Încă un caz de variola maimuței în România. Comisia Europeană achiziționează vaccin pentru statele membre, iar OMS caută un nou nume pentru virus

14 iunie 2022 | 0 comentarii |

Al doilea caz de variola maimuței a fost confirmat în România, marți, la un bărbat în vârstă de 32 de ani, iar în cele 27 de state membre ale UE au fost confirmate, până acum, circa 900 de cazuri de infectare.

 

Investigațiile de laborator au confirmat marți, cel de-al doilea caz de variola maimuței (monkeypox) în România, la un bărbat în vârstă de 32 de ani, care s-a prezentat săptămâna trecută la o clinică medicală din Capitală, cu simptome specifice, iar investigațiile de laborator au confirmat marți că este infectat cu variola maimuței, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat.

Nu se face nicio referire la o posibilă legătură între acest nou caz de infecție și primul caz de variola maimuței confirmat luni, la noi în țară, dar având în vedere faptul că primul caz este un tânăr în vârstă de 26 de ani, din București, în cazul căruia „boala a debutat în urmă cu 4 zile”, în cazul căruia medicii au decoperit, în urma anamnezei, că „partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, legătura dintre cele două cazuri este evidentă.

Și în cazul celui de-al doilea caz confirmat, Ministerul sănătății spune că „atarea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”.

 

Stella Kyriakides

Tot marți, Comisia Europeană a anunțat semnarea unui acord pentru achiziționarea a 110.000 de doze de vaccin antivariolic pentru statele membre UE, care vor fi livrate la finalul lunii iunie, a anunțat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Achiziția este finanțată de fondul „UE pentru sănătate” (EU4Health), iar vaccinurile vor fi disponibile statelor care au cea mai mare nevoie de ele, începând de la sfârșitul acestei luni.

Kyriakides nu a dezvăluit compania de la care se vor cumpăra vaccinurile, dar în ultimele săptămâni au apărut informații potrivit cărora statele Uniunii Europene vor cumpăra vaccinul antivariolic Imvanex de la compania daneză Bavarian Nordic, printr-o achiziție centralizată la nivel comunitar.

La începutul lunii iunie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunța că analizează posibila extindere a indicației terapeutice a vaccinului antivariolic al Bavarian Nordic, pentru a include și „variola maimuței”, demarând deja discuții cu reprezentanții grupului pentru a analiza rezultatele studiilor clinice de până acum.

Comisarul european pentru Sănătate a precizat că circa 900 de cazuri de variola maimuței au fost deja confirmate în cele 27 de state membre ale UE, dar până acum nu a fost raportat niciun deces din cauza infecției.

 

Vaccinul Imvanex este deja autorizat în UE din 2013 și se administrează la adulți, pentru protecția împotriva variolei, dar se produce în cantități mici, boala fiind eradicată la nivel global. Este un vaccin de generaţia a treia și conține o formă vie modificată a virusului – „vaccinia Ankara”, înrudită cu virusul variolei.

Până la extinderea indicației terapeutice, vaccinul poate fi utilizat off-label pentru prevenirea variolei maimuței, pe fondul creșterii numărului de cazuri confirmate în Europa și America de Nord, în special.

În Statele Unite, vaccinul dezvoltat de Bavarian Nordic este deja autorizat atât pentru variolă cât și pentru variola maimuței, sub denumirea de  Jynneos.

În Marea Britanie, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri dintr-o țară non-endemică, Guvernul a cumpărat deja stocuri de vaccin împotriva variolei, pentru a-și proteja populația.

România va primi aproximativ 2.500 de doze din vaccinul achiziționat de UE, care se va administra în două doze, dar numai celor care au intrat în contact direct cu o persoană confirmată ca fiind infectată, așa cum a recomandat OMS, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,.

 

Foto ECDC

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că, împreună cu experţii, caută un nou nume pentru variola maimuţei. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că „focarul de variola maimuţei este neobişnuit şi îngrijorător”, iar „din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgenţă conform reglementărilor internaţionale de sănătate săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă focarul reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” – cel mai ridicat nivel de alarmă pe care îl poate emite ONU. Singurele alte boli în cazul cărora a fost emis în trecut acest nivel de alarmă au fost gripa porcină, poliomielita, Ebola, Zika şi Covid.

Totodată, experții OMS vor decide dacă este necesar să i se atribuie acestui virus un nou nume, după ce peste 30 de oameni de ştiinţă au scris, săptămâna trecută, despre „necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus şi boala pe care o provoacă. Referirea continuă la virus ca având origine africană este atât inexactă, cât şi discriminatorie, au spus aceștia. Un nou nume sugerat de oamenii de ştiinţă pentru virus este hMPXV.

 

Variola maimuţei este cauzată de virusul variolei maimuţelor, un membru al aceleiaşi familii de virusuri ca variola, dar mult mai puţin sever în cazul oamenilor. Infecţiile sunt de obicei uşoare şi riscul pentru populaţia generală este scăzut. Specialiștii spun că variola maimuței este o boală autolimitată (se remite fără tratament), iar între persoane se răspândește prin contact apropiat. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei.

Virusul s-a răspândit într-un mod neobişnuit în întreaga lume în ultimele luni. La nivel global, aproximativ 1.600 de cazuri de boală au fost înregistrate în ultimele săptămâni. Cu toate că în ţările în care variola maimuţei era deja endemică au fost raportate 72 de decese, niciun caz nu a fost identificat în cele 32 de ţări recent afectate.

Focarele anterioare au fost limitate în principal la anumite părţi ale Africii, unde rozătoarele – nu maimuţele – sunt considerate a fi principala gazdă de origine animală.

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*