mortalitatea a fost doar de 3%.

În cazul infectiei la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, dureri de spate, dureri de muşchi şi stare generala de epuizare. După 1-3 zile, febra începe să scadă, dar apare o erupţie la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe faţă şi ulterior se extinde pe tot corpul, preponderent pe palme şi pe tălpi. Erupţia provoacă mâncărimi puternice, iar leziunile cutanate pot trece prin diferite stadii înainte de a forma o coajă şi de a se desprinde de pe piele, lăsând cicatrici, de aceea se recomandă izolarea persoanei infectate, în această perioadă.

Perioada de incubaţie este de obicei de 7 până la 14 zile, dar poate ajunge până la 21 de zile.

 

Căile de transmitere descrise până acum depind de tipul infecţiei – primară sau secundară. Conform OMS, în infecţia primară virusul este transmis de la animale la om și de aceea este transmitere zoonotică. Se crede că se întâmplă acest lucru ca urmare a contactului neprotejat cu animalele infectate şi cu produsele de origine animală contaminate (sânge, fluide corporale, leziuni cutanate, mucoase). Mai rar, omul intră în contact cu picăturile respiratorii ale animalelor contaminate, dar au existat cazuri.

Infecţia secundară se referă la transmiterea de la om la om. Membrii familiei şi personalul medical care îngrijeşte pacienţii pacienții infectați sunt cei mai expuşi riscului. Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să ia măsuri speciale de protecție, pentru a evita infecţia. Au existat cazuri de transmitere de la mamă la făt.

În general, infecţia poate apărea atunci când oamenii intră în contact apropiat cu: fluidele corporale (saliva, secreţii nazale, uretrale, vaginale, lacrimale, spută, plasmă etc); exudatul de la nivelul leziunilor cutanate de variolă; picăturile respiratorii ale persoanelor contaminate aflate în apropiere, dar orice material sau suprafaţă care a fost contaminată de un pacient infectat, cum ar fi aşternuturile, îmbrăcămintea, mobilierul sau echipamentele medicale, poate reprezenta un pericol pentru sănătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*