Înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a fost aprobată

2 iunie 2022 | 0 comentarii |

Guvernul României a aprobat astăzi, proiectul Ordonanței de Urgență privind înfiinţarea, organizarea și funcționarea ANDIS, care va va pregăti, implementa și finaliza proiectele de investiții din infrastructura de sănătate publică.

 

Guvernul a aprobat joi, 2 iunie, proiectul de Ordonanță de Urgență privind înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), care va gestiona investițiile în structura publică de sănătate, aceasta fiind o condiție pentru aprobarea fondurilor europene prin PNNR.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că va fi operaționalizată înființarea Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), specializată în gestionarea investițiilor în domeniul Sănătății. „Este o Ordonanță de Urgență prin care realizăm, practic, punerea în funcțiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR și aici vorbim de 2,5 miliarde de euro fără TVA pentru investiții și reforme în sistemul medical. De asemenea, cred că este necesar să subliniem că prin această Ordonanță putem să asigurăm mai multă coerență și derulării proiectului celor trei spitale regionale: Cluj, Iași și Craiova“, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, după ședința de Guvern, că ANDIS este „un jalon pentru noi, care trebuia îndeplinit”, dar „dincolo de acest lucru, cel mai important este că sperăm să avem la dispoziţie un instrument care să facă posibilă accelerarea investiţiilor în sectorul sanitar, mă refer în primul rând la cele trei spitale regionale, care, practic, trec cu structură cu tot de la Ministerul Sănătăţii la această agenţie, dar şi a minim trei obiective de investiţii din cadrul PNRR”, a declarat ministrul Rafila.

Ministrul a sunliniat că lipsa investiţiilor, în ultimii 30 de ani, mai ales în sectorul public al sănătății, a creat „o mare nemulţumire şi a limitat accesul la servicii de sănătate. Este important să avem o astfel de structură. Este important, însă, să găsim şi mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialişti în structurile acestei agenţii. Până la urmă, o structură fără profesionişti nu poate să îşi îndeplinească rolul şi cred că acesta va fi lucrul cel mai dificil”, ceea ce justifică înființarea ANDIS.

 

Acordul cu Comisia Europeană prevede înființarea și operaționalizarea unei agenții specializate în investițiile din domeniul sănătății și este prevăzută în cadrul Componentei C12, Sănătate, a Pilonului V, Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, din Planul Național de Redresare și Reziliență, ca una dintre principalele măsuri.

Agenţia va fi subordonată Ministerului Sănătății și va fi condusă de un preşedinte desemnat de minister, pe o perioadă provizorie de 6 luni. „În acest timp, toate celelalte acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea agenţiei vor fi elaborate şi aprobate de către Guvernul României, iar până la sfârşitul anului ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate. Ţinta finală de maturizare a funcţionării este pentru anul 2026, deci chiar la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă minim 78 de posturi. Cred că este esenţial să găsim împreună cele mai bune soluţii, astfel încât oamenii care vor veni să lucreze în această agenţie să poată să beneficieze, pe de o parte de training-uri şi consultanţă, care sunt prevăzute în PNRR, dar şi să rămână şi să poată să dezvolte, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu alte autorităţi publice interesate, fie că discutăm de autorităţi centrale, fie că discutăm de autorităţi locale, investiţiile în sănătate”, a mai spus ministrul Rafila.

 

Agenția va avea ca obiective principale preluarea, continuarea și finalizarea celor 3 proiecte de construcție a spitalelor regionale Iași, Cluj și Craiova și preluarea a cel puțin 3 proiecte de construcție de unități spitalicești din lista de 25 de investiții în infrastructura publică nouă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, instituția trebuie să asigure un management performant al obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate. „Până la sfârşitul anului, cu siguranţă ea trebuie să poată să răspundă cerinţelor pentru continuarea proiectelor celor trei spitale regionale şi, respectiv, minim trei investiţii majore din cadrul PNRR”, a mai spus ministrul Sănătății.

Referitor la angajații noii structuri, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a menționat că o parte vor fi transferaţi de la Ministerul Sănătăţii, de la structura care gestionează cele trei spitale regionale, iar restul posturilor vor fi scoase la concurs și „chiar în ipoteza în care de la 1 iulie se blochează angajările sectorul public, în mod evident pentru astfel de proiecte, pentru acest proiect care înseamnă foarte mulţi bani pentru România, va exista o excepţie cu siguranţă”.

 

Proiectul de Ordonanță de Urgență poate fi consultat AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*